Nīniste: Somija un Zviedrija iestāsies NATO līdz Viļņas samitam

CopyLinkedIn Draugiem X
Somijas prezidents Sauli Nīniste
Somijas prezidents Sauli Nīniste Foto: Reuters/ScanPix

Somija un Zviedrija NATO iestāsies līdz jūlijam, paziņoja Somijas prezidents Sauli Nīniste, paužot vēlmi, lai ASV izdarītu spiedienu uz Turciju abu valstu uzņemšanai aliansē.

Sestdien publicētā intervijā Somijas ziņu aģentūrai STT Nīniste sacīja, ka gadījumā, ja Somijas un Zviedrijas uzņemšana aliansē ieilgs, tiks apšaubīts viss process jaunu dalībvalstu uzņemšanai aizsardzības organizācijā.

"Ja tas nenotiks līdz Viļņas samitam, kādēļ tam vajadzētu notikt pēc tam?" retoriski jautāja Somijas prezidents.

Nīniste pauda pārliecību, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans nepakļausies sabiedrības spiedienam, "tomēr, ja kāds sāks divpusējās sarunas starp Turciju un ASV, ietekme varētu būt".

Abas Ziemeļvalstis pieteikumu dalībai NATO iesniedza maijā. Mēnesi vēlāk tās parakstīja trīspusēju vienošanos ar Turciju, lai atrisinātu Ankaras iebildumus Somijas un Zviedrijas uzņemšanai aliansē.

Bez Turcijas Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO nav ratificējusi tikai Ungārija, kas to solījusi izdarīt februārī.

Tomēr Stokholmas un Ankaras attiecības sarežģī protesta akcija, ko janvārī pie Turcijas vēstniecības Stokholmā sarīkoja labējie ekstrēmisti un kuras laikā tika sadedzināts Korāna eksemplārs.

NATO un Lietuvas amatpersonas ir paudušas cerību, ka nākamajā NATO samitā, kas jūlijā notiks Viļņā, Somija un Zviedrija pirmo reizi piedalīsies kā pilntiesīgas dalībvalstis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu