TVNET no notikuma vietas Glābēji stiprina Jēkabpils aizsargdambi; reģionālajā slimnīcā izsludināts ārkārtas reaģēšanas režīms (66)

CopyLinkedIn Draugiem X
Ārkārtas situācija Jēkabpilī
Ārkārtas situācija Jēkabpilī Foto: Jānis Škapars/TVNET
  • Jēkabpilī ūdens līmenis Daugavā sasniedzis kritisko robežu, iedzīvotājus aicina evakuēties
  • Plūdu apdraudētajās teritorijās slēgtas vairākas skolas
  • Jēkabpilī bīstamākajā vietā nostiprināts Daugavas aizsargdambis

Jēkabpilī, kur Daugavas plūdu ūdeņi piektdien sākuši grauzt aizsargdambi, bīstamākajā vietā tas ticis nostiprināts, informē pašvaldība. Ugunsdzēsēji ziņkārīgos aicina neapmeklēt plūdu skartās teritorijas, lai netraucētu glābēju darbu. Glābšanas darbos iesaistīta arī Zemessardze.

 Video: TVNET reportāža no plūdu skartās Jēkabpils

Tuvākajās dienās nav sagaidāma situācijas ātra uzlabošanās. Pat ja atkusnī Daugavas ūdeņi cauri ledus sastrēgumam izlauzīs ceļu uz Pļaviņu ūdens krātuvi, atgriežoties salam, atsāksies vižņu blīvēšanās un no jauna sagaidāma ūdens līmeņa paaugstināšanās, pausts paziņojumā.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests norāda, ka Jēkabpilī Pļaviņu ielas un Klostera-Brīvības-Celtnieku ielas mikrorajona iedzīvotājiem steidzami jāevakuējas. Pašvaldība atkārtoti ziņo, ka pa dambi pastaigāties šobrīd ir bīstami. Sociālajos tīklos publicētajos foto un video redzams, ka pilsētas dambis atsevišķās vietās lēni sācis brukt un to mēģina labot.

Jēkabpilī ir diezgan nopietna situācija, jo pilsētas aizsargdambis netur slodzi, pauda Jēkabpils mērs. Dambi operatīvi labo, ar smago tehniku pieberot grunti, cerot, ka tas izturēs. "Ļoti strauji Daugava var atrast jaunu gultni un aiziet caur Celtnieku ielas mikrorajonu," teica mērs. Iedzīvotāji paši brauc prom ar auto, tāpēc nevar precīzi pateikt, cik cilvēki ir evakuējušies.

Jēkabpilī atrodas un palīdz darbos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vadība, ir piegādāts konteiners ar glābšanas aprīkojumu - laivas, sūkņi un citas nepieciešamās lietas.

Tiem iedzīvotājiem, kuri atrodas plūdu apdraudētajās teritorijās un kuriem ir nepieciešama evakuācija, tiek nodrošināti evakuācijas autobusi, pašvaldība visos saziņas tīklos izplata informāciju par evakuāciju un glābšanas dienestu tālruņa numurus. Nepārtraukti tiek apsekots dambis, un situācija pilsētā tiek uzraudzīta, uzsvēra Ragainis.

Kā jau vēstīts, saistībā ar straujo ūdens līmeņa paaugstināšanos Jēkabpilī pārtrauktas mācības Jēkabpils pilsētas un novada skolās un interešu izglītības iestādēs, kuras atrodas plūdu apdraudētajās teritorijās - Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, Jēkabpils 2.vidusskolas filiālēs, kas atrodas Rīgas ielā 200a, Rīgas ielā 192, Jēkabpils Mākslas un mūzikas skolā, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā un Ābeļu pamatskolā.

Strauji applūst Mežrūpnieku iela. Pļaviņu ielas posmā no Dambja ielas līdz Zaļajai ielai, no Zvejnieka ielas līdz Mežrūpnieku ielai, no Daugavkrastiem līdz Bebru ielai slēgta satiksme. Rīgas ielas posmā no Krasta ielas līdz Kuģu ielai ierobežots maksimālais ātrums.

Slēgtajās ielās sabiedriskais transports nekursēs un netiks apkalpotas konkrētās pieturvietas, informē pašvaldība.

Neraugoties uz saspīlēto plūdu situāciju, Jēkabpilī iedzīvotāji var droši pārvietoties pa tiltu pār Daugavu, tuvākajā laikā nav plānots slēgt satiksmi pār šo tiltu.

Šorīt plkst. 10.50 Jēkabpilī ūdens uzkāpis līdz 840 cm atzīmei virs stacijas nulles līmeņa, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra izplatītā informācija.

Foto: Evakuācija Jēkabpilī

Valsts prezidents Egils Levits sazinājies ar Jēkabpils pilsētas mēru Raivi Ragaini

Valsts prezidents Egils Levits sazinājies ar Jēkabpils pilsētas mēru Raivi Ragaini, lai pārrunātu dramatisko plūdu situāciju pilsētā. Levits pateicas iesaistītajiem dienestiem par efektīvo sadarbību un novērtē pilsētas mēra lielo ieguldījumu cilvēku evakuācijas sagatavošanā un plūdu novēršanā.

Iedzīvotājiem, kuri atrodas plūdu apdraudētajās teritorijās un kuriem nepieciešama evakuācija, tiks nodrošināti evakuācijas autobusi.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās, jo iedzīvotāju plūsma apgrūtina glābēju un drošības dienestu darbu. Iedzīvotāji tiek aicināti saglabāt modrību un reizē arī mieru.

Tiem iedzīvotājiem, kuri atrodas plūdu apdraudētajās teritorijās un kuriem nepieciešama evakuācija, tiks nodrošināti evakuācijas autobusi, kas būs pieejami četrās vietās pilsētā - Auseklīša ielā 4, Zemgales ielā, pie Jēkabpils Romas katoļu baznīcas stāvlaukuma, Rīgas ielā, pie veikala "Mini Rimi" un Kazarmu ielas laukumā no plkst. 12.30, bet Jēkabpils sporta halles stāvlaukumā no plkst. 15.

Evakuācija notiks uz Jēkabpils 2. vidusskolu, kur sporta zālē tiks nodrošināta patveršanās vieta.

Kā TVNET pauda vairāki aptaujātie Jēkabpils iedzīvotāji, situācija pagaidām nav tik nopietna kā 1981. gadā, taču pamats uztraukumam pastāv, jo pēdējos gados nav novēroti tik plaša mēroga plūdi.

Foto: Plūdi Jēkabpilī

Video: Plūdi Jēkabpilī

Jēkabpilī plūdu dēļ evakuēti vēl trīs cilvēki

Jēkabpilī plūdu dēļ šorīt no dzīvojamās mājas Daugavas ielā evakuēti trīs cilvēki, informē Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD).

Ēkas iekštelpās uz grīdas jau bija ūdens.

Lai paaugstinātu dienesta gatavību reaģēt, ja situācija pasliktināsies un būs nepieciešams evakuēt un glābt lielāku skaitu Jēkabpils iedzīvotāju, VUGD Jēkabpils daļā ir palielinājis savus cilvēku un tehniskos resursus, piesaistot tos ugunsdzēsēju glābējus, kas atrodas no dienesta brīvajā laikā un pārdislocējot papildus tehniskos resursus.

Piesaistīti vadošie VUGD speciālisti, kas uz vietas koordinē visu iesaistīto institūciju darbību un nodrošina nepārtrauktu situācijas monitorēšanu un informācijas apmaiņu. Ja vienlaicīgi par bīstamību būs nepieciešams apziņot lielu skaitu iedzīvotāju, VUGD iedarbinās trauksmes sirēnas.

Kā TVNET jau ziņoja, plkst.4.50 ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sasniedza 8,14 metrus virs novērojumu stacijas nulles punkta. Iepriekšējā augstākā atzīme bija 7,79 metri ceturtdienas priekšpusdienā; dienas vidū ūdens līmenis pazeminājās par pusmetru, bet vēlāk atsāka pakāpeniski celties.

Šorīt pašvaldība ziņo, ka Jēkabpilī turpina ieplūst palu ūdens. Palu ūdens spiežas akās Rīgas, Pļaviņu un citās ielās, turpina applūst aizsargdambim piegulošās ielas. Jēkabpils novada Prižos, Sakas salā ūdens līmenis ir krities. Pārgāzne strādā ar pilnu jaudu.

Plūdu apdraudētajās teritorijās slēgtas vairākas skolas

Saistībā ar straujo ūdens līmeņa paaugstināšanos Jēkabpilī tiek pārtrauktas mācības Jēkabpils pilsētas un novada skolās un interešu izglītības iestādēs, kuras atrodas plūdu apdraudētajās teritorijās - Jēkabpils Valsts ģimnāzijā, Jēkabpils 2.vidusskolas filiālēs, kas atrodas Rīgas ielā 200a, Rīgas ielā 192, Jēkabpils Mākslas un mūzikas skolā, Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā un Ābeļu pamatskolā.

Pašvaldība aicina iedzīvotājus neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās, jo iedzīvotāju plūsma apgrūtina glābēju un drošības dienestu darbu. Iedzīvotājiem aizliegts pārvietoties pa pilsētas aizsargdambi! Tas var būt bīstami!

Savukārt SIA "Jēkabpils ūdens" informē, ka, ņemot vērā situāciju, uzņēmuma tehnika un cilvēkresursi prioritāri novirzīti plūdu ierobežošanai kritiskajās vietās. Līdz ar to pašlaik uzņēmums neveic ūdens atsūknēšanu no privātmāju pagrabiem.

Video: Turpinās ūdens līmeņa paaugstināšanās Daugavā pie Jēkabpils

Jau ziņots, ka Jēkabpils novadā spēkā sarkanais brīdinājums par plūdiem. Hidrologi prognozē, ka ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils var pietuvoties sarkanajam brīdinājuma kritērijam - 8,4 metriem - vai pat pārsniegt to.

Pašvaldības pārstāvji norādījuši, ka no lieliem plūdiem pilsētā dambis pasargā līdz aptuveni deviņus metrus augstam ūdens līmenim.

Pie Zeļķu tilta un Daugavas lielākajā daļā ūdens līmenis turpina lēnām pazemināties, arī Pļaviņās situācija nav mainījusies.

Komentāri (66)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu