RFE/RL atklāj biroju Viļņā; ceturtdien birojs tiks atklāts arī Rīgā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV finansētā raidsabiedrība "Radio Brīvā Eiropa"/"Radio Brīvība" (RFE/RL) atklājusi biroju Viļņā.

Izlemjot par biroja Viļņā izveidošanu, RFE/RL paziņoja, ka Viļņā strādās Baltkrievijas redakcijas žurnālisti un Baltkrievijas krievvalodīgajai auditorijai paredzēto telekanāla "Current Time TV" projektu dalībnieki.

Sveicot raidsabiedrību, Lietuvas prezidents Gitans Nausēda vienas no pasaulē lielākajām un cienītākajām ziņu organizācijām klātbūtni Viļņā raksturoja kā "atzinību Lietuvas centieniem sniegt patvērumu un atbalstu Baltkrievijas civilajai sabiedrībai", informēja Lietuvas prezidenta kancelejā.

Nausēda atgādināja, ka Viļņai vienmēr ir pulcējusi spilgtākos un brīvību mīlošākos cilvēkus no Baltkrievijas.

Arī parlamenta spīkere Viktorija Čmilīte-Nilsena sacīja, ka jau kādu laiku Viļņa ir bijusi platforma cilvēkiem, kas gādā par Baltkrievijas demokrātisku nākotni.

RFE/RL prezidents un izpilddirektors Džeimijs Flaijs sacīja, ka birojs tiek atklāts pēc vairāku gadu ilgām atklātām diskusijām un norādīja, ka daudzus gadus padomju okupācijas laikā "Radio Brīvā Eiropa" bija dzirdams klausītājiem arī Lietuvā.

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svjatlana Cihanouska atklāšanas pasākumā otrdien teica, ka tas paver jaunas iespējas Baltkrievijas žurnālistiem publiskot patiesību.

Ceturtdien tiks oficiāli atklāts RFE/RL birojs Rīgā, kurā strādās Krievijas redakcijas un "Current Time TV" žurnālisti. Rīgā izvietosies arī raidsabiedrības jaunā nodaļa, kas nodarbosies ar žurnālistisko izmeklēšanu.

Pērn martā RFE/RL paziņoja, ka atvērs jaunus birojus Rīgā un Viļņā.

RFE/RL 6.martā paziņoja par darbības apturēšanu Krievijā. RFE/RL savu lēmumu skaidroja ar bankrota procedūru, ko Krievijas varasiestādes sākušas pret raidsabiedrību, pieaugošo policijas spiedienu pret RL/RFE žurnālistiem un jauno mediju kara cenzūras likumu Krievijā.

RFE/RL korespondentu punkts tika atvērts Maskavā 1991.gadā pēc prezidenta Borisa Jeļcina ielūguma.

2021.gada decembrī Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko režīms pasludināja RFE/RL par "ekstrēmistu organizāciju" un raidsabiedrības ziņu izplatīšana un lietošana kļuva par krimināli sodāmu pārkāpumu.

Flaijs informēja, ka divi Baltkrievijas redakcijas žurnālisti Ihars Losiks un Andrejs Kuzņečiks nepamatoti atrodas ieslodzījumā Baltkrievijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu