Meņģelsone: NMPD jābūt gatavam strādāt jebkuras krīzes un katastrofas apstākļos (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta NMPD automašīnas
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta NMPD automašīnas Foto: Publicitātes foto

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) jābūt gatavam strādāt jebkuras krīzes un katastrofas apstākļos, pēc tikšanās ar NMPD vadību un mediķiem sacīja veselības ministre Līga Meņģelsone.

Tikšanās laikā ministre ar NMPD vadību un mediķiem pārrunāja dienesta darbu ārkārtas situācijas režīmā un nozarē nepieciešamos sistēmiskos risinājumus situācijas stabilizēšanai, kā arī dienesta stratēģiskās attīstības jautājumus.

Meņģelsone uzsvēra, ka dienestam ir būtiska loma ne tikai veselības nozares, bet arī kopējā valsts drošības sistēmā.

"Šo cilvēku darbs nedrīkst pārtrūkt ne mirkli - viņiem jāspēj reaģēt un glābt dzīvības ikdienā 24 stundas diennaktī un jābūt gataviem strādāt arī jebkuras krīzes un katastrofas apstākļos," viņa sacīja.

Meņģelsone novērtē, cik augstā līmenī strādā NMPD pašlaik - dienests veic vairākas unikālas valsts uzticētas funkcijas - neatliekamā medicīniskā pirmsslimnīcas etapā, specializētā neatliekamā medicīniskā palīdzība un atbalsts Latvijas slimnīcām vissarežģītākajos gadījumos, katastrofu medicīnas plānošana, valsts materiālo rezervju glabāšana, pirmās palīdzības apmācības un sistēmas pilnveide valstī.

Vienlaikus dienestam ir virkne jautājumu, kas jārisina kopīgiem spēkiem - cilvēkresursu piesaiste un noturēšana, motivēšana un stiprināšana, ģimenes ārstu konsultatīvā tālruņa darbība.

Tāpat jauni izaicinājumi dienestam ir ģeopolitiskās situācijas radīto apstākļu dēļ, tiekoties pauda Meņģelsone.

Vizītes laikā ministre apmeklēja arī NMPD Operatīvās vadības centru, kur šobrīd ik dienu apstrādā ap 2000 iedzīvotāju zvanu, koordinē brigāžu izsaukumus un pacientu nogādāšanu slimnīcās.

Tāpat ministre tikās ar brigāžu mediķiem, kas ikdienā dodas uz izsaukumiem.

Savukārt ar Rīgas brigāžu atbalsta centru vadītājiem ministre pārrunāja specifiskos darba apstākļus un vidi, kādā jāstrādā dienesta mediķiem, un kas uzliek papildus izaicinājumus ārstniecības personāla piesaistei un noturēšanai dienestā.

Ministre iepazinās arī ar dienesta vīziju un iestrādēm personāla kompetenču pilnveides jomā, operatīvo medicīnisko transportlīdzekļu parka atjaunošanas un attīstības plānu, aplūkojot arī jaunākos auto un medicīnisko aprīkojumu, kas drīzumā nonāks brigāžu rīcībā.

Sarunas gaitā ar dienesta vadību tika pārrunāta viena no dienesta nozīmīgām funkcijām - specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana jeb augstas kvalifikācijas ārstu speciālistu palīdzība Latvijas slimnīcām, kurās atrodas pacienti īpaši kritiskos stāvokļos.

Tāpat tika pārrunāts par jautājumiem, kas skar dienesta gatavības un noturības stiprināšanu darbam dažādu krīžu un katastrofu apstākļos, tostarp ņemot vērā nesenās Covid-19 krīzes ietekmi, kā arī šā brīža situāciju Ukrainā un militāro konfliktu riskus.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu