Aptauja: 55% iedzīvotāju bijuši konflikti ģimenē viedtālruņu lietošanas dēļ

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Vairāk nekā pusei jeb 55% Latvijas iedzīvotāju viedtālruņu lietošanas dēļ ir radušies konflikti ģimenē, kas ir par 12% vairāk nekā 2019.gadā, liecina mobilo sakaru operatora SIA "Tele2" veiktā aptauja.

Veiktais pētījums arī atklāj iemeslus, jo vairāk nekā puse jeb 54% respondentu savus viedtālruņa lietošanas paradumus raksturo, kā "lietoju daudz" vai jau "pārāk daudz". Turklāt 75% uzskata, ka pārmērīga viedtālruņu lietošana ir atkarība.

Viedtālruņu lietotāju ieskatā par atkarību liecina nepārtraukta un bezmērķīga uzmanības piesaiste telefonam, ilgs un nelietderīgs laika patēriņš, kā arī lietošana nepiemērotos brīžos un nespēja nodalīt uzmanību.

Gandrīz 60% aptaujāto sagaida atbildi uz draugam nosūtīto ziņu stundas laikā. Turklāt vairāk nekā 60% arī atzīst, ka viņi bieži vai ļoti bieži pārbauda savu telefonu, vai nav atnākusi kāda ziņa.

Salīdzinot ar 2019.gadā veiktās aptaujas datiem, 2022.gadā ir nostiprinājusies pārliecība par to, ka viedtālruņa lietošana var gan satuvināt, gan attālināt no tuviniekiem, atkarībā no tā, kā viedtālrunis tiek lietots. Aptaujā arī noskaidrots, ka sievietes vairāk uzskata, ka telefons tuvina ar tuviem cilvēkiem, bet vīrieši vairāk nekā sievietes atzīst, ka viedtālrunis attālina no tuvajiem cilvēkiem. Tieši vecākā paaudze ir tā, kas uzskata, ka telefona lietošana viņus satuvina ar saviem tuviniekiem.

Latvijas iedzīvotāju aptauja veikta sadarbībā ar "Berg Research" 2022.gada decembrī, aptaujājot 1006 respondentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu