Rēzeknes novadā demontēs padomju režīmu slavinošu pieminekli

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Wikimedia Commons

Rēzeknes novada Lipuškos demontēs padomju režīmu slavinošu pieminekli, informē pašvaldībā.

Mākoņkalna pagasta pārvalde ir informējusi, ka Lipuškos atrodas padomju režīmu slavinošs objekts. Pildot likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošo objektu eksponēšanas aizliegumu un demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", Mākoņkalna pagasta pārvaldei ir pienākums demontēt pieminekli.

Kā informēja novada pašvaldībā, šī piemiņas plāksne nebija iekļauta 69 objektu sarakstā, kas bija obligāti jānojauc līdz 15.novembrim. Rēzeknes novada pašvaldība pēc savas iniciatīvas apsekoja piemiņas plāksnes, kas atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā, rezultātā tika konstatēta minētā piemiņas plāksne, kuru lemts demontēt.

Piemineklis tika uzstādīts un atklāts 1977.gada 8.maijā, atveidots kā divās daļās salauzts betona gredzens, kuram lūzuma vidū novietota granīta plāksne ar iekaltu uzrakstu un 62 personu uzvārdi: "Atceries! Viņi krita par padomju dzimtenes atbrīvošanu" un tālāk uzskaitīti uzvārdi. Pieminekļa projekta autors - Rēzeknes rajona arhitekts Sapurovs. Piemineklis atrodas uz pašvaldības zemes, bet zem tā neatrodas apbedījuma vieta.

Pieminekļa ideoloģiskā vēstījuma pamatā ir projekta autora iecere sludināt komunisma ideoloģiju un kurināt naidu, izmantojot kritušo Lipušku iedzīvotāju piemiņu.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ir sniegusi vērtējumu, ka piemineklis, kas atrodas Lipuškos, ir demontējams bez kādu fragmentu saglabāšanas, jo tas ir vērtējams kā padomju režīmu slavinošs objekts, kuram nav mākslinieciskās vērtības.

Atbilstoši likumam, lēmumu par objektu, kas slavina PSRS vai nacistiskās Vācijas okupācijas varu, ar to saistītu notikumu vai personu, slavina totalitārismu, vardarbību, militāru agresiju, karu un kara ideoloģiju, ietver padomju varas vai nacisma simbolus, demontāžu pieņem tā pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā attiecīgais objekts atrodas.

Saskaņā ar iepirkuma rezultātiem, par 3119 eiro darbus veiks SIA "Pamatceļš".

SIA "Pamatceļš" dibināts 2018.gadā, tā pamatkapitāls ir 3000 eiro, liecina "Firmas.lv" dati. 2021.gadā uzņēmuma apgrozījums bija 4,49 miljoni eiro, peļņa 0,25 miljoni.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu