Kā aizkavēt jutīgas ādas priekšlaicīgu novecošanos

Piedāvā Apotheka
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: BIODERMA, NAOS

Jutīga āda ir realitāte gandrīz 60% cilvēku – to apliecina Francijā veikta pētījuma rezultāti, kurā piedalījās 5000 Francijas iedzīvotāju vecumā no 15 līdz 79 gadiem.* Ļoti jutīga āda ir biežāk sastopama cilvēkiem, kas jaunāki par 35 gadiem, kā arī sievietēm. Jutīgas ādas izplatība visā pasaulē gadu no gada turpina pieaugt. Turklāt to ietekmē arī ādas tips un fototips, jutīgas ādas risks lielāks ir cilvēkiem ar novirzēm no ādas normas (īpašiem tiem, kuriem ir sausa āda vai slieksme uz atopiju), tomēr jutīga āda var parādīties arī citiem ādas tipiem. Jutīgai ādai raksturīgais hroniskais iekaisuma process ir viens no ādas priekšlaicīgas novecošanās iemesliem. Kā to aizkavēt?

Jutīgai ādai ir divi atšķirīgi cēloņi: dabiski jutīga āda ir pastāvīgs stāvoklis, kuram raksturīga nervu šķiedru disfunkcija – tās pārmērīgi reaģē, saskaroties ar kairinošiem faktoriem, savukārt izraisīta jutība ir dzīvesstila un vides ietekmes rezultāts. Izraisītas jutības gadījumā āda tiek sensibilizēta, ik dienu nepārtraukti pakļaujot to kairinātāju, piemēram, vides piesārņojuma un stresa ietekmei, kas izraisa ādā oksidatīvo stresu un vājina tās barjerfunkciju. Izraisīta jutība var pastiprināt dabisko jutību, un šādu ādas problēmu biežums īpaši pieaug attīstītās valstīs.

Par pastiprināto jutību āda “signalizē” ar dažādām nepatīkamām sajūtām: savilkuma, dzelšanas, durstīšanas, karstuma sajūtu, niezi, kurām ar laiku var pievienoties apsārtums. Gan dabiskai, gan izraisītai jutībai ir ievērojama ietekme uz dzīves kvalitāti, kas liek pārskatīt un mainīt ierasto dzīves ritmu un kārtību.

Ādas jutību pastiprina trīs galvenie iemesli: oksidatīvā stresa palielināšanās, ādas barjeras pārmaiņas un iekaisums. Akūts iekaisums ir organisma dabiska atbildes reakcija, lai aizsargātu sevi un ierosinātu sadziedēšanu. Ja āda pastāvīgi tiek pakļauta ārējai agresijai, tad tās jutība pastiprinās un veidojas hronisks iekaisums, kas aizkavē ādas līdzsvara atgūšanu. Hronisks iekaisums samazina komunikāciju starp šūnām un paātrina to novecošanos. Tātad ādas jutībai un priekšlaicīgai novecošanai ir kopīgi bioloģiskie mehānismi, un iekaisīga novecošanās (jeb inflamm’ageing) rada papildu sekas jau tā jutīgajai ādai: smalkas krunciņas un grumbas, ādas blāvumu un mirdzuma zudumu.

Kā aizkavēt jutīgas ādas priekšlaicīgu novecošanos? Jutīgai ādai paredzētie tradicionālie kopšanas līdzekļi parasti tiek veidoti, lai ādu aizsargātu, ieliekot to tādā kā “burbulī” un izolējot no dabiskās vides. Āda nomierinās, taču var pakāpeniski zaudēt pielāgošanās spējas. Kad tā tiek pakļauta jaunām vides pārmaiņām vai potenciāliem kairinātājiem, tā atkal sāk reaģēt pastiprināti. Tādēļ ādai drīzāk ir nepieciešama nevis pastiprināta aizsardzība, bet gan palīdzība pašaizsardzības spēju stiprināšanā.

Ādas aprūpe, kas stiprina tās pašaizsardzības spējas, vienlaikus aizkavējot ādas priekšlaicīgu novecošanos, ir precīza dermatoloģiska atbilde jutīgas ādas gadījumā. LABORATOIRE DERMATOLOGIQUE BIODERMA pētnieku izveidotā Defensive Technology tehnoloģija veicina iekaisīgas novecošanās bioloģisku aizkavēšanu. Tā nodrošina aizsargājošu antioksidējošu darbību, ādas barjerfunkciju nostiprinošu darbību un nomierinošu darbību. Sensibio Defensive serums ir ilgstoši nomierinošs koncentrāts, kura sastāvā Defensive tehnoloģija ir papildināta ar fukozes polimēru, lai nodrošinātu tūlītēju un ilgstošu efektu un aizkavētu hronisku iekaisumu, kā arī ar ādai īpaši nepieciešamu mitrinātāju hialuronskābi.

Seruma lietošanu ir ieteicams papildināt ar jutīgai ādai piemērotu krēmu – Sensibio Defensive vai Sensibio Defensive rich. To atšķirība ir tekstūrā: Sensibio Defensive krēma tekstūra ir viegla un atsvaidzinoša, un tas ir piemērots normālai vai kombinētai ādai. Savukārt Sensibio Defensive rich krēma tekstūra ir bagātīga un pārklājoša, kas atbilst sausas vai ļoti sausas ādas vajadzībām.

Lai palīdzētu jutīgai ādai, ir svarīgi saprast tās bioloģiskos cēloņus un iedarboties uz tiem. Ādas pašaizsardzības stiprināšana sniedz noturīgus rezultātus ādas līdzsvara atgūšanā. Tas ir ceļš uz ādas labsajūtu un labāku dzīves kvalitāti!

* BOSS pētījums “Jutīga āda Francijā: pētījums par izplatību, saistību ar vecumu un ādas tipu, ietekmi uz dzīves kvalitāti” 2017. gads.

CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu