Nausēda tūrē pa NATO galvaspilsētām centīsies pārliecināt par labu Ukrainas uzņemšanai aliansē (7)

TVNET/LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda
Lietuvas prezidents Gitans Nausēda Foto: AFP/SCANPIX

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda plāno tikties ar NATO dalībvalstu līderiem pirms jūlijā Viļņā gaidāmā alianses samita, lai vairotu atbalstu iecerei par Ukrainas uzņemšanu NATO, paziņoja Lietuvas prezidenta galvenā padomniece ārpolitikas jautājumos Asta Skaisgirīte.

"Pirms samita Lietuvas prezidents Gitans Nausēda plāno doties uz vairākām NATO valstu galvaspilsētām, lai runātu par samitā Viļņā sasniedzamajiem rezultātiem," Skaisgirīte sacīja Lietuvas sabiedriskajai raidorganizācijai LRT. "Un es neslēpšu, ka tās var arī nebūt mūsu sabiedroto [šajā jautājumā] galvaspilsētas," viņa piebilda.

"Tie varētu būt turki, ar viņiem mums ir jārunā.

Mums viņiem jāsniedz papildu argumenti, kādēļ, mūsuprāt, Ukrainas dalība NATO ir loģisks solis, tai tuvinoties sabiedrotajiem," padomniece atbildēja uz jautājumu, kuras tieši valstis Nausēda varētu apmeklēt.

NATO samits Lietuvā notiks 11.-12.jūlijā.

Tajā varētu piedalīties apmēram 40 delegācijas no NATO dalībvalstīm un partnervalstīm, un sākotnējās aplēses liecina, ka pasākumu varētu apmeklēt apmēram 5000 cilvēku, aplēsusi Lietuvas Ārlietu ministrija.

Samitā Viļņā galvenā uzmanība tiks pievērsta alianses kolektīvās aizsardzības un savaldīšanas veicināšanai un atbalsta Ukrainai palielināšanai," norādīja ministrijā.

"Lai NATO arī turpmāk būtu spēcīgākā aizsardzības alianse, sabiedrotie runās par aizsardzības investīciju prioritātēm un vajadzībām," paziņoja tās pārstāvji.

Lietuva pirmo reizi organizē NATO samitu. Gaidāms, ka tajā pulcēsies dalībvalstu un partneru augstākā līmeņa delegācijas, kā arī daudz starptautisko mediju pārstāvju.

Gaidāms, ka samits Viļņā būs pirmais, kad Somija un Zviedrija piedalīsies kā pilntiesīgas alianses dalībvalstis.

Iepriekšējais NATO samits notika Madridē no šā gada 28. līdz 30.jūnijam.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu