Līdz ar epidemioloģisko ierobežojumu atcelšanu pagājušajā gadā visa pasaule metās ceļot, tādējādi radot haosu lidostās un aviokompānijām liekot lauzīt galvas, kā apkalpot milzīgo pieprasījumu. Dzīvība atgriezās arī teju 2 gadus dīkā stāvējušajos kūrortos. Taču līdz ar ievērojamo cenu kāpumu aizvadītajā gadā rodas jautājums, vai visi gribētāji jau izceļojušies pērn un šogad taupības nolūkos paliks mājās vai tomēr ceļojumiem netaupīs? Cik vispār Latvijas iedzīvotāji ir gatavi tērēt par ceļojumiem, vai to cenas šogad vēl kāps un kad izdevīgāk veikt rezervācijas? Uz šiem un citiem jautājumiem intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK atbild tūroperatora "Tez Tour" valdes priekšsēdētājs Konstantīns Paļgovs.

- Kādu nozarei prognozējat 2023. gadu?

Mēs plānojam tādu pašu apjomu kā pagājušajā gadā. Izskatās, ka pieprasījums vēl būs. Nedomāju, ka visiem bija iespējas lidot 2022.gadā, jo cenas bija salīdzinoši lielas. Bet vienlaikus ir arī auditorija, kas vēlas lidot atpūtas braucienos ne tikai vienreiz gadā. Viņi plāno lidot divreiz gadā - gan vasarā, gan ziemā. Un šajā gadā mēs plānojam ceļojumus gan uz Antāliju, gan Grieķiju, Bulgāriju un Itāliju, tostarp atvērsim vēl vienu galamērķi - no Rīgas uz Rimini. Ceļojumi uz Rimini pēdējo reizi mūsu programmā bija pirms pieciem gadiem.

Vārdu sakot, izskatās, ka pieprasījums būs arī 2023.gadā, taču mēs negaidām, ka būs divkāršs pieaugums pret pagājušo gadu. Nebūs tā, ka šogad nodrošināsim ceļojumus 80 vai 70 tūkstošiem atpūtnieku, tā nebūs. Ceļos tie, kam nebija iespējas to darīt 2022.gadā.

Šobrīd domāju, ka gads būs pozitīvs, bet, protams, jāskatās, kāda būs ietekme karam Ukrainā, pagaidām neviens speciālists nevar pateikt, kā situācija attīstīsies. Tāpat visi izdevumi – degvielas cenas, komunālo pakalpojumu izmaksas utt. - tas viss rada attiecīgo fonu. Gan viesnīcas, gan transporta infrastruktūra nezina, kāds pieprasījums būs. (..)

- Vai ir mainījies tas, kādu atpūtu cilvēki vairāk izvēlas? Vairāk grib tikai sēdēt viesnīcas kūrortā, to nemaz nepametot, vai tomēr grib braukāt apkārt ekskursijās?

Gan, gan. Protams, tas atkarīgs no galamērķa. No tiem, kam svarīgs ir All Inclusive [viss iekļauts – red.] piedāvājums, 90-95% lido uz Turciju, viņi nevienu dienu netērē ekskursijām. Viņiem svarīga ir viesnīcas, tajā nodrošinātā servisa un pasniegtā ēdiena kvalitāte. Bet Grieķija un Itālija ir interesanti galamērķi tiem, kam gribas arī doties ekskursijās. Piemēram, par Peloponēsu novērojumi liecina, ka apmēram puse ceļotāju jau pirmajā dienā iegādājas ekskursijas nākamajām dienām, lai apbraukātu pussalu. Vidēji ekskursijas gan nav lētas...

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X