Princis Harijs atklāj, ka ir nogalinājis 25 talibus Afganistānā. Kara veterāni liek princim aizvērt muti (19)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Princis Harijs nonācis kara veterānu kritikas krustugunīs pēc tam, kad savos memuāros grāmatā "Spare" publicējis informāciju, ka, dienējot Afganistānā, ir nogalinājis 25 talibus un tos neuzskata par cilvēkiem, bet "šaha figūrām".

Savos memuāros Saseksas hercogs skaidri atklāj, ka sava otrā dienesta perioda laikā Afganistānā viņš nogalināja 25 cilvēkus, raksta Telegraph.

 Šī ir pirmā reize, kad 38 gadus vecais hercogs publiski apspriež Taliban kaujinieku skaitu, kurus viņš personīgi nogalinājis militārā dienesta laikā, un, visticamāk, tas palielinās bažas par viņa personīgo drošību.

Grāmatā Spare princis uzsver, ka viņš ir veicis sešas misijas, kuru rezultātā tika “atņemtas cilvēku dzīvības”. Lai gan daudzi karavīri nezina, cik ienaidnieku viņi ir nogalinājuši kaujās, hercogs raksta, ka "klēpjdatoru laikmetā" viņš var "precīzi" pateikt nogalināto nemiernieku skaitu. 

"Tātad, mans skaitlis ir 25. Tas nav skaitlis, kas mani apmierina, bet arī tas mani nemulsina," memuārus citē Telegraph. 

Foto: EPA/Scanpix

Saseksas hercogs, kurš armijā bija pazīstams kā "kapteinis Velss", memuāros "Spare" raksta, ka viņš neuztver misijā nogalinātos kā cilvēkus, bet gan "šaha figūras", kas viņam bija jānoņem no dēļa. Harijs, kurš  Afganistānas dienesta otrā perioda laikā lidoja ar "Apache" uzbrukuma helikopteru, sacīja:

"Tas nebija fakts, kas mani piepildīja ar gandarījumu, bet man arī nebija kauns."

Par Afganistānā pavadīto laiku princis raksta, ka skatījies video par katru nogalināšanu, kad bija atgriezies bāzē, jo viņa "Apache" helikoptera priekšgalā piestiprināta videokamera pilnībā ierakstīja katru misiju.

“No pirmās dienas es izvirzīju sev mērķi neiet gulēt ar šaubām, vai esmu rīkojies pareizi… ka esmu šāvis uz Taliban un tikai Taliban, ne uz civiliedzīvotājiem tuvumā. Es gribēju atgriezties Lielbritānijā ar visām savām ekstremitātēm, bet vēl vairāk vēlējos atgriezties mājās ar neskartu sirdsapziņu," memuāros raksta Harijs. 

Foto: AFP/Scanpix

Kara veterāni šokā un lūdz apklust

Bijušais karaliskais jūras kājnieks Bens Makbīns, kuru pats princis Harijs reiz nosauca par varoni, kad viņš kara laikā bumbas sprādzienā zaudēja roku un kāju, mudinājis hercogu "aizvērties", savukārt pulkvedis Bobs Stjuarts, kurš komandēja britu armijas karaspēku Bosnijā, nosodīja prinča izteikumus kā "pretīgus". 

Makbīna kungs Twitterī raksta: “Mīlu tevi, #PrincisHarijs, bet tev ir jāaizveras! Tas viss liek aizdomāties par cilvēkiem, ar kuriem viņš ir kopā. Ja tie būtu labi cilvēki, kāds viņam būtu ieteicis apstāties.

Stjuarts MailOnline par Harija komentāriem sacīja: "Es brīnos, kāpēc viņš dara tādas lietas. Īsti karavīri mēdz par to kautrēties... Man pazīstami cilvēki ar tādām lietām nelepojas. Viņi drīzāk nožēlo, ka viņiem tas bijis jādara."

Izvilkumu publicējis Telegraph, kurš raksta, ka "Spare" jau ir nonākusi pārdošanā Spānijā, kur The Telegraph no grāmatnīcas iegādājās eksemplāru spāņu valodā.

Komentāri (19)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu