VIDEO ⟩ Raidījums skaidro grantēto ceļu un dubultās virsmas seguma trūkumus (2)

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Ceļa remontdarbi posmā no Raunas līdz Drustiem: grants ceļa divkārtu virsmas apstrāde
Ceļa remontdarbi posmā no Raunas līdz Drustiem: grants ceļa divkārtu virsmas apstrāde Foto: Renārs Koris

Latvijā liela daļa ceļu ir grantēti, bet uz tādiem ātri veidojas bedres, un cilvēkiem, kuri dzīvo tuvumā ceļam, jāelpo putekļi. Raidījums "Zebra" norāda, ka ir arī nebūt ne dārga alternatīva – dubultā virsmas apstrāde jeb melnais segums.

Ar dubulto virsmas apstrādi ceļš kļūst daudz komfortablāks braukšanai, kamēr grants ceļi pavasaros, rudeņos vai arī lietākā laikā vienkārši "jūk ārā".

"Latvijas Valsts ceļi" norāda, ka būtiskākā atšķirība starp melno segumu un asfaltu ir izmaksās – viens kilometrs asfalta maksā aptuveni miljonu eiro, bet  dubultā virsma aptuveni 180 000 eiro.

Vietām veidojas paradoksāla situācija – ir uzklāts neliels gabaliņš asfalta, bet tālāk seko grants ceļš, lai gan, uzklājot melno segumu, varētu sakārtot ievērojami lielāku ceļa posmu. Šo būtu vērts ņemt vērā katrai pašvaldībai, katram pagastam, kur ir grants ceļi.

Dubultā seguma ceļš ir arī labāks no uzturēšanas viedokļa – tam vairs nedraud šķīdonis un tas ir daudz gludāks, taisnāks, komfortablāks autovadītājiem. Mīnuss dubultajai apstrādei gan ir tāds, ka šī tehnoloģija nepalielina ceļa nestspēju, līdz ar to ceļam, pa kuru bieži brauc smagais transports, vislabākais risinājums ir asfalts.

Plašāk "Zebras" sižetā!

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu