Ungārija paraksta Bukarestes deviņnieka deklarāciju, kas nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Ungārija līdz ar citām Bukarestes deviņnieka valstīm ir parakstījusi kopīgu deklarāciju, kas nosoda Krievijas iebrukumu Ukrainā, liecina šī paziņojuma kopija, kuru publicējusi Polija.

Bukarestes deviņnieks (B9) ir NATO austrumu flanga valstis, kas uztur regulāru dialogu dažādos līmeņos.

Par jauno deklarāciju ziņots dažas dienas pēc tam, kad Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns solīja saglabāt attiecības ar Maskavu.

Pieņemtajā paziņojumā teikts: "Mēs, Bulgārijas, Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Lietuvas, Latvijas, Polijas, Rumānijas un Slovākijas valstu un valdību vadītāji, šodien tikāmies vienu gadu pēc tam, kad Krievija sāka savu neizprovocēto un brutālo agresijas karu pret Ukrainu."

"Mēs apsveicam ASV prezidenta un NATO ģenerālsekretāra piedalīšanos mūsu sanāksmē, kas kalpo par apliecinājumu transatlantisko saišu stiprumam un uzsver NATO nelokāmo apņemšanos aizstāvēt katru alianses dalībvalstu teritorijas collu."

"Pirms gada Krievija izpostīja mieru un drošību Eiropā, mēģinot ar spēku pakļaut Ukrainu. Kremļa darbības noveda pie drošības vides krasas degradācijas eiroatlantiskajā zonā, arī būtiski pasliktinot mūsu partneru drošību."

"Krievija ir visnozīmīgākais un vistiešākais drauds alianses dalībvalstu drošībai. Atbildot uz Krievijas asiņaino agresijas karu, alianses dalībvalstis apņēmīgi reaģēja vienoti un atbildīgi. Lai aizsargātu savus iedzīvotājus un teritoriju, alianses dalībvalstis ir apņēmušās ieviest jauno pamatlīniju NATO atturēšanas un aizsardzības nostājai un pastiprināt alianses militāro klātbūtni mūsu valstīs."

"Atbilstoši ANO Hartai un starptautiskajām tiesībām Ukraina piemēro savas leģitīmās tiesības aizstāvēties pret Krievijas agresiju, lai atgūtu pilnu kontroli pār savu teritoriju, un tai ir tiesības atbrīvot okupētās teritorijas savās starptautiski atzītajās robežās. Mēs turpināsim atbalstīt Ukrainas centienus to panākt, cik ilgi būs nepieciešams. Mēs apsveicam Ukrainas tautas varonību un tās armijas drosmi. Mēs izsakām atzinību Ukrainas karavīriem, kas aizstāv savu brīvību un mūsu kopīgās vērtības."

"Ukrainas nākotne ir Eiropā. Mēs stingri atbalstām Ukrainas eiroatlantiskos centienus," uzvērts paziņojumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu