Sārts par Putina uzrunu: Vāja kā rasols, bet bez garšas un substances (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.
NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts. Foto: Zane Bitere / LETA

"Vienīgais, ko var nosaukt par eskalāciju runā, ir paziņojums par jaunā START līguma nosacījumu nepildīšanu. Vēl sāk saukt karu par karu. Kopumā vāja runa, kā rasols, bet bez garšas un substances," tā mikroblogošanas vietnē "Twitter", vērtējot Krievijas diktatora Putina uzrunu, pauda Rīgā izvietotā NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

"Pieļauju, ka tas, ka nedzirdējām citus paziņojumus, saistāms ar reāliem Krievijas militāro iespēju ierobežojumiem un lielāku apjausmu Kremlī par lietu patieso stāvokli KF armijā. Kopumā man liekas iedrošinoši," tā eksperts.

Taujāts, kāda bija Putina runas mērķauditorija, Sārts norādīja, ka to ir pietiekami grūti pateikt, jo tajā bija mēģinās iekļaut no visa kā pa daļiņai. Viņa ieskatā, ja tiešām jāmeklē runas daļai vienojošs elements, tad tas droši vien būtu, ka Krievija ir konfliktā ar Rietumiem.

"Vienā runas daļā Putins runā par to, kādu pārmaiņu un fundamentālu izaicinājumu priekšā ir Krievija. Beidzot Krievijas prezidents nosauca Ukrainas karu nevis par "speciālo militāro operāciju", bet gan par karu. Tad runā Krievijas prezidents piesauca, kāda būs Krievijas upju glābšanas politika un kurus valdības noteikumus likts pieregulēt. Tā ir ļoti izteikta nekonsekvence, līdz ar to ir grūti saprast, kādai auditorija tas viss bija domāts," sacīja NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors.

Sārta ieskatā, Putina uzrunas sākums un īpaši beigas bija domātas Rietumiem - Krievijas prezidents paziņoja par darbības apturēšanu Stratēģisko uzbrukuma ieroču samazināšanas līgumā ("New START"). Tāpat NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors pēc Putina runas secina, ka Kremlī vada pietiekami liels haoss, ja šāda runa laista tautās.

"Mēs saprotam arī apstākļus, ka visa uzmanība Krievijā būs pastiprināti pievērsta prezidenta runai. Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs teica, ka šo runu pārlasīs visā pasaulē, bet otrā galā ir šis produkts - runa. Acīmredzami, ka Kremlī ir sācies kaut kāda veida haoss un nespēja radīt vidēji pārliecinošu un konsekventu vēstījumu," sacīja Sārts.

Taujāts, vai Krievijas prezidenta runu varēja ietekmēt fakts, ka pirmdien ASV prezidents Džo Baidens ieradās Kijivā, Sārts teica, ka tas visdrīzāk ietekmēja kopējo situāciju. Būtiski ir ne tikai tas, ka Baidens bija vizītē Kijivā, bet arī tas, ka ASV informēja Krieviju par Baidena vizīti pāris stundas iepriekš un brīdināja neveikt nekādas agresīvas kustības.

"Kā mēs saprotam no atklātiem avotiem, ASV spēki bija gatavībā reaģēt. Krievija principā ieklausījās ASV padomā. Tas ir signāls mums visiem, bet tas radīja arī zināmu pazemojuma sajūtu ap Kremli un Kremlī, tādā veidā ietekmējot runas garu vai atmosfēru," sacīja Sārts, piebilstot, ka Putina runu nevajadzētu uztvert ļoti nopietni.

Jautāts, vai starp Putina runas rindām var lasīt par tās tālākajiem plāniem Ukrainā, NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktora ieskatā, Putins vispatiesākais bija kara sākumā, kad gan Krievijas prezidents izteicās, gan arī bija dažādas publikācijas par to, ko viņš mēģinās darīt Ukrainā. Sārts uzsvēra, ka kara mērķi pēcāk mainīti atkarībā no tā, kas militāri ir iespējams. Viņš norādīja, ka Putina runa droši vien nav labs orientieris, lai saprastu, ko Putins un Kremlis grib panākt Ukrainā. Sārta ieskatā, runa nav tā vieta, kur varētu izlobīt atbildes uz šiem jautājumiem.

Pirms runas Sārts pauda: pazīmes rāda, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins šodien paziņos par tālāku kara eskalāciju.

"Visdrīzāk, tā būs uzbrukumu pastiprināšana Ukrainai, veidota tā, ka ir labi pamanāma publiskā telpā. Vai tas dos viņiem stratēģiskus panākumus? Nē. Joprojām uzskatu, Ukraina šajā karā uzvarēs!" uzsver Sārts.

Jau ziņots, Putins varētu mobilizēt vēl vairāk krievu, un runa ir par simtiem tūkstošu cilvēku, vēsta laikraksts "New York Times", atsaucoties uz ASV izlūkdienesta pārstāvjiem.

"Amerikāņu izlūkdienesta pārstāvji runā, ka viņi saņem liecības par to, ka drīzumā [Putins] var armijā mobilizēt vēl vairāk krievu, jau iesauktajiem 300 000 pievienojot vēl simtus tūkstošu."

Uzrunā Federālajai sapulcei Putins no jauna paziņos, ka ne tik vien glābj Ukrainu no "nacisma", bet arī Krieviju no tā, ka to aprij NATO, vēstīja laikraksts.

Eiropiešiem šādi apgalvojumi šķiet bezjēdzīgi, bet "Maskavā tas kļuvis par apvienojošu lozungu".

Putins arī pozicionēs karu pret Ukrainu kā "kauju par krievu vēsturisko zemju atjaunošanu", norādīja "New York Times".

Otrdien notika Putina uzruna Federālajai sapulcei, un šā notikuma dēļ Maskavas centra ielas slēgtas autotransportam.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu