Kučinskis: Latvijai nelojālu cilvēku skaits nav mazinājies, drīzāk viņi nogājuši pagrīdē

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X

Līdz ar pagājušā gada 24.februārī Krievijas sākto pilna apjoma iebrukumu Ukrainā kļuva skaidrs, cik nozīmīga loma ir dažādiem informācijas aprites kanāliem, jo īpaši sociālajiem tīkliem. Taču viena lieta ir to izmantošana, lai dalītos ar jaunāko informāciju no notikumu vietas, bet diemžēl tie ļoti aktīvi tiek lietoti, lai ietekmētu sabiedrības viedokli un pat kurinātu naidu. Iekšlietu ministrs Māris Kučinskis intervijā tiešsaistes žurnālam KLIK atzina, ka kartotēka ar cilvēkiem, kuri ik pa laikam "nāk ar kādu naida izpausmi pret Latviju" esot gana liela, un, viņaprāt, Latvijai nelojālu iedzīvotāju skaits nav mazinājies.

Ministra ieskatā cīņa ar valstij nelojāliem cilvēkiem un naida kurināšanu interneta vidē ir kļuvusi profesionālāka un noteiktos kanālos ievietotu ierakstu izdzēšana ir vien stundu jautājums. Vienlaikus ir arī tādi, kuros publicētās informācijas autoru ir ļoti grūti noskaidrot.

"Ja šobrīd kādi ieraksti parādās "Facebook" vai "Twitter", kas ir klasiskie sociālie tīkli, tad tas ir stundu jautājums, līdz tie tik izņemti un tos publicējušie cilvēki, ļoti iespējams, jau drīz vien ir, tā sakot, pie sarunu galda. Ar "Telegram" tikšana līdz sarunu galdam ir sarežģītāka," atzina Kučinskis.

Viņaprāt, ar "Telegram" īpašniekiem tāda sadarbība, lai kādai valstij naidīgi ieraksti vai akcijas ātri tiktu izdzēsti, tuvākajā laikā diezin vai izveidosies. Pēc ministra teiktā, Eiropas Savienībā no "Telegram" īpašniekiem neviens nav saņēmis pretimnākšanu.

Tiesa, "Telegram" nav nācis pretī arī Krievijas varasiestādēm. "Jā. Viņi šobrīd demonstrē pilnīgu neatkarību. Tam zināmā varētu piekrist, bet... Ja nerunājam tikai par naida runu vai tamlīdzīgām izpausmēm, šis tīkls kļūs par vienu no problemātiskiem elementiem, piemēram, saistībā ar cigarešu aizvietotāju "Salt" iegādi, narkotiku izplatību. Tā ir vide, ar kuru ļoti pastiprināti ne tikai drošības dienesti, bet arī policija ir spiesta ne tikai rēķināties, bet arī strādāt," klāstīja Kučinskis.

Vienlaikus ministrs arī pauda, ka, viņaprāt, Latvijas valstij nelojālu cilvēku skaits nav mazinājies. 

"Neesmu naivs un nedomāju, ka to cilvēku daudzums, kuri nav īsti lojāli Latvijas valstij, šobrīd būtu ļoti samazinājies. Drīzāk viņi gan pēc Valsts drošības dienesta darbības, gan sabiedrības attieksmes ir iegājuši tādā kā pagrīdes stāvoklī. Mēs arī 80. gados nerunājām to, ko domājām," sacīja Kučinskis.

Šāda tendence esot pietiekami bīstama, bet labāk to apzināties, nekā izlikties, ka viss ir kārtībā.

"Mums labāk šī situācija ir jāapzinās, nekā jāuzliek rozā brilles. Gana jau liela tā kartotēka ar cilvēkiem, kuri ik pa laikam nāk ar kādu naida izpausmi pret Latviju," uzsver Kučinskis.

Pilnu interviju ar iekšlietu ministru lasiet tiešsaistes žurnālā KLIK.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu