Video Kad jaunieši Latvijā sāks saņemt pavēstes par valsts aizsardzības dienestu? (10)

CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo Bruņoto spēku karavīrs. Ilustratīvs attēls.
Nacionālo Bruņoto spēku karavīrs. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Likumprojekts par valsts aizsardzības dienestu ir nonācis finiša taisnē, tuvāko divu mēnešu laikā varētu notikt arī Saeimas gala balsojums. Plānots, ka brīvprātīgi iestāties dienestā varēs jau jūlijā, bet novembrī vai decembrī jaunieši sāks saņemt pavēstes par obligāto iesaukumu, vēsta televīzijas kanāla TV3 raidījums "TV3 Ziņas".

Vēl esot 11. klasē, vēstule brīdinās skolēnus, ka pēc gada, beidzot skolu, ir iespēja saņemt pavēsti par iesaukšanu militārajā dienestā. Ne visus šos tūkstošus fiziski varēs uzņemt, tāpēc katram konkrētajam gadam būs izloze pēc nejaušības principa.

“Tas ir viens iesaukums. Ja tu netiec izlozēts šajā izlozē, tad viss – tu esi brīvs, tevi vairāk netraucē. Tu vari, protams, nākt brīvprātīgi pēc tam,” skaidro Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Ja izlozē izvēlētais jaunietis negrib stāties dienestā uzreiz, to varēs tad darīt citā laikā – vecumā līdz 26 gadiem. Pašiniciatīvas izrādīšana gan rezultēsies lielākās kompensācijās. Piesakoties brīvprātīgi, varēs saņemt 600 eiro mēnesī, ja pēc pavēstes, tad 300 eiro. Aizsardzības ministrija neuzskata, ka obligāti militārais dienests iedragās jauniešu finansiālo situāciju, jo bankas ziņo – vecumā līdz 20 gadiem nevienam neesot hipotekārā kredīta. Tāpēc labāk esot iziet dienestu uzreiz pēc skolas.

No obligātā militārā dienesta varētu būt atbrīvoti jaunieši, kas strādās valsts vai pašvaldības policijā, citos iekšlietu dienestos. Beidzot skaidrība arī par ārzemēs dzīvojošajiem tautiešiem. Ja viņi izdeklarējušies no Latvijas un reģistrā kā dzīvesvieta norādītas ārzemes, viņiem pavēstes nesūtīs.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu