Bērboka ierosina izveidot īpašu tribunālu Putina režīma tiesāšanai (5)

TVNET/Politico
CopyLinkedIn Draugiem X
Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka
Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka Foto: EPA/Scanpix

Vācijas ārlietu ministre Annalēna Bērboka ierosinājusi, ka vajadzētu izveidot īpašu starptautisku tribunālu, kas iztiesātu Krievijas prezidenta Vladimira Putina un viņa režīma pastrādāto agresiju Ukrainā, vēsta izdevums "Politico".

Bērboka ar šo priekšlikumu nāca klajā pirmdien, apmeklējot Starptautisko Krimināltiesu (SKT) Hāgā.

Viņa uzsvēra, ka Krievijas valdība "jāsauc pie atbildības" par 2022.gada 24.februāra iebrukumu Ukrainā. Vienlaikus viņa norādīja, ka "starptautisko likumu cauruma" dēļ Krievija neatzīst SKT jurisdikciju, kā arī nav gaidāms, ka ANO Drošības Padome, kur Krievija ir pastāvīgo dalībvalstu vidū, nodos lietu SKT.

Lai šo šķērsli pārvarētu, jāizveido "īpašais tribunāls", kas būtu neatkarīgs no SKT. Ideālā gadījumā tribunālu atbalstītu plašs pasaules valstu loks, tajā būtu iesaistīti prokurori un tiesneši no dažādām valstīm un tas notiktu nevis Ukrainā, bet gan citviet, ideju ieskicēja Bērboka.

Lai arī šajā konkrētajā gadījumā īpašā tribunāla izveidošana atrisinātu pastāvošos šķēršļus, starptautiskajai kopienai steidzami jāizstrādā reformas, lai SKT un citas puses turpmāk varētu izmeklēt Krievijas iebrukumu Ukrainā, uzsvēra Vācijas ārlietu ministre. Tas jau iespējams attiecībā uz kara noziegumiem, noziegumiem pret cilvēci un genocīdu.

"Pārkāpējiem šeit, Eiropā, un visās citās pasaules vietās jāzina, ka viņi nepaliks nesodīti," sacīja Bērboka. "Runa ir par atturēšanu. (..) Putinam jāzina, ka viņa agresija nepaliks bez sekām."

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu