Sausa, raupja, iekaisusi roku āda: 5 padomi diskomforta novēršanai

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: cunaplus/Shutterstock

Gada aukstajos mēnešos, kad gaisa temperatūra ir tuvu nullei vai pat vēl zemāka, roku āda nereti kļūst sausa un raupja vai pat iekaist un saplaisā. Tomēr, laikus un regulāri rūpējoties par savām rokām, mēs varam nepieļaut vai mazināt ādas diskomfortu. “Apotheka Beauty” kosmētiķe Ieva Strautkalne iesaka, kā izvairīties no aukstā laika ietekmes, ziemā pareizi rūpējoties par roku ādas skaistumu un veselību.

“Jāsaprot, ka roku ādas veselībai ir ne tikai estētiska nozīme. Sausai, trauslai, plānai roku ādai ir lielāks savainojumu un mikrotraumu risks, tādēļ tā ir kopjama rūpīgāk. Jau pati definīcija – sausa āda – norāda uz to, ka ādas problēma ir mitruma trūkums. Palīdzību var meklēt aptiekā, izvēloties attiecīgu dermokosmētiku, tomēr, ja ādas problēma ir patiešām traucējoša un sausums ir ļoti izteikts ilgāku laiku, ieteicams vispirms konsultēties ar dermatologu,” iesaka Ieva Strautkalne

Pēc speciālistes teiktā, tam, ka āda ir sausa, var būt daudz iemeslu, tostarp gaisa kvalitāte, temperatūra telpās un ārā, mitruma daudzums gaisā. Arī roku ādas kairinātāju saraksts ir teju vai bezgalīgs. Tas ietver tīrīšanas, veļas mazgāšanas un grīdas pulēšanas līdzekļus, gaisa atsvaidzinātājus, un ne tikai. “Šie produkti atņem roku ādai dabiski izdalīto aizsargājošo tauku slānīti, izraisot sausumu un kairinājumu. Ar to ir jāuzmanās, jo dažiem cilvēkiem sausa āda var progresēt nopietnākos stāvokļos.

Ja attieksme pret sausas roku ādas kopšanu ir vieglprātīga, tā ātri vien var kļūt sausa un sprēgājoša, bet smagākos gadījumos var rasties pat nopietni ādas bojājumi, kam var pievienoties arī infekcija,”

brīdina kosmētiķe.

Kas veicina ādas izžūšanu?

Lai gan sausa āda ir izplatīta parādība un var skart ikvienu, ir daži faktori, kas papildus veicina ādas sausumu.

  • Gēni. Veselības traucējumus, kas pastiprināti var izraisīt ādas sausumu, piemēram, ekzēmu, diabētu un nieru slimības, kā arī vairogdziedzera un citus hormonālos traucējumus iespējams mantot no vecākiem.
  • Vecums. Ja cilvēkam ir 40 un vairāk gadu, varbūtība, ka āda kļūs sausāka, palielinās. Šī tendence pieaug līdz ar gadu skaitu, neraugoties uz to, kāds ir bijis ādas stāvoklis pirms tam. Vairumam cilvēku āda ir sausa mūža otrajā pusē.
  • Dzīvesvieta. Ādai par labu nenāk dzīvošana aukstā, vējainā vai pārāk sausā klimatā.
  • Darbavieta. Ja āda darba apstākļu dēļ bieži kļūst mitra, tā, visticamāk, ātrāk izžūs. Peldēšanas instruktoriem, treneriem, cilvēkiem, kam bieži jāmazgā rokas vai tās pastāvīgi ir mitras, ir lielāka varbūtība ciest no ādas sausuma.

Pieci ieteikumi, kā mazināt roku ādas diskomfortu ziemā

Lieto ūdeni un vitamīnus. Ūdens palīdz ādai atjaunoties, tāpēc nedrīkst aizmirst par ūdens lietošanu arī ziemas periodā. Ja ikdienā ūdens tiek patērēts mazos daudzumos un organisms nesaņem pietiekami daudz šķidruma, āda un gļotāda kļūst sausa un var pat sākt viegli plaisāt. Tāpēc, lai arī gada aukstajā laikā neizjūtam tik lielu vēlmi pēc ūdens kā vasarā, ir svarīgi to uzņemt, turklāt nepieciešamajā daudzumā. Lai palīdzētu ādai atjaunoties un veicinātu šķidruma patēriņu, aukstajos mēnešos papildus ūdenim uzturā ieteicams lietot arī dažādas tējas un ogu morsus.

Gada aukstajā laikā āda atpūšas pēc intensīvās pavasara un vasaras sezonas. Šajā periodā ieteicams lietot papildu antioksidantus – A un E vitamīnu –, selēnu, cinku, kā arī D vitamīnu. Antioksidanti un vitamīni būtiski uzlabos ādas pašatjaunošanās mehānismus.

Velc cimdus. Līdz ar pirmajiem vēsajiem rītiem ieteicams vilkt cimdus, tādējādi jau laikus pasargājot roku ādu no nelabvēlīgiem laikapstākļiem. Cimdi palīdzēs uzturēt rokas siltas un neļaus aukstajam vējam tās appūst, turklāt, ja pirms došanās ārā rokas būs ieziestas ar barojošu krēmu, cimdi ļaus tam efektīvāk iesūkties ādā. Ikdienas lietošanai vēlams izvēlēties dabīgās vilnas cimdus, kas pēc savas tekstūras būs maigi un patīkami, kā arī sildīs rokas salā un vējā.

Veic roku ādas pīlingu. Ja roku āda ir vesela un bez plaisām, vienu līdz divas reizes nedēļā rokām ieteicams veikt ādas virsējā slāņa pīlingu.

Regulāri veicot ādas virsējā slāņa pīlingu, pateicoties ādas atjaunošanās funkcijai, iespējams ātrāk atjaunot ādas mitruma līdzsvaru un mazināt tās raupjumu.

“Ādas virsējā slāņa pīlinga procedūru iespējams veikt arī mājās ar pašgatavotiem līdzekļiem, piemēram, kafijas-cukura skrubi, kafijas-sāls skrubi vai auzu kliju skrubi. Skrubis jāuzklāj uz mitrām rokām, jāmasē divas līdz trīs minūtes un tad jānoskalo ar siltu ūdeni. Savukārt, ja ir vēlme pastimulēt roku ādu nedaudz vairāk, ādas virsējā slāņa pīlingu var veikt ar produktiem, kuru sastāvā ir augļskābju enzīmi. Svarīgi ievērot, ja procedūras laikā vai pēc tās tiek novērotas alerģiskas reakcijas – tādā gadījumā procedūra nekavējoties jāpārtrauc un rokas jānomazgā ar maigām krēmveida šķidrajām ziepēm. Ja alerģiskā reakcija nemazinās, nepieciešams sazināties ar ģimenes ārstu vai dermatologu,” uzsver kosmetoloģe.

Palutini rokas ar parafīna vanniņu. Šī ir efektīva procedūra, kas sniedz labu un teju tūlītēju rezultātu. Pēc parafīna vanniņas procedūras āda kļūst mīksta un samtaina. Dziļā mitrināšana ar sildošu efektu palīdzēs atbrīvoties no sausās un raupjās ādas, mitrinās un padarīs rokas samtainas.

Parafīna vanniņas atbrīvo no atmirušajām ādas šūnām, novērš ādas un kutikulu lobīšanos, bagātina nagus ar minerāliem un novērš to deformēšanos.

Lai procedūrai būtu ilgnoturīgs rezultāts, to nepieciešams atkārtot vairākas reizes pēc kārtas.

Veicot parafīna vanniņas procedūru, jāņem vērā, ka to var veikt tikai veselai roku ādai. Šo procedūru iespējams veikt arī mājas apstākļos, tikai jāņem vērā, ka roku āda nedrīkst būt bojāta – uz ādas nedrīkst būt vaļējas un iekaisušas rētas, dziļas plaisas vai sulojošas brūces. “Aptiekās var iegādāties gan cieto parafīnu, kas pirms procedūras jāizkausē un jāizmanto atbilstoši lietošanas instrukcijai, gan produktus vēsā vaska parafīna vanniņām, kas vairāk ieteicamas jutīgas roku ādas īpašniekiem,” stāsta Ieva Strautkalne.

Izvēlies piemērotas roku ziepes un krēmus. Covid-19 pandēmijā esam iemācījušies, cik svarīgi ir biežāk nekā iepriekš mazgāt rokas. Tiesa gan, šis ieradums var veicināt to, ka roku āda kļūst sausa un raupja. Tāpēc

ir svarīgi, lai ikdienā rokas tiktu mazgātas ar krēmveida šķidrajām ziepēm, kas paredzētas jutīgai ādai.

Pēc katras roku mazgāšanas reizes būtu ieteicams lietot arī roku krēmu. Izvēloties roku kopšanas krēmus, jāpievērš uzmanība to sastāvam. Šobrīd nepietiek vien ar mitrinošo krēmu vai losjonu, nepieciešams lietot arī barojošo vai aizsargājošo krēmu – tas būs biezāks, treknāks un paredzēts tieši aukstam laikam, piemēram, Cold jeb ziemas krēms.

Krēmu sastāvā jābūt lipīdiem, vaskiem, vazelīnam, lanolīnam, keramīdiem, eļļām, kas papildus pārklās ādu ar tauku kārtiņu un neļaus ādā esošajam mitrumam iztvaikot. Savukārt glicerīns, hialuronskābe, urea papildus piesaistīs ādā mitrumu. Pantenols un vitamīni A, E, F, niacīnamīds, PP, omega taukskābes baros ādas šūnas un ātrāk atjaunos tās.

Ja roku āda jau ir ar iekaisuma pazīmēm – apsārtusi, niezoša, stipri raupja –, tad vislabāk izvēlēties krēmus, kuru sastāvā ir cinka vai vara sulfāti un cinka oksīds – tiem ir antibakteriāla un aizsargājoša iedarbība, kas veicinās ātrāku ādas dzīšanu un nodrošinās komforta sajūtu.

“Vēlams rokas nemazgāt karstā ūdenī, kā arī nekādā gadījumā nelietot roku krēmus un citus kopšanas līdzekļus, kam beidzies derīguma termiņš, – šādi iespējams panākt tikai pilnīgi pretēju efektu un pasliktināt situāciju,” uzsver speciāliste.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu