Video ⟩ Pļaviņās dienesti plūdu dēļ gatavi sākt cilvēku evakuāciju, pat iesaistīt sapierus (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Aizkraukles novada pašvaldība

Pirmdien turpina veidoties ledus sastrēgums Daugavas posmā starp Jēkabpili un Zeļķu tiltu, kur palielinājies plūdu risks. Iespējama ūdens līmeņa celšanās arī Pļaviņās, ziņo LTV raidījums "Dienas ziņas". 

LTV skaidro, ka Pļaviņu pusē Daugavā un Aiviekstes upē vēl joprojām veidojas ledus vižņu sablīvējumi. 

Ūdens līmeņa celšanās esot vērojama vairāk uz Jēkabpils pusi, kas lielākoties rada plūdu apdraudējumu tieši pie Zeļķu tilta. Ūdens līmeņa atzīme šajā vietā esot 8,67 metri, kas ir viena no augstākajām novērotajām atzīmēm Pļaviņu pusē. 

Kā pausts LTV sižetā, apgrūtinātākā situācija ir Aiviekstes upes tuvumā dzīvojošajiem. Upe ledus sablīvējuma dēļ neieplūst Daugavā, tāpēc tur ceļas ūdens līmenis un applūst ielas.

Tiek piebilsts, ka situācija ir mainīga.  Taču, kā uzsver kāds Pļaviņu iedzīvotājs, ledus sastrēgst Daugavas līkumā, upe mēdz pat iziet no krastiem pašā pilsētas centrā.

Bažas rada tas, ka ledus neizkustēšanās dēļ "Pļaviņu pilsētai nenovēršami ir paredzami plūdi". 

Kā norāda Pļaviņu pašvaldības vadītājs Andris Ambainis, tiek apsvērta arī iespēja sadarboties ar NBS sapieriem, kas šos ledus sablīvējumus nepieciešamības gadījumā varētu uzspridzināt.

Pļaviņu iedzīvotāji jau gadu no gada saskaroties ar līdzīgām situācijām, tāpēc daudzi, kā uzsver Ambainis, šādiem apstākļiem ir pielāgojušies. Piemēram, arī pašvaldība savus īpašumus esot pārkārtojusi no pirmā stāva uz otro. 

"Iedzīvotājiem tiks sniegta palīdzība no visu iesaistīto dienestu pusēm, kā arī pašvaldības policija izziņo iedzīvotājiem, kā rīkoties konkrētajā situācijā," pauž pašvaldības pārstāvis.

Pļaviņu pašvaldības vadītājs Andris Ambainis vēl dienas vidū bija optimistisks, ka vismaz pirmdien plūdi varētu iet secen, jo gaisa temperatūra ir mīnusos, taču vēlāk stāstīja, ka pašvaldības policijai dots uzdevums apbraukāt mājas, kurām pastāv plūdu risks, un brīdināt iedzīvotājus, jo no Jēkabpils saņemti satraucoši signāli.

Iepriekšējo gadu pieredze liecinot, ka ledus parasti uzkustas naktī vai rītausmā.

"Saprotiet, mēs tagad sēžam kā uz adatām, jo Krustpils novadā visi pašvaldības ceļi pie Jēkabpils ir slēgti un ūdens līmenis kāpj," stāsta Ambainis.

Vecāka gadagājuma cilvēki Pļaviņās joprojām atceroties lielos plūdus 1981. gada martā un 2013. gada aprīlī.

Savukārt LVĢMC hidroloģe Līga Klints pauž, ka "Daugavas uzvedība ir neprognozējama, bet ledus sablīvējums no Jēkabpils līdz Pļaviņām ir tik masīvs, ka varētu palikt upē arī uz ilgāku laiku".

Kā norāda hidroloģe, plūdu risks saglabājas arī citviet Latvijā, piemēram, pašlaik ūdens līmenis joprojām paaugstinās Ogres upes lejtecē un arī Lielupē pie Mežotnes.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu