Baidena vizīte Ukrainā ir ārkārtīgi svarīgs žests, uzsver eksperts (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidenta Džo Baidena vizīte Kijivā ir ārkārtīgi svarīgs žests, kura viens no mērķiem ir ukraiņu cīņas gara uzturēšana, atvairot Krievijas sāktos uzbrukumus, šādu viedokli pauž Ģeopolitikas pētījumu centra direktors un Vidzemes Augstskolas prorektors Māris Andžāns.

"Vizīte ir nozīmīgs simbolisks žests, bet tai ir arī praktiska nozīme - tā kara gadadienas nedēļā paaugstina morāli Ukrainas pusē. Tas ir ārkārtīgi svarīgs žests," vērtēja Andžāns.

Taujāts, par ko prezidenti varētu runāt, Ģeopolitikas pētījumu centra direktors pieļāva, ka Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis varētu aicināt, lai ASV piegādā vairāk bruņojuma, īpaši iznīcinātājlidmašīnas, piemēram, ASV "F16", vai arī citu valstu iznīcinātājus "Eurofighter Typhoon".

Andžāns pieļāva, ka aiz slēgtām durvīm ASV un Ukrainas prezidenti varētu pārrunāt kara tālāko attīstību, jo arī no ASV ik pa laikam izskan runas par miera sarunu nepieciešamību.

Andžāns atzina, ka Baidena ierašanās Kijivā bija pārsteigums, jo vairums prognozēja, ka ASV prezidents nedosies tālāk par Polijas un Ukrainas robežu. "Bija maz ticama iespēja, ka Baidens dosies uz Kijivu. Ukrainas apmeklējums ir viena no ASV prezidenta drosmīgākajām vizītēm," sacīja eksperts, pēc kura vārdiem, Baidens esot zināms kā diezgan piesardzīgs valsts vadītājs.

Andžāns ieskatā, Baidena vizīte Kijivā bija "galvas sāpes" slepenajiem dienestiem, kas sargā prezidentu. Vidzemes Augstskolas prorektors pauda pārliecību, ka Krievija, visticamāk, par šo vizīti bija brīdināta pašā pēdējā brīdī, lai izvairītos no kādas eskalācijas.

Kā jau ziņots, Baidens pirmdien vizītē Kijivā paziņoja par jaunu ASV militārās palīdzības paketi Ukrainai 500 miljonu dolāru vērtībā.

"Paketē paredzēta munīcija HIMARS un haubicēm, vairāk prettanku sistēmu "Javelin", gaisa telpas novērošanas sistēmas, lai aizsargātu ukraiņu tautu pret bombardēšanu," sacīja ASV prezidents, kurš tikās ar Ukrainas prezidentu.

Baidens teica, ka ASV arī piegādās Ukrainai vairāk nekā 700 tanku, tūkstoti bruņutransportieru, tūkstoti artilērijas sistēmu, vairāk nekā divus miljonus artilērijas lādiņu un citu bruņojumu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu