Lai skūpstīties netraucē aukstumpumpa. Kā apārstēt un nomaskēt neganto herpes vīrusu? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jā, ir laimīgi cilvēki, kuriem aukstumpumpa nav uzmetusies vai vien dažas reizes mūžā. Bet parasti scenārijs ir nepielūdzams - ja aukstumpumpa reiz ir sagandējusi uz brīdi tavu dzīvi, ticamākais, tā atgriezīsies. Lai šī problēma tevi nepārsteigtu visnepiemērotākā brīdī, būtiski ir saprast šo vīrusu un apzināties veidus, kā pumpu parādīšanās biežumu var krietni samazināt.

Īsi par aukstumpumpām:

Foto: Shutterstock 

*Izraisītājs - herpes vīruss;

*Grieķu valodā vārds herpein nozīmē „ložņājošs”;

*Parasti neaktīvs, samazinoties imunitātei - herpes vīruss top aktīvs;

*Herpes vīruss visbiežāk parādās uz sejas - lūpām, deguna, zoda;

*Herpes vīrusu (neaktīvu) pārnēsā līdz pat 90% pasaules iedzīvotāju;

*Herpes vīruss cilvēka organismā var iekļūt caur ādu vai gļotādu.

*Vīruss ir ļoti lipīgs un viegli nododas savstarpējā saskarē.

Lai gan aukstumpumpu cēloni - herpes vīrusu - iespējams iedalīt astoņos dažādos tipos, visbiežāk sastopamais ir HSV-1 (Herpes Simplex 1) apakštips, kas ierosina aukstumpumpu veidošanos mutes gļotādā, uz lūpām, pie deguna vai degunā, kā arī uz vaigiem vai zoda.

Herpes vīruss cilvēka organismā var iekļūt caur ādu vai gļotādu, un inficēties lielākoties iespējams tikai cieša kontakta ceļā, piemēram, skūpstoties, pieliekot pie mutes rokas, uz kurām nokļuvušas vīrusa daļiņas, u.tml.

Par aukstumpumpu tipiem un stadijām stāsta Apotheka sertificētā farmaceite Laila Zālīte.

Aukstumpumpas attīstību iedala četrās atšķirīgās stadijās, un laiks no herpes rašanās brīža līdz sadzīšanai parasti ir aptuveni divas līdz trīs nedēļas. Jāņem vērā, ka aplipināt citus var visa šā perioda garumā.

1. Herpes aktivizēšanās stadija. Iespējams novērot ādas dedzināšanu, kņudināšanu, niezi, tirpšanas sajūtu vai sāpes. Šī stadija ilgst aptuveni 24 stundas, un tas ir labākais laiks, kad aukstumpumpu iespējams maksimāli „neitralizēt”, lietojot smērītes, kas satur aciklovīru, vai speciālos pretherpes plāksterus.

2. Pūslīšu veidošanās stadija. Vietā, kur veidojas aukstumpumpa, parādās pietūkums un pūslītis jeb čūla – tā var būt viena vai pat vairākas. Pūslītis ir piepildīts ar caurspīdīgu šķidrumu, kas satur vīrusu. Šajā aukstumpumpas stadijā herpi vairs nav iespējams neitralizēt, bet ar aciklovīru saturošiem preparātiem ir iespējams atvieglot tās attīstības gaitu.

3. Sulošanās stadija. Pūslīši pārsprāgst, veidojas mitras, sāpīgas čulgas. Šī stadija ir pati nepatīkamākā un bīstamākā, jo infekciju ir visvieglāk pārnest citiem cilvēkiem.

4. Kreveles stadija. Sākas aukstumpumpas dzīšanas process, pūslīša vietu pakāpeniski pārklāj krevele. Lai neizraisītu asiņošanu un neatstātu rētas, kreveli nekādā gadījumā nedrīkst noplēst.

Foto: Shutterstock

Kā ārstēt? 

Ārstēšanu svarīgi sākt pēc iespējas ātrāk! "Galvenais aukstumpumpu ārstēšanas priekšnoteikums – maksimāli ātri jānoķer tas brīdis, kad vīruss ir aktivizējies un sākusi veidoties herpe. Palīdzēs preparāti, kas satur aciklovīru vai silīcija gelu – tie uz iekaisušās vietas radīs tādu kā plēvīti, kas neļaus čūliņai attīstīties tālāk. Konsultējoties ar farmaceitu, var izmantot arī dabisko sastāvdaļu preparātus. Sākuma stadijā noderīga būs kliņģerīšu tinktūra, tējas koka eļļa vai 40 % spirta šķīdums. Ja, lietojot bezrecepšu medikamentus, 10 dienu laikā nav novērojami uzlabojumi, ieteicams vērsties pie ārsta, kurš izvērtēs situāciju un, iespējams, ieteiks pretvīrusu medikamentus iekšķīgai lietošanai,” stāsta Apotheka farmaceite Laila Zālīte.

Noteiktu uztura elementu – cinka, selēna, dzelzs, vara, folskābes, A, B6, C, D un E vitamīna deficīts arī var izraisīt izmaiņas imūnās atbildes reakcijā. Bet lielākā daļa uztura bagātinātāju, ko iesaka imūnsistēmas stiprināšanai, saturēs šos elementus. Tāpat neaizmirstam par ārstniecības augu ekstraktiem, kam ir zināma labvēlīga ietekme uz organismu.

Apkopjot herpes skartās vietas, nepieciešams pievērst īpašu uzmanību higiēnai – pēc ārstnieciskā līdzekļa uzklāšanas ir rūpīgi jānomazgā rokas, savukārt laikā, kad izveidojušies pūslīši, jāseko līdzi tam, lai inficētais šķidrums nenokļūst uz citiem priekšmetiem. 

Lai vīrusu nenodotu tālāk, vismaz pirmās trīs dienas ieteicams izvairīties no lieliem cilvēku pūļiem un ierobežot sadzīves kontaktus.

Pretrunīgās tautas metodes jeb ko labāk neriskēt darīt 

Neapstrādājiet herpi ar zobu pastu – mentols var sniegt īslaicīgu efektu, atvēsinot vīrusa skarto vietu, bet var radīt papildu sarežģījumus, neļaujot čūliņai elpot un tā veicinot iekaisumu.

Neizmantojiet ausu sēru – iecienīta tautas metode vēsta, ka aukstumpumpas radītās nepatīkamās sajūtas palīdzēs mazināt ausu sērs, tomēr ārstēšanas procesam tas nelīdz, turklāt sērs ir nesterils līdzeklis un šāda metode nav higiēniska.

Nepārduriet infekciozos pūslīšus – tādā veidā čūliņās uzkrātais šķidrums iztek un infekcija var nokļūt citur.

Neberzējiet ar asu audumu - ja ar dvieli paberžam vietu, kur sākusies vīrusa infekcija, tas nozīmē, ka šo infekciju ieberžam dvielī. Turklāt, ja dvielis nav tīrs, tas var būt papildu infekcijas avots slimajai vietai.

Kņudošo lūpu nav jēgas mērcēt ar odekolonu vai smaržām - tie varētu noderēt kā dezinfekcija, bet ne ārstēšana.

Vai aukstumpumpa atgriezīsies? Uzmani imunitāti!

Pēc pirmreizējas saslimšanas vīruss neaktīvā jeb latentā veidā paliek cilvēka organismā, kur mitinās nervu ganglijos, līdz dažādu faktoru ietekmē tas atkal aktivizējas, izraisot herpes jeb aukstumpumpas. Visbiežāk herpes vīruss pamostas, ja tam ir labvēlīgi apstākļi - stress, pārslodze, izdegšana, bezmiegs, nepilnvērtīgs uzturs, novājināta imunitāte.

"Ja aukstumpumpas ir likušas par sevi manīt vienreiz, tad, visticamāk, tās parādīsies atkal. Herpes vīrusu aktivizē virkne dažādu nelabvēlīgu faktoru vai to kombinācijas – nosalšana, caurvējš, fiziskas traumas, atsevišķu medikamentu lietošana, pārmērīgs UV starojums, dažādi iekšējie procesi, piemēram, imunitātes pazemināšanās, stress, citas vīrusinfekcijanas, nogurums, miega trūkums, neveselīgs uzturs, liekais svars un citi. Nav medikamentu, kas spēj izārstēt šo HSV veidu, tomēr var samazināt atkārtotu aukstumpumpu rašanās iespējamību,” norāda farmaceite Laila Zālīte.

Foto: Shutterstock

Kā samazināt herpes uzliesmojumu? 

* Stiprini savu imunitāti.

* Uzturā iekļauj daudz augļu, dārzeņu, kas bagāti ar C vitamīnu (apelsīnus, citronus, greipfrūtus, ābolus, zemenes, dzērvenes, upenes, jāņogas, ķiršus, mango, kivi, kāpostus, brokoļus u.c.).

* Izvairies no ilgstošas uzturēšanās saulē vai vējā.

* Rūpīgi piedomā pie sabalansēta uztura – jāievēro ēšanas režīms, pēc nepieciešamības jālieto papildu vitamīni, minerālvielas, veselīgās omega taukskābes un citi preparāti.

* Jāuzņem pietiekami daudz šķidruma.

* Pārskati, vai tev ir pietiekamas fiziskās aktivitātes un sabalansēts miega un nomoda režīms.

* Būtiska ir spēja saglabāt psiholoģisko un emocionālo līdzsvaru, neslīgt negācijās.

Vai drīkst un kā var nomaskēt aukstumpumpu uz lūpas? 

Apotheka Beauty kosmētiķe Ieva Strautkalne iesaka, ko darīt, ja izveidojusies aukstumpumpa uz lūpas.

Plāksteris un dekoratīvā kosmētika. Vispirms uzklāj aukstumpumpai paredzētu, aptiekā nopērkamu plāksteri, kas ārstēs un mitrinās, kā arī ļaus virs tā uzklāt dekoratīvo kosmētiku (konsīleri un/vai tonālo krēmu). Šādā veidā daļēji arī kosmētikas produkti tiek pasargāti no vīrusa daļiņu iekļūšanas tajos.

Korektors ar zaļo pigmentu. Apkārt aukstumpumpai ar pirkstiem vai otiņu uzklāj plānā kārtiņā korektoru, lai neitralizētu apsārtumu pirms tonālā krēma uzklāšanas.

CC vai BB krēmi. Šo krēmu sastāvā nereti jau ir iekļauts zaļais pigments, kas neitralizēs apsārtumu, turklāt tie ir vieglākas konsistences nekā tonālie krēmi, tādējādi ļaus skābeklim piekļūt ādai un dzīšanas process paātrināsies. Šie krēmi piešķirs dabīgāku izskatu, vienlaikus maskējot aukstumpumpu.

Foto: shutterstock.com

Lūpu krāsa. Pirms lūpu krāsas uzklāšanas nomaskē apsārtumu, tad ieteicams izvēlēties neitrālu lūpu krāsu, lai neizceltu nepatīkamo izsitumu. Lūpu krāsu ar otiņu vai vates tamponu nokasa nepieciešamā daudzumā un uzklāj uz lūpām. Atkārtoti ar otiņu nav ieteicams skart lūpu krāsu. Ja nepieciešams vairāk produkta, tad būtu ieteicams dezinficēt otiņu pirms produkta paņemšanas atkārtoti vai arī izmantot jaunu vates tampona kociņu.

Lūpu zīmulis. Nebūtu ieteicams lietot lūpu zīmuli, jo izsitumi visbiežāk izmaina dabisko lūpu kontūru, tāpēc līnijas iezīmēšana uzliks papildu akcentu izsituma vietai. Turklāt lūpu zīmulis, saskaroties ar aukstumpumpu, var tikt inficēts, tādējādi to nebūtu ieteicams pēc tam lietot atkārtoti. Ja šāds lūpu zīmulis tiek lietots atkārtoti uz veselas ādas, pastāv iespēja, ka atkal no jauna var rasties izsitumi.

Nereti vīrusa lipīgajā fāzē, kad izveidojušies pūslīši, tā daļiņas var aiznest uz citām sejas zonām un kosmētikas produktiem, tos inficējot, tāpēc aukstumpumpas maskēšanas procesā ļoti svarīga ir pareiza higiēna – rokām ir jābūt tīrām, produkti jāņem ar tīru kosmētisko lāpstiņu un jāieliek nepieciešamais daudzums citā traukā vai arī jāizmanto vienreizējas lietošanas vates tampona kociņi.

Nekādā gadījumā pēc saskares ar aukstumpumpas jeb vīrusa skarto zonu vienreiz izmantotus kosmētikas rīkus vai pirkstus nedrīkst ievietot atkārtoti produkta oriģinālajā iepakojumā. Ja nepieciešami papildinājumi, tie būtu jāņem ar tīriem kosmētikas rīkiem un atkārtoti jāieliek atsevišķā traukā. Svarīgi atcerēties – ja pa dienu tiek lietota dekoratīvā kosmētika, tad vakarā ir rūpīgi jānotīra sejas āda un jāārstē vīrusa skartā zona.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu