Faktomāts Kā Nīderlandes mirstības rādītājus mēģina izmantot Latvijas kovidnoliedzēji (14)

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: AFP/Scanpix, LETA, TVNET kolāža

"Nīderlandes galvenā TV un radio (raidorganizāciju) ēka aplīmēta ar to cilvēku vārdiem, kas miruši no kovidvakcīnām." Ar šādu ierakstu savā "Telegram" kontā dalījies 14.Saeimas vēlēšanās no partijas "Latvija pirmajā vietā" (LPP) Vidzemes saraksta kandidējušais filoloģijas doktors, rakstnieks un apgāda "Antava" īpašnieks un rīkotājdirektors Māris Ruks. Šobrīd viņš ir arī Saeimā ievēlētās bijušās labklājības ministres Ramonas Petravičas (LPP) deputāta palīgs.

Video fragmentā, ar kuru dalījies Ruks, redzama Nīderlandes sabiedriskās raidorganizācijas "Nederlandse Omroep Stichting" (NOS) ēka, kuras pirmā stāva fasāde aplīmēta ar krāsainām līmlapiņām un neliels bariņš cilvēku, rokās turot plakātus ar uzrakstiem holandiešu valodā. 

-

Rakstnieka "Telegram" kontā šo ierakstu noskatījušies vairāk nekā 7 tūkstoši cilvēku. Vienlaikus Ruka publikāciju paša kūrētajā "Telegram" kanālā "mainampasauli.news" ir pārpublicējis arī viens no zināmākajiem Latvijas sazvērestību teoriju izplatītājiem un "antivakseriem" - ūdens tirgotājs Jānis Pļaviņš. Tur tas skatīts vairāk nekā 4 tūkstošus reižu. 

TVNET faktu pārbaudes projekts Faktomāts nolēma noskaidrot, vai Ruka paustais video notiekošā apraksts atbilst patiesībai vai tomēr tiek pasniegts sev vēlamā gaismā.

Publicētajā video redzamā pulcēšanās notiek 4.februārī pie NOS ēkas Hilversumā. Uz plakātiem holandiešu valodā lasāmi tādi vēstījumi kā "Vai mediji ir objektīvi?", "Beidziet melot", "NOS, RTL, SBS, NRC, AD, Telegraaf , Loyal, mēs esam noguruši no jūsu meliem", "NOS=fakenews" (NOS=viltus ziņas), "Apturiet propagandu", "Apturiet cenzūru", "Izslēdz televizoru un ieslēdz smadzenes" un "Godīgus pētījumus par pārmērīgo mirstību".

Pēdējais minētais plakāts arī ir atslēga protesta iemeslam.

2022.gada laikā Nīderlandē reģistrēti 170 tūkstoši nāves gadījumu, kas ir par 14,5 tūkstošiem jeb 9,3% vairāk nekā bija prognozēts iepriekš. Tāpat Nīderlandes statistikas birojs janvārī informēja, lai gan pagājušajā gadā virsnormas mirstība [excess mortality - eng.] bija nedaudz zemāka nekā 2021. un 2020.gadā, tā tomēr ir bijusi krietni lielāka nekā 2015. un 2018.gadā, kad valstī piedzīvoti lieli gripas uzliesmojumi. 

Vienlaikus atzīmēts, ka virsnormas mirstība 2022.gada pirmajos trīs mēnešos nav reģistrēta, taču no marta beigām katru nedēļu gan. Statistikas birojs norāda, ka tieši marta vidū valstī sākusies gripas epidēmija, kas ilgusi 13 nedēļas, vēl viena grupas epidēmija sākusies pērnā gada decembra vidū. Paralēli tam turpinājusies Covid-19 izplatība. Analītiķi atgādina, ka 2020. un 2021. gadā gripas epidēmijas netika piedzīvotas. Savukārt šā gada janvārī virsnormas mirstība Nīderlandē nav reģistrēta.

Tomēr daļiņa vietējo nav apmierināti ar valsts iestāžu skaidrojumiem, kas izskanējuši valsts un lielākajos privātajos medijos, un tādēļ protests rīkots tieši pie sabiedriskā medija ēkas, tajā aicinot atklāt patiesību un veikt pētījumus, kas ir vainojams pie mirstības pieauguma. Jāatzīmē, ka pēc publiski pieejamās informācijas izstrādes procesā jau ir vairāk nekā 10 pētījumu, neskaitot jau līdz šim izdotās publikācijas par šo jautājumu.

Notikušo akciju, tāpat kā Latvijas kovidnoliedzēji, izmantojuši arī vietējie Nīderlandes šāda žanra portāli. Piemēram, portāls www.frontnieuws.com piedāvā virsrakstu "Valsts propagandas kanāls NOS noklāts ar 14 445 līmlapiņām, katra reprezentē nāvi no Covid vakcīnas 2022.gadā". Līdzīgi ir atrodami arī citās vietnēs, kuras ikdienā publicē sazvērestības teorijās balstītu saturu. 

Ar pāris klikšķiem "Google" var gūt apstiprinājumu, ka starp protestētājiem ir arī vakcīnu pret Covid-19 neatbalstītāji, taču konkrētajā protesta akcijā cilvēki uzstāj tieši uz godīgu pētījumu par mirstības pieauguma iemesliem veikšanu. Un uz NOS ēkas uzlīmētās lapiņas katra reprezentē vienu no 14 445 nāvēm, kas bijušas virs prognozētā mirstības līmeņa.

Bet, lūk, arī video, kurā ir labāk aplūkojams, kas ir rakstīts uz līmlapiņām. Kā redzams, cilvēku vārdi tur manāmi ļoti, ļoti reti, nemaz nerunājot par to, kāds ir bijis nāves iemesls. Pārsvarā ir redzami uzraksti "RIP" un uzzīmēti krusti.

Šajā gadījumā Latvijas konvidnoliedzēji varbūt bija cerējuši uz valodas barjeru, jo holandiešu valodu Latvijā diezin vai zina ļoti daudz cilvēku, taču arī viņiem ir jāatceras, ka mūsdienās tas nav šķērslis, lai ātri vien pārliecinātos par patiesību.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu