Prestižajai Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīti 305 kandidāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Nobela Miera prēmijai šogad izvirzīti 305 kandidāti, kas ir mazākais skaits pēdējos četros gados, trešdien paziņojusi Nobela komiteja.

Kandidatūras Nobela Miera prēmijai bija jāiesniedz līdz 31.janvārim.

Prestižai balvai šogad izvirzītas 212 personas un 93 organizācijas.

Tiesības izvirzīt kandidātus ir politiķiem, zinātniekiem, bijušajiem miera prēmijas laureātiem, miera problēmu pētniecības institūtu direktoriem, esošajiem un bijušajiem Nobela komitejas locekļiem.

Nobela komiteja iesaka kandidātu izvirzītājiem neatklāt savus ierosinājumus, kā arī pati 50 gadus kandidātu vārdus tur slepenībā. Neraugoties uz šo ieteikumu, daži kandidātu izvirzītāji par saviem priekšlikumiem tomēr informē plašāku sabiedrību.

Piemēram, zināms, ka balvai izvirzītas klimata aktīvistes Grēta Tūnberga no Zviedrijas un Vanesa Nakate no Ugandas.

Tūnberga Nobela Miera prēmijai izvirzīta jau četras reizes, tai skaitā pērn, kad Nobela Miera prēmija tika piešķirta baltkrievu cilvēktiesību aktīvistam Aļesam Beļackim, Krievijas cilvēktiesību aizsardzības centram "Memoriāls" un Ukrainas Pilsonisko brīvību centram (CCL) par viņu centieniem dokumentēt cilvēktiesību pārkāpumus.

Lielākā daļa no kandidātiem, kas šogad kļuvuši zināmi, ir saistīti ar karu Ukrainā vai ir Krievijas prezidenta Vladimira Putina oponenti. Tomēr eksperti uzskata, ka Nobela komiteja šogad varētu atturēties no balvas piešķiršanas kandidātiem, kas saistīti ar karu, un raudzīties citos virzienos, pievēršot pasaules uzmanību citām aktuālām problēmām.

Oslo Miera pētījumu institūta direktors Henriks Urdals 1.februārī pavēstīja, ka viņa favorīti cīņā par Nobela Miera prēmiju ir cilvēktiesību aktīvisti, tai skaitā irāniete Nargesa Mohammadi un afgāniete Mahbuba Seradža.

Urdals atgādināja, ka šogad tiks atzīmēta 75.gadskārta, kopš Vispārējās cilvēktiesību deklarācijas pieņemšanas, un norādīja, ka viņa favorītu saraksts to atspoguļo.

Godalga pirmo reizi tika pasniegta 1901.gadā, un to iedibināja dinamīta izgudrotājs zviedrs Alfrēds Nobels.

Balvas tiek piešķirtas arī par sasniegumiem medicīnā, fizikā, ķīmijā, literatūrā un ekonomikā. Atskaitot ekonomikas balvu, visas pārējās iedibināja Nobels.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu