VIDEO ⟩ Kāds ir Latvijas tipiskā dzērājšofera profils? (3)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Paul Biryukov/Shutterstock

Valsts policija analizējusi datus par 1500 cilvēkiem, kas sešu mēnešu laikā pieķerti braucam reibumā. Nācies arī secināt, ka šāda veida pārkāpuma izdarīšanā ir liels recidīvs un diemžēl ir grūti mainīt viņu ieradumus, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Tipiskais dzērājšoferis ar reibumu no pusotras promiles ir vīrietis vecumā starp 30 un 39 gadiem. 40% brauc par spīti uzliktajam liegumam vadīt transportlīdzekli, bet 5% vispār nav autovadītāja tiesības. Parasti stūrē "Audi" un "Volkswagen". 26% no analizētajiem ir dzērājšoferi – recidīvisti.

VP Galvenās kārtības policijas pārvaldes Prevencijas vadības nodaļas priekšnieks Andis Rinkevics norādīja: "Tas, par ko mēs satraucamies, ka esošie ietekmēšanas līdzekļi viņus neietekmē. Viņi ir saņēmuši lielus naudas sodus, sabiedrisko darbu, 4% no viņiem apcietinājums, kā sods brīvības atņemšana. Un pat tad tie bija vadītāji, kas, izcietuši vienu sodu, pēc dažiem mēnešiem saņēmuši tieši tādu pašu nākamo."

Radīt apziņu par soda neizbēgamību apgrūtina ceļu policistu trūkums. No 400 štata vietām neaizpildītas ir 250. Pāragri esot spriest, kādu ietekmi atstās pirms diviem mēnešiem ieviestā auto konfiskācija, atņemšana vai naudas soda aprēķināšana auto vērtībā. Līdz šim lielākie sodi vieglās automašīnas tirgus vērtībā – 6000 un 10 000 eiro.

Valsts policijas rīkotajā diskusijā starp priekšlikumiem – vairs nekādu toleranci pret reibumu pat puspromiles apmērā. Bargam sodam esot jābūt pat pie zemas alkohola koncentrācijas izelpā.

Plašāk "TV3 Ziņu" sižetā!

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu