Francijā pret pensiju reformu protestē 750 000 cilvēku (1)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Otrdien Francijas pilsētu ielās, lai protestētu pret prezidenta Emanuela Makrona valdības iecerēto pensiju sistēmas reformu, izgāja aptuveni 750 000 cilvēku, ziņo policija.

Pagājušajā nedēļā protestētāju vija vairāk un saskaņā ar Iekšlietu ministrijas datiem demonstrācijās piedalījās 1,27 miljoni francūžu.

Mazāko protestētāju skaitu, iespējams, var skaidrot ar to, ka dažos Francijas reģionos šobrīd ļaudis atrodas ziemas atvaļinājumos.

Tajā pašā laikā arodbiedrība CGT apgalvo, ka otrdien visā valstī protestos esot piedalījušies gandrīz divi miljoni cilvēku.

Otrdien atkal streikoja dzelzceļnieki, izglītības sistēmas darbinieki un enerģētiķi.

Valdība vēlas paaugstināt pensionēšanās vecumu no 62 līdz 64 gadiem, kā arī pagarināt obligāto sociālās apdrošināšanas iemaksu periodu pilnas pensijas saņemšanai. Turklāt iecerēts likvidēt atsevišķu profesiju pensiju privilēģijas.

Vienlaikus plānots minimālās pensijas apmēru palielināt līdz 1200 eiro mēnesī.

Lai gan šobrīd pensionēšanās vecums ir 62 gadi, daudzi jau tagad turpina strādāt ilgāk, jo viņiem nav pietiekams darba stāžs pilnas pensijas saņemšanai.

Foto: AFP/SIPA/Scanpix

No 67 gadu vecuma francūžiem tiek maksāta pilna pensija neatkarīgi no laika perioda, kurā izdarītas sociālās apdrošināšanas iemaksas, un valdība plāno šo normu saglabāt.

Valdība norāda, ka reforma ir nepieciešama, jo pašreizējā pensiju sistēma nav ilgtspējīga un tuvākajā laikā tai draud deficīts.

Šobrīd likumprojekts par pensiju sistēmas reformu nodots izskatīšanai Nacionālajā sapulcē, un paredzams, ka debates par to ilgs līdz nākamās nedēļas beigām.

Valdībai parlamentā nav vairākuma, un tai nepieciešams konservatīvās Republikāņu partijas atbalsts, taču republikāņiem joprojām ir iebildumi pret piedāvāto likumprojektu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu