"Kapteinis kuģi vienmēr pamet pēdējais!" Plūdu dēļ Jēkabpilī slēdz uzņēmumus, bet ne visi evakuējas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Applūdusi privātmājas teritorija Jēkabpils novadā.
Applūdusi privātmājas teritorija Jēkabpils novadā. Foto: Ivars Soikāns/LETA

Jēkabpilī plūdu apdraudētajās vietās pamazām tiek slēgti uzņēmumi un iestādes.

Piemēram, slēgta Brīvības ielā esošā "Vecpilsētas aptieka". Mācības šodien nenotika Brīvības ielā esošajā Jēkabpils Arvīda Žilinska mūzikas skolā. Skolas direktore pastāstīja, ka mūzikas skolas pagrabā esot ieplūdis ūdens. Ņemot vērā, ka pagrabā atrodas apkures iekārtas, ūdens tiek atsūknēts.

Video: TVNET reportāža no plūdu skartās Jēkabpils

Cilvēki mūzikas skolā neuzturas un darbs ir pārtraukts. Viņa kā iestādes vadītāja gan vēl bija ieradusies skolā, lai pārliecinātos, kāda ir situācija. "Kapteinis kuģi vienmēr pamet pēdējais," izteicās Ščerbicka, piebilstot, ka jēkabpilieši ļoti cer uz situācijas normalizēšanos un ūdens līmeņa samazināšanos.

Savukārt Brīvības ielā esošā ēstuve "Domino Wok Kebab" vēl šovakar turpināja darbu. Arī SIA "Supe", kas Brīvības ielā sniedz muitas pakalpojumus, aģentūrai LETA pastāstīja, ka pagaidām cilvēki no ēkas prom nedodas. Ēkā atrodas gan uzņēmuma birojs, gan dzīvokļi. Cilvēki seko līdzi situācijai, bet pagaidām ir palikuši mājās.

Brīvības iela Jēkabpilī daļēji izvietota paralēli Daugavai un ir nākamā iela no Daugavas aiz Pļaviņu ielas.

TVNET jau ziņoja, ka Pļaviņu ielā ir sākta iedzīvotāju evakuācija.

Ūdens līmenim Daugavā turpinot kāpt un Jēkabpilī applūstot plašākām teritorijām, šovakar slēgta satiksme Brīvības ielas posmā no Vecpilsētas laukuma līdz Rūdolfa Blaumaņa ielai, aģentūra LETA uzzināja pašvaldībā.

Arī Daugavas labajā krastā, Krustpils pusē, applūst ielas un piebraucamie ceļi. Krustpils pusē Kārļa Skaubīša ielas un Dārzu ielas posmi no Krasta ielas uz dambi slēgti satiksmei. Krasta iela, kas atrodas vistuvāk upei, vietām ir pārplūdusi.

Daugavas kreisajā krastā jau iepriekš ziņots par Mežrūpnieku ielas, kas atrodas augstāk pa straumi, pirms tilta, applūšanu. Applūduši arī citi Pļaviņu ielas posmi.

Zem ūdens atrodas Daugavsala, kur ūdens uzplūda jau vakar. Uz šīs salas atrodas pilsētas attīrīšanas ierīces, bet tās no plūdiem esot pasargātas ar īpašu dambi.

Jēkabpils mērs Raivis Ragainis (LZP) video uzrunā pilsētniekiem piektdienas novakarē atzina, ka ūdens līmenis nepārtraukti kāpj - applūst zemākās vietas, daudzas vietas, ceļoties gruntsūdens līmenim, bija applūdušas jau iepriekš.

Mērs pieļāva, ka pilsētā var tikt sasniegts rekordaugsts Daugavas ūdens līmenis. Tiem, kas arī plūdu gadījumā domā palikt mājās, nepieciešams sagādāt pārtiku vismaz pāris dienām, atzīmēja mērs.

Pēc Ragaiņa vārdiem, šobrīd atbildīgie dienesti strādā un dara visu iespējamo sabiedrības drošības nodrošināšanā. Brīvprātīgo palīdzība pagaidām nav nepieciešama, pauda pašvaldībā. Ja plūdu situācija pilsētā pasliktināsies un būs nepieciešams apziņot lielāku iedzīvotāju skaitu par nepieciešamo rīcību, tad Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests var pieņemt lēmumu par Jēkabpilī izvietoto trauksmes sirēnu iedarbināšanu.

Pašvaldība lūdz iedzīvotājus apzināt kaimiņus, īpaši seniorus, un noskaidrot, vai viņiem nepieciešama kāda palīdzība un varbūt arī evakuācija. Komunikācija veicama telefoniski, nedodoties uz apdraudētajām teritorijām, uzsvērts paziņojumā. Tiem, kas evakuējas, nepieciešams paņemt līdzi dokumentus. Iedzīvotāji pašlaik var patverties pilsētas 2. un 3. vidusskolā.

Jēkabpils dzīvnieku patversmes darbinieki ir gatavi patversmē uzņemt iedzīvotāju mājdzīvniekus gadījumā, ja visai mājsaimniecībai nepieciešams evakuēties.

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils piektdienas pēcpusdienā ir sasniedzis otro augstāko atzīmi novērojumu vēsturē. Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) dati liecina, ka piektdien ap plkst.16 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza 8,6 metrus virs novērojumu stacijas nulles atzīmes.

Vēl par 37 centimetriem augstāk ūdens Jēkabpilī bija pacēlies 1981.gada pavasara palos, kad applūda liela daļa pilsētas, bet toreiz tai nebija aizsargdambja. Šajās dienās gan ūdens pieplūdums pilsētā ir tik liels, ka tas vietām sācis grauzt dambi.

LVĢMC norāda, ka no augšteces turpina nākt vižņi, sastrēgums veidojas lielāks un ūdens līmenis var kāpt vēl. Pastāvot gan cerība, ka Daugavas ūdeņi izlauzīs ceļu uz Pļaviņu ūdenskrātuvi, ļaujot kristies ūdens līmenim Jēkabpilī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu