"Mini aborts", "dubulta deva būs drošāk" un citi mīti par avārijas kontracepciju

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Lai arī avārijas kontracepcija Latvijā pieejama jau ļoti daudzus gadus, tas ir viens no kontracepcijas veidiem, par kuru cilvēkiem, īpaši gados jauniem,  arvien ir daudz neskaidrību un nepareizu priekšstatu. Tāpēc apspriedīsim populārākos mītus par avārijas kontracepcijas lietošanu!

Kas ir avārijas kontracepcija?

Avārijas kontracepcija ir iespēja novērst nevēlamu grūtniecību, ja ir bijis sekss bez izsargāšanās.

Kādos gadījumos izmantojama avārijas kontracepcija?

  • Bijis sekss bez izsargāšanās;
  • Seksa laikā pārplīsis vai noslīdējis prezervatīvs;
  • Pēc negribēta seksa;
  • Gadījies neregulāri lietot kontracepcijas tabletes (vai bijusi vemšana/caureja 2-3 stundu laikā pēc kontracepcijas tabletes lietošanas);
  • Neesi droša par pārtrauktā dzimumakta vai kalendārās metodes efektivitāti.
Foto: shutterstock.com

Kad vislabāk iedzert avārijas kontracepcijas tableti? 

Lai ļautu efektīvi darboties, tablete jāiedzer iespējami ātri pēc dzimumakta, taču ne vēlāk kā 72 stundas pēc tam – tā ir robeža, kad ir jēga lietot avārijas kontracepciju, lai mēģinātu novērst grūtniecības iestāšanos. Jo ātrāk to iedzer, jo lielāka iespēja, ka izdosies.  Saskaņā ar avārijas kontracepcijas zāļu aprakstu, iedzerot avārijas kontracepcijas tableti 24 stundu laikā pēc neaizsargāta dzimumakta, garantija ir 95%, iedzerot to 48 stundu laikā – 85%, bet 72 stundu laikā – 58%.

“Pats svarīgākais, kas jāatceras, – avārijas kontracepcija ir neregulāra metode, ko, konsultējoties ar ārstu, var izmantot tikai un vienīgi ārkārtas gadījumos. Tāpat jebkurā situācijā jārēķinās: lai arī šim kontracepcijas veidam ir salīdzinoši augsta efektivitāte, arī savlaicīgi iedzerta avārijas kontracepcija var neiedarboties. Īpaši piesardzīgai jābūt, ja pēc tabletes ieņemšanas tuvāko trīs stundu laikā sākusies vemšana vai caureja, – tādā gadījumā tablete var tikt izvadīta no organisma, vēl nepaspējot iedarboties. Var gadīties, ka, organismam reaģējot uz tableti, sākas vaginālā asiņošana jeb ārpuskārtas menstruācijas, kurām nevajadzētu ilgt vairāk kā trīs dienas, pretējā gadījumā jāvēršas pēc tūlītējas medicīniskas palīdzības,” stāsta Apotheka farmaceite Alīna Fleišmane.

Izplatītākie mīti par avārijas kontracepciju:

Ginekoloģe Natālija Bērza un Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane kliedē biežākos mītus par šo kontracepcijas veidu.

#1 Mīts: Drošāk, ja lieto dubultu devu

“Vispirms jāsaprot, kā avārijas kontracepcija strādā. Sievietes organisma smalkos procesus diktē un regulē hormoni. Olnīcu misija ir reizi mēnesī nobriedināt olšūnu, gādāt, lai notiek apaugļošanās un embrijs ieligzdojas dzemdē. Taču, lai tas notiktu, nepieciešams palaidējmehānisms. Un šis palaidējmehānisms nāk no smadzenēm, no hipofīzes, kas ražo luteinizējošo hormonu (LH). Cikla vidū, kad olnīcas signalizē, ka olšūna ir nobriedusi, smadzenes izspēlē tādu joku kā LH pīķi, kad luteinizējošā hormona līmenis sasniedz savu maksimumu, notiek ovulācija un LH atkal strauji krīt. Savukārt avārijas kontracepcija aizkavē šī LH pīķa veidošanos, tādā veidā arī ovulāciju, un neplānota grūtniecība neiestājas. Tam ar vienu avārijas kontracepcijas devu pilnībā pietiek. Ja nav paveicies un LH pīķis jau ir noticis vai iesācies, nekāda medikamenta deva nepalīdzēs,” skaidro ārste.

#2 Mīts: Tas ir mini aborts un, regulāri lietojot, var sabojāt veselību

Avārijas kontracepcija neveicina abortu. Avārijas kontracepcija neļauj notikt ovulācijai vai implantācijai (atkarībā no cikla dienas, kurā tā tika lietota).  “Regulāri lietota, avārijas kontracepcija nav kaitīga, bet riskanta un neefektīva gan, jo jārēķinās, ka kādā brīdī var netrāpīt tableti iedzert pirms LH pīķa, un tad var palikt stāvoklī,” norāda Natālija Bērza. “Ja gadīsies, ka avārijas kontracepcijas tabletīte iedzerta pēc tam, kad LH pīķis ir jau noticis, vairs atliek tikai cerēt un paļauties uz faktu, ka ne katra olšūna spējīga apaugļoties. Protams, jārēķinās, ka sievietes cikls pēc avārijas kontracepcijas izmainīsies, jo lielās devās ir uzņemts progesterons. Brīdī, kad tiek nomākta ovulācija, var sākties ārpuskārtas asiņošana, kas nav menstruācijas, tāpēc arī cikls var nobīdīties un nākamās mēnešreizes sākas vai nu ātrāk, vai vēlāk nekā plānots.”

#3 Mīts: Sievietei ar lieko svaru avārijas kontracepcija nav efektīva

“Ir veikts viens pētījums, kurā tika konstatēts, ka sievietēm ar virssvaru avārijas kontracepcija var arī nenostrādāt tieši šī liekā svara dēļ. Tomēr tas vēl nav līdz galam pierādīts, lai varētu apgalvot, ka sievietēm ar ķermeņa masas indeksu (ĶMI) virs 30 būtu jālieto cita avārijas kontracepcijas deva, lai tas būtu efektīgi,” skaidro Natālija Bērza.

#4 Mīts: Avārijas kontracepciju sievietes lieto ļoti reti

“Ir veikti pētījumi par avārijas kontracepcijas lietošanas paradumiem, un noskaidrots, ka ap 40 % sieviešu pēc neaizsargāta dzimumakta šo kontracepciju lieto divreiz mēnesī. Ja tāda situācija radusies, 10–14 dienas pēc dzimumakta noteikti jāveic grūtniecības tests un pēc iespējas ātrāk jāpiesaka vizīte pie ginekologa, lai ārsts palīdzētu izvēlēties visdrošāko kontracepcijas metodi pastāvīgai lietošanai. Jāteic, Latvijā diezgan maz sieviešu lieto drošu kontracepciju, bet vēl skumjāks ir fakts, ka katra otrā grūtniecība pasaulē ir neplānota,” stāsta ginekoloģe.

#5 Mīts: Ja iestāsies grūtniecība, tas būs riskanti

“Visas grūtniecības, kas iestājas arī pēc avārijas kontracepcijas lietošanas, tiek uzskaitītas, bet līdz šim nav pierādīts, ka tam būtu negatīva ietekme uz augļa attīstību vai grūtniecības norisi. Galvenais atcerēties, ka tādu “drošo periodu” nav, kad var mīlēties bez izsargāšanās un neraizēties par grūtniecību! Jā, ovulācija visbiežāk notiek no astotās līdz 16. cikla dienai, kas skaitās visauglīgākais periods, bet pat ļoti stabilos ciklos tā mēdz novirzīties,” uzsver ārste.

Foto: shutterstock.com

#6 Mīts: avārijas kontracepcijas lietošana vēl ilgi pēc tam neļauj ieņemt bērnu

Šim kontracepcijas veidam nav ilgtermiņa ietekmes uz auglību. Ja vēlies nodarboties ar seksu pēc šo tablešu lietošanas, noteikti jāizmanto kāds no izsargāšanās veidiem. Tas tādēļ, ka auglība var atgriezties ātri vien pēc avārijas kontracepcijas lietošanas. Nav īsti arī pētījumu, ka šī kontracepcija vairo neauglību, bet to nevajadzētu izmantot kā regulāru izsargāšanās metodi.

#7 Mīts: avārijas kontracepciju ir grūti iegādāties.

Šīs tabletes ir pieejamas aptiekās, un tām nav nepieciešama ārsta recepte. Tās nav tik drošas kā, piemēram, prezervatīvs, līdz ar to noteikti jādomā par kādu drošu, pastāvīgi lietojamu metodi.

Raksts tapis sadarbībā ar Apotheka.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu