VDD izbeidz kriminālprocesu par Krievijas karoga izrādīšanu pie pieminekļa Pārdaugavā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Valsts drošības dienests

Valsts drošības dienests (VDD) izbeidzis kriminālprocesu pret jaunieti Aleksandru Dubjago, kurš 10.maijā pie okupācijas pieminekļa Pārdaugavā staigāja ar Krievijas karogu.

Kriminālprocesu pret minēto personu sāka Valsts policija pēc tam, kad persona pērn 10. maijā pie padomju okupāciju slavinošā pieminekļa Pārdaugavā publiski demonstrēja Krievijas karogu. Kriminālprocess tika sākts saskaņā ar Krimināllikuma pantu par noziegumu pret mieru un kara noziegumu iespējamu slavināšanu un attaisnošanu. Atbilstoši kompetencei VDD šo kriminālprocesu pārņēma savā lietvedībā. Dubjago pat kādu laiku pavadīja apcietinājumā.

Tagad VDD apliecināja, ka kriminālprocess izbeigts pērn 30. decembrī, pamatojoties uz uzraugošā prokurora un virsprokurora norādēm par noziedzīga nodarījuma sastāva trūkumu.

Vienlaikus VDD vērtējumā persona Krievijas karogu ir izmantojusi kā militāro agresiju un kara noziegumus slavinošu simbolu. Ņemot vērā minēto, VDD rosinās Valsts policiju lemt par administratīvās atbildības piemērošanu atbilstoši Administratīvo sodu likumam par militārās agresijas un kara noziegumu slavinošu simbolu izmantošanu publiskā vietā.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz aicinājumiem 2022.gada 9.maijā pieminēt Krievijas agresijas upurus Ukrainā un nepulcēties pie padomju režīma memoriāliem, Rīgā, pie padomju pieminekļa Pārdaugavā, devās cilvēki, lai arī ievērojami mazākā skaitā nekā citus gadus.

Nākamās dienas rītā ziedi no pieminekļa tika aizvākti, kā rezultātā pie pieminekļa atkal tika pulcēti cilvēki. Vakarpusē pāris simti sanākušo jau uzvedās agresīvi un bravūrīgi, tostarp slavinot Krieviju un attaisnojot tās agresiju Ukrainā.

25.augustā Pārdaugavā, Uzvaras parkā, tika nogāzts Baltijā lielākais padomju laika piemineklis, demontējot tā kompleksa pēdējo elementu - 79 metrus augsto obelisku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu