Cik reizes var salocīt papīra lapu uz pusēm?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

Daudzi ir dzirdējuši, ka papīra lapu nav iespējams pārlocīt uz pusēm vairāk kā septiņas vai astoņas reizes. Vai tā ir patiesība?

Nav gan. 2002. gadā Britnija Galivena – toreiz augstskolas studente – papīra lapu uz pusēm pārlocīja 12 reizes, uzstādot Ginesa rekordu, rakstīts izdevumā "Live Science".

“Pirms mana sasnieguma tika uzskatīts, ka nav iespējams papīra lapu uz pusēm pārlocīt vairāk par astoņām reizēm. Septiņas reizes bija vispārīgi pieņemts pārlocīšanas limits. Es biju pirmais cilvēks, kas papīru uz pusēm pārlocīja 9, 10, 11 un 12 reizes.”

Viņa ne tikai uzstādīja pasaules rekordu, bet arī radīja vienādojumu, ar kuru var aprēķināt, cik reizes papīra lapu varēs pārlocīt uz pusēm vienā vai dažādos virzienos. To viņa publicēja savā grāmatā “How to Fold Paper in Half Twelve Times”.

Galivena atklāja – lai salocītu papīru uz pusēm vairāk reižu, ir nepieciešama gara un plāna papīra strēmele. Jo vairāk papīrs tiek pārlocīts, jo biezāks kļūst papīra kopums. Kad tas kļūst biezāks par savu garumu, pārlocīšana kļūst neiespējama. Pārlocīšanas rekordu Galivena uzstādīja ar 1219 metrus garu papīra strēmeli. Viņai bija nepieciešamas astoņas stundas, rāpojot pa garu koridoru tirdzniecības centrā, lai paveiktu iecerēto.

“Darbs pie šīs problēmas prasīja daudz laika un lielu ieguldījumu,” teica Galivena.

Galivena uzskata, ka viņas rekordu ir iespējams pārspēt, tomēr tas pavisam noteikti nebūs viegli.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu