Irāna modificē Krievijai piegādājamos dronus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Irāna modificē Krievijai piegādājamos dronus, lai to kaujas galviņas varētu nodarīt maksimālu kaitējumu Ukrainas infrastruktūras objektiem, konstatējusi britu pētnieciskā organizācija "Conflict Armament Research" (CAR).

Irāna ir piegādājusi Krievijai simtiem bezpilota lidaparātu, un daudzi no tiem izmantoti uzbrukumos Ukrainas elektrotīkliem un enerģētikas objektiem.

CAR kopā ar Ukrainas militārpersonām pagājušajā mēnesī izpētīja Odesas apgabalā 2022.gada oktobrī atrasta Irānas drona "Shahed-131" nesprāgušu kaujas galviņu.

Kaujas galviņas sastāvs palīdz izskaidrot, kā Krievijas uzbrukumi Ukrainas enerģētikas infrastruktūrai pēdējo mēnešu laikā ir izrādījies tik efektīvi.

Grupas analītiķi uzskata, ka aptuveni pusmetru garā kaujas galviņa steigā pārveidota ar slikti piestiprinātiem desmitiem mazu metāla fragmentu slāņiem, kas trieciena rezultātā izkliedējas lielā rādiusā. Papildus tiem gar kaujas galviņu izvietoti arī 18 mazāki "lādiņi", kas sprādzienā izkūst un var caursist bruņas un radīt tādu kā "360 grādu" sprādziena efektu.

Šie elementi būtībā palielina kaujas galviņas spēju nodarīt plašus postījumus tādiem mērķiem kā spēkstacijas, sadales tīkli, pārvades līnijas un lieljaudas transformatori. Tie arī ievērojami apgrūtina remontdarbus.

Kaujas galviņas, kas paredzētas, piemēram, bruņutehnikas iznīcināšanai, ir konstruētas citādi, lai koncentrētu sprādziena trieciena spēku, norāda CAR.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu