Rumānija neapstiprina informāciju par Krievijas raķešu ielidošanu tās gaisa telpā (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Rumānijas Aizsardzības ministrija piektdien paziņoja, ka nevar apstiprināt Ukrainas bruņoto spēku virspavēlnieka Valērija Zalužnija sniegto informāciju, ka divas krievu raķetes "Kalibr" piektdien šķērsojušas Moldovas un Rumānijas gaisa telpu.

Rumānija ir NATO dalībvalsts, un, ja šāda informācija apstiprinātos, Krievijas raķešu ielidošana tās teritorijā prasītu alianses reakciju.

Kā paziņoja Rumānijas Aizsardzības ministrija, bruņotie spēki fiksējuši gaisa mērķi, visticamāk, spārnoto raķeti, kas palaista no Krievijas kuģa Melnās jūras akvatorijā Krimas pussalas tuvumā.

Šī raķete lidojusi Ukrainas, Moldovas Republikas gaisa telpā un atkārtoti ielidojusi Ukrainas gaisa telpā, ne reizi nešķērsojot Rumānijas gaisa telpu.

Tuvākais raķetes trajektorijas punkts Rumānijas gaisa telpai tika fiksēts ar radaru sistēmām aptuveni 35 kilometrus uz ziemeļaustrumiem no robežas, teikts paziņojumā.

Tikmēr Moldova piektdien paziņoja, ka izsauks Krievijas vēstnieku sakarā ar Krievijas raķetes ielidošanu tās gaisa telpā no rīta veiktās Ukrainas apšaudes laikā.

Vēstnieks tiks izsaukts, "lai norādītu Krievijas pusei uz mūsu gaisa telpas nepieņemamo pārkāpumu ar raķeti, kas šodien lidoja virs Moldovas Republikas suverēnās teritorijas", teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā presei.

Kā paziņoja Zalužnijs, plkst.10.18 divas Krievijas spārnotās raķetes "Kalibr" šķērsoja Ukrainas valsts robežu ar Moldovu. Aptuveni plkst.10.33 šīs raķetes šķērsoja Rumānijas gaisa telpu. Pēc tam tās atkal iegāja Ukrainas gaisa telpā trīs valstu robežu krustpunktā.

Viņš piebilda, ka raķetes palaistas no Melnās jūras.

Moldovas Aizsardzības ministrija apstiprināja informāciju, ka krievu raķete šķērsojusi Moldovas gaisa telpu.

"Plkst.10.18 atbildīgās iestādes konstatēja raķeti, kas šķērsoja Moldovas Republikas gaisa telpu virs Mokrajas pilsētas Piedņestras reģionā un pēc tam virs Koseuci pilsētas Sorokas reģionā, lidojot Ukrainas virzienā," teikts ministrijas paziņojumā.

Ukrainas Gaisa spēki varēja notriekt Krievijas raķetes, kas ielidoja Rumānijas un Moldovas gaisa telpā, taču to nedarīja sakarā ar draudiem citas valstu iedzīvotājiem, pavēstīja Ukrainas Bruņoto spēku Gaisa spēku pavēlniecības pārstāvis Jurijs Ihnats.

"Gaisa spēki varēja notriekt šīs ienaidnieka raķetes, taču viņi saprata riskus un draudus citas valsts iedzīvotājiem, tāpēc viņi to nedarīja," sacīja Ihnats. "Pēc ielidošanas Moldovas teritorijā šīs raķetes šķērsoja Moldovas un Rumānijas gaisa telpu un no turienes atkal ielidoja Ukrainas gaisa telpā Černivcu reģionā. Pastāvēja iespēja notriekt vēl pirms Ukrainas robežas. Bet tas netika darīts, jo pastāvēja draudi, ka raķetes var nokrist šo valstu teritorijā. Tāpēc tās lidoja tālāk, un pret tām tika piemēroti līdzekļi valsts iekšienē."

Vienlaikus viņš atgādināja, ka šī nav pirmā šāda Maskavas provokācija ārvalstu gaisa telpā - līdzīgas situācijas Moldovā fiksētas arī agrāk.

Moldova izsauks Krievijas vēstnieku sakarā

Moldova piektdien paziņoja, ka izsauks Krievijas vēstnieku sakarā ar Krievijas raķetes ielidošanu tās gaisa telpā no rīta veiktās Ukrainas apšaudes laikā.

Vēstnieks tiks izsaukts, "lai norādītu Krievijas pusei uz mūsu gaisa telpas nepieņemamo pārkāpumu ar raķeti, kas šodien lidoja virs Moldovas Republikas suverēnās teritorijas", teikts Ārlietu ministrijas paziņojumā presei.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu