Pateicoties antioksidatīvajām īpašībām, vitamīns E tiek izmantots arī dermatoloģijā – lokālai lietošanai uz ādas, un tas tiek pievienots dažādiem kosmētikas produktiem: mitrinošiem, pretnovecošanās un sauļošanās krēmiem, dažādiem serumiem u.c. līdzekļiem.
Kosmētika, kas satur vitamīnu E, palīdz aizsargāt ādu no ultravioletā starojuma, piesārņojuma izraisītiem bojājumiem un iekaisumu veidošanās.
Skaistuma vitamīns uzlabo arī imūnās sistēmas darbību un var palīdzēt novērst trombu veidošanos sirds asinsvados. Tomēr jāņem vērā, ka joprojām zinātnieki pēta vitamīna E ieguvumus kardiovaskulāru, onkoloģisku, acu un neirodeģeneratīvu slimību gadījumos. Patlaban nav konkrētu pierādījumu, kas apstiprinātu, ka tieši vitamīna E uzņemšana palīdz aizsargāties no šīm slimībām vai dod kādu labumu cilvēkiem, kuriem jau ir šīs slimības.
Vērtīgākie E vitamīna avoti
Vitamīns E neveidojas cilvēka organismā, un tas uzņemams ar pārtiku.
Šo taukos šķīstošo vitamīnu nav iespējams dabīgi uzņemt par daudz – organisms to uzglabā un izmanto, kad nepieciešams.
Ar vitamīnu E bagāti pārtikas produkti ir rieksti: mandeles, zemesrieksti, lazdu rieksti. Tāpat tas ir saulespuķu sēklās, tomātos, brokoļos, spinātos, ķirbjos, sparģeļos, avokado, olīvās, kā arī mango un kivi. Vērtīgas ir tādas eļļas kā kviešu dīgstu, lazdu riekstu, vīnogu kauliņu, linsēklu un mandeļu eļļa. Vitamīns E atrodams tomātu pastā, olas dzeltenumā un lasī, kā arī nelielās devās ietilpst garšvielās: pētersīļos, timiānā, bazilikā, krustnagliņās un spirulīnas pulverī.