"Ukraina turas. Demokrātija turas": Baidens ieradies Kijivā (11)

Papildināts
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

ASV prezidents Džo Baidens pirmdien ieradies iepriekš neizziņotā vizītē Ukrainas galvaspilsētā Kijivā.

Šī ir pirmā Baidena vizīte Ukrainā, kopš Krievija pirms gada sāka pilna apjoma iebrukumu Ukrainā.

Negaidītajā vizītē Kijivā Baidens ierodas dienā, kad viņam paredzēts sākt vizīti Polijā. Par to, ka viņš pirms tam ieradīsies Ukrainā, drošības apsvērumu dēļ iepriekš netika paziņots.

Baidena vizīte Ukrainā, kurā ierauta pilna mēroga karā, ir ļoti nozīmīgs un simbolisks žests, raksta Lielbritānijas raidsabiedrība BBC.

Baidena ierašanos apstiprinājis arī Zelenska birojs.

“Džozef Baiden, sveicu Kijivā! Jūsu vizīte ir visiem ukraiņiem ļoti svarīga atbalsta izpausme,” teikts Zelenska oficiālajā “Telegram” kanālā.

“Gadu vēlāk [pēc iebrukuma sākuma] Kijiva turas. Un Ukraina turas. Demokrātija turas,” pirmos Baidena izteikumus pēc ierašanās Zelenska rezidencē Kijivā, citē aģentūra AP.

Tikmēr Baltais nams publiskojis Baidena paziņojumu saistībā ar viņa neizziņoto vizīti Ukrainā.

“Laikā, kad pasaule gatavojas pieminēt pirmo gadadienu kopš Krievijas cietsirdīgā iebrukuma Ukrainā, es šodien atrodos Kijivā, lai tiktos ar prezidentu Zelenski un apliecinātu mūsu nelokāmo uzticību demokrātijai, Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai nedalāmībai,” paziņoja Baidens.

“Kad [Krievijas diktators Vladimirs] Putins pirms gada iebruka Ukrainā, viņš domāja, ka Ukraina ir vāja, bet Rietumi - sašķelti. Viņš domāja, ka viņš varēs mūs uzveikt, bet viņš ļoti maldījās,” piebilda ASV prezidents.

ASV prezidents arī uzsvēra, ka viņš arī ar nepacietību gaidot vizīti Polijā un tikšanos ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu, kā arī ASV sabiedrotajiem austrumu flangā.

Baidens ar Zelenski arī apmeklēja Kijivas Sv.Miķeļa katedrāli, kur godināja karā kritušo piemiņu. Šajā laikā Kijivā skanēja gaisa trauksmes sirēnas.

Par Baidena vizīti Kijivā drošības apsvērumu dēļ iepriekš netika paziņots.

Aģentūra AP vēsta, ka par to, ka ASV prezidents dosies uz Kijivu, zinājušas tikai relatīvi nedaudzas Baltā nama amatpersonas. Baidena lidmašīna devusies ceļā svētdien četros no rīta no Endrūsa aviobāzes pie Vašingtonas un nolaidusies Ramšteinas aviobāzē Vācijā. Laikraksts "The New Work Times" ziņo, ka Baidens Kijivā ieradies ar vilcienu.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu