Video ⟩ Krievija Rimšēviča lietā saskata "politisku vajāšanu"; izmeklēšanai nepalīdz (7)

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Bijušā Latvijas Bankas prezidenta Ilmāra Rimšēviča krimināllietas izmeklētājiem Krievijas Ģenerālprokuratūra 2019.gadā atteicās sūtīt svarīgas liecības no Kamčatkas. Krievija nosauca apsūdzības Rimšēvičam par “politiski motivētu vajāšanu”. Tā vietā liecināt Rimšēvičam par labu uz Rīgu no Kamčatkas brīvprātīgi atbrauca divi viņa paziņas. Par to šovakar ziņo LTV raidījums “de facto”.

Neilgi pēc Latvijas Bankas prezidenta Rimšēviča aizturēšanas 2018.gada februārī ASV ziņu aģentūra “Associated Press” publicēja fotogrāfiju, kurā Rimšēvičs bija redzams vakariņojam koka namiņā. Bildē viņam blakus sēdēja pulkvedis Dmitrjis Piļščikovs, ar Krievijas militāro industriju saistītā Tveras zinātniski pētnieciskā institūta tā laika vadītājs.

Rimšēvičs drīz pēc tam speciāli sasauktā preses konferencē no sākuma apgalvoja, ka “nē, šādu cilvēku nepazīstu”. Tomēr vēlāk neslēpa, ka 2010.gadā bijis makšķerēšanas braucienā uz Kamčatku. “Šī nav mana kompānija,” sacīja Rimšēvičs un skaidroja, ka Kamčatkā bija sapulcējušies mednieki un makšķernieki no “dažādiem reisiem”, visi tika “aizvesti uz upi” un “vakarā cilvēki pēc makšķerēšanas nāk ēd vakariņas, un pēc tam iet gulēt.”

Taču gan bildes, kas pievienotas Rimšēviča lietas materiāliem, gan 2019.gadā izdotajā Agneses Margēvičas grāmatā “Brālība kvadrātā” publicētās fotogrāfijas no brauciena rāda, ka 2010.gada vasarā Rimšēvičs un kompānija Kamčatkā labi pavadīja laiku.

Uz Krievijas tālajiem austrumiem viņš devās kopā ar “Olainfarm” īpašnieku Valēriju Maliginu un “Trasta Komercbankas” akcionāru Igoru Buimisteru. Abi tagad jau nelaiķi.

Bildēs, neskaitot pulkvedi Piļščikovu, var redzēt arī atvaļināto Krievijas bruņoto spēku virsnieku Sergeju Aņisinu un agrākā Krievijas vicepremjera brāli Pjotru Fjodorovu.

Saskaņā ar vienu no apsūdzības epizodēm, Rimšēvičam braucienu uzsaucis baņķieris Buimisters, kurš izmeklētājiem par to sīki izstāstījis. Buimisters esot apmaksājis gan Rimšēviča aviobiļetes, gan makšķerēšanas izdevumus.

Kukuļa apmērs sarēķināts 7,5 tūkstošu eiro apmērā, izriet no apsūdzības dokumentiem.

2018.gadā ziņas par Rimšēviča aizturēšanu ātri sasniedza Kamčatku. Viņa gids Aleksandrs Altuhovs uzreiz pieteicās palīdzēt Rimšēviču attaisnot. Dažus mēnešus vēlāk Altuhovs un medību-makšķerēšanas tūres rīkotājs Andrejs Čupilka uzrakstīja liecības, ka par visu uz vietas maksājis Rimšēvičs pats.

Rimšēviča pavadoņi no Kamčatkas bija ļoti apņēmīgi liecināt. Viņi savu versiju iesniedza gan rakstiski Ivaškas ciema administrācijā Kamčatkā, gan 2018.gada oktobrī mēroja tālo ceļu uz Rīgu, lai klātienē liecinātu Latvijas Ģenerālprokuratūrā.

Prokuratūrā abi klāstījuši, ka Rimšēvičs pamatā pavadīja laiku kopā ar savu gidu Altuhovu, kurš Kamčatkā sargāja Rimšēviču no lāčiem. Rimšēvičs vakariņās esot distancējies no krievu militāristiem, lai gan pēc fotogrāfijām un Buimistera liecībām tāds iespaids nerodas. Tāpat liecinieki no Kamčatkas apgalvoja, ka Rimšēvičs par makšķerēšanu samaksāja pašā brauciena sākumā - pirms iekāpšanas helikopterā.

“I.Rimšēvičs samaksāja 3 500 ASV dolāru. Es to atceros, jo tā bija pirmā reize dzīvē, ka kāds maksā pirms tūres sākuma,” liecināja Čupilka. Savukārt Altuhovs par astoņu gadus seniem notikumiem ļoti detalizēti atcerējās, ka Rimšēvičas maksājis ar 100 ASV dolāru naudas zīmēm.

Mednieku-makšķernieku grupa no Latvijas 2010.gadā sadraudzējās ar Altuhovu un Čupilku. Viņi pēc tam viesojās Rīgā arī kā tūristi. Esot dzēruši konjaku pie Buimistera “Trasta komercbankā”. Rimšēvičs viņiem noorganizējis gidu, kas izrāda Rīgu. Pēc tam kopā paēduši pusdienas.

Tagad Rīgas rajona tiesai Jūrmalā būs jāvērtē, cik ticamas ir abu Kamčatkas gidu liecības, iepretim Buimistera stāstītajam, ka par braucienu maksājis viņš.

“Nu, es neticu tam, ko viņi man sastāstīja,” LTV raidījumam saka prokurore Jirgena. Altuhovam un Čupilkam bijusi “selektīva atmiņa”.

Viņi ļoti sīki varēja atbildēt uz jautājumiem, kas attiecās uz Rimšēviču, bet par citām lietām ne, atceras prokurore.

Pirms Rimšēviča gidi bija atbraukuši liecināt uz Rīgu, izmeklētāji no Latvijas lūdza Krievijai viņus abus nopratināt Kamčatkā. Taču atbilde nepienāca. Latvijas prokuratūrā Altuhovs un Čupilka pastāstīja, ka Kamčatkā tomēr ir iztaujāti.

Jirgena stāsta, ka pēc garām pratināšanas stundām Rīgā viens no lieciniekiem izmetis frāzi, ka viņa liecības nesakrīt ar tām liecībām ko nodevis Kamčatkā. Kad prokurore atkārtoti lūdza Krievijai ar šīm liecībām iepazīties, no Krievijas atnāca atteikums.

Kā zināms “de facto”, Krievija atteicās sadarboties Rimšēviča lietas izmeklēšanā, piesaucot, ka lieta ir politiski motivēta: “Krievijas Federācija nevar izpildīt lūgumu, jo attiecīgajai iztiesāšanai ir politiski motivētas vajāšanās un cilvēktiesību apdraudējuma pazīmes. Palīdzība tāda veida vajāšanā neatbilstu Krievijas Federācijas starptautiskajām saistībām cilvēktiesību jomā.”

Prokurore Jirgena uzskata, ka Krievijas atbilde bija pretrunā tās faktiskajai rīcībai, jo braucienā iesaistītie tika nopratināti. Krievija tikai izvēlējās ar šo informāciju nedalīties.

“Tad ir jautājums, kas bija tas iemesls, kādēļ viņi tās liecības nesniedza. Sekas ir tās, ka zudusi iespēja pārliecināties, kas ir tā lieta, ko viņi Kamčatkā pateica vienu un ko man saliecināja savādāk,” rezumē prokurore.

Tomēr apsūdzības uzturētāji joprojām ir pārliecināti, ka lietā pietiek pierādījumu tam, ka Rimšēviča makšķerēšanas braucienu apmaksāja baņķieris Buimisters.

Jāatzīmē, ka pielaidi darbam ar valsts noslēpumu Satversmes aizsardzības birojs Rimšēvičam atņēma tikai pēc korupcijas skandāla. Toreizējais SAB direktors Jānis Maizītis atzina, ka dienestam nebija pieejama visa tā informācija par Kamčatkas braucienu, kas 2018.gadā izskanēja publiski.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu