Jēkabpilī no applūdušas ražotnes teritorijas savākts ar naftas produktiem piesārņots ūdens

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
SIA ''Ošukalns'' teritorija Jēkabpilī
SIA ''Ošukalns'' teritorija Jēkabpilī Foto: Kaspars Nordens/LETA

Jēkabpilī no applūdušās SIA "Ošukalns" kokapstrādes ražotnes teritorijas savākti aptuveni 10 kubikmetri (m3) ar naftas produktiem piesārņotu ūdeņu, informēja Valsts vides dienesta (VVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Karīna Dvorjaņinova.

Applūstot SIA "Ošukalns" kokapstrādes ražotnes teritorijai, Bebru ielā 104A Jēkabpilī, noliktavu telpās noplūda 1000 litru motoreļļas, ko operatīvas darbības rezultātā Valsts ugunsdrošības un glābšanas dienests (VUGD) ar bonu palīdzību norobežoja.

Patlaban, pēc VVD iniciatīvas, izmantojot naftas produktu skimmeri, VUGD ir savācis noplūdušo motoreļļu no kokapstrādes ražotnes teritorijas. Pielietojot tehnoloģisko risinājumu - skimmeri, ar kuru ir iespēja savākt plaša spektra viskozitātes naftas produktus, kopumā savākti aptuveni 10 m3 ar naftas produktiem piesārņotu ūdeņu.

VVD informē, ka uzņēmums pašlaik apzina iespējamos atkritumu apsaimniekošanas uzņēmumus, kuriem ir atļauts utilizēt savāktos naftas produktus.

Kā vēstīts, VVD atkārtoti aicina Jēkabpils pilsētas uzņēmumus sekot situācijas attīstības dinamikai, savlaicīgi parūpēties par savā uzņēmumā esošo izejvielu, ķīmisko vielu un bīstamo atkritumu drošu uzglabāšanu un nepieciešamības gadījumā veikt to pārvietošanu uz vietu, kur tie nebūs pakļauti plūdu ietekmei, kā arī veikt citus preventīvus pasākumus, kas ļautu mazināt potenciālu kaitējumu īpašumam un novērstu vides piesārņojuma riskus.

Prognozējot iespējamo uzņēmuma teritorijā esošo ķīmisko vielu, tajā skaitā, bīstamo atkritumu, notekūdeņu un citu piesārņojošo vielu noplūdes varbūtību, jāinformē vietējā pašvaldība un VVD, izmantojot vienoto pieteikumu reģistrācijas tālruni 26 338 800.

LETA jau vēstīja, ka "Ošukalnā" plūdu dēļ pārtraukta darbība gandrīz visā uzņēmuma teritorijā Jēkabpilī, Bebru ielā, bet visplašāk cietusi zāģētavas un taras sagatavju nozare. Šo nozaru darbība uzņēmumā ir pilnībā apturēta, savukārt pārējās nozares darbību turpina pilnvērtīgā vai daļējā režīmā.

Uzņēmuma valdes priekšsēdētājs un Jēkabpils novada domes deputāts Aigars Nitišs (LZP) stāstīja, ka tādas nozares kā ceļu būve vai mežizstrāde plūdi ietekmē mazāk, bet, tā kā applūda uzņēmuma biroja telpas, bija nepieciešams pārcelt darbību uz citām telpām, lai nodrošinātu administratīvos procesus. Daļa uzņēmuma nozaru, kā arī administrācija un ceļu būves administratīvā daļa pārceltas uz telpām Mālu ielā.

Vienlaikus Nitišs norādīja, ka ūdens līmenis samazinājies par 30 līdz 40 centimetriem. Patlaban uzņēmuma teritorijā norisinās intensīvs darbs pie ūdens atsūknēšanas un plūdu radīto seku likvidēšanas.

"Pašlaik mēģinām sakopt teritoriju, viss ir aizgājis, baļķi aizplūduši. Mēģinām vākt un kārtot kopā visu, ko varam un gaidīt, kad nokritīsies ūdens, lai tiekam pie iekārtu apzināšanas, detaļu pasūtīšanas un sapratnes kas un kā," atzina Nitišs.

Vienlaikus viņš norādīja, ka zāģbaļķiem ūdens lielus postījumus nebūs nodarījis, bet gatavā produkcija būs jāizvērtē vai tā būs jāpāržāvē un vai būs derīga tālākai pārstrādei vai nē. Tikmēr lielākās bažas uzņēmumā ir par iekārtu stāvokli.

Nitišs paredz, ka process, kamēr noiet ūdens, tiek izžāvētas iekārtas, kā arī pasūtītas un piegādātas detaļas varētu aizņemt pusgadu. Tikmēr "Ošukalna" vadība plāno griezties pie nozares uzņēmumiem pēc palīdzības un ņemt pakalpojumus, kā arī veidot sadarbību, lai varētu procesus aizvietot.

Kā vēstīts, ceturtdien plkst.6 ūdens līmenis Jēkabpils novērojumu stacijā bija 5,73 metri virs nulles atzīmes.

Kopš sestdienas rīta, kad Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis sasniedza augstāko atzīmi pēdējās desmitgadēs, tas samazinājies par vairāk nekā trim metriem.

Ledus saglabājies galvenokārt tikai upes krastos, tas vairs netraucē ūdens plūsmu pilsētas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu