NATO pārvietos vairākas izlūkošanas lidmašīnas tuvāk Ukrainai (4)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

NATO vairākas izlūkošanas lidmašīnas no pastāvīgās dislokācijas vietas Vācijā pārvietos uz Rumāniju, kur tās atradīsies tuvāk Ukrainai, kurā turpinās Krievijas iebrukums.

NATO agrīnās brīdināšanas un kontroles sistēmas (AWACS) izlūkošanas lidmašīnu ierašanās Bukarestē gaidāma otrdien, "lai atbalstītu sabiedroto pastiprināto klātbūtni reģionā un uzraudzītu Krievijas militāro aktivitāti," teikts piektdien izplatītajā NATO paziņojumā.

AWACS lidmašīnas, kas ierasti ir bāzētas Āhenes pievārtē Vācijas rietumos, vairākas nedēļas atradīsies Rumānija Gaisa spēku bāzē Otopeni netālu no Bukarestes, kas ir apmēram 200 kilometru attālumā no Eiropas Savienības un NATO austrumu robežas ar Ukrainu.

"Krievijas nelegālais karš Ukrainā joprojām apdraud mieru un drošību Eiropā, tādēļ nevar apšaubīt NATO apņēmību aizsargāt un aizstāvēt katru sabiedroto teritorijas centimetru," sacīja NATO pārstāve sakariem ar presi Oana Lungesku.

"Mūsu AWACS var noteikt lidmašīnu simtiem kilometru attālumā, tādēļ tās ir NATO savaldīšanas un aizsardzības pozīciju stūrakmens. Pateicos Rumānijai par lidmašīnu uzņemšanu, sniedzot būtisku ieguldījumu mūsu agrīnās brīdināšanas sistēmā," viņa piebilda.

Otopeni atradīsies arī apmēram 180 NATO militārpersonu.

NATO neprecizēja, kuras no 14 pašlaik Vācijā bāzētajām AWACS tiks nosūtītas uz Rumāniju, tomēr avoti militārajās aprindās Vācijas ziņu aģentūrai DPA atklājuši, ka Rumānijā ieradīsies trīs lidmašīnas.

AWACS spēj noteikt un identificēt lidmašīnu vairāk nekā 400 kilometru attālumā.

Lidmašīnas ir aprīkotas, lai varētu nodot informāciju citiem gaisa telpas dalībniekiem, tādējādi teorētiski tās var būt lidojoši komandcentri.

Iepriekš tās tika izmantotas operācijās pret teroristu grupējumu "Islāma valsts" un Afganistānā.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu