Zelenskis vēlas tikties ar Ķīnas amatpersonām (4)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis
Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis Foto: president.gov.ua

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis ceturtdien paziņoja, ka nav redzējis Ķīnas solīto miera plānu, bet vēlas tikties ar Ķīnas amatpersonām un apspriest viņu priekšlikumu pirms to novērtēt.

Pekina ir solījusi šonedēļ publicēt savu politisko risinājumu Ukrainas karam, kas ilgst jau veselu gadu.

"Ķīna ir mums paziņojusi, ka viņiem ir šāda iniciatīva. Bet es vēl neesmu redzējis dokumentu," sacīja Zelenskis.

Pekina ir centusies ieņemt neitrālu nostāju attiecībā uz karu Ukrainā, vienlaikus saglabājot ciešas saites ar stratēģisko sabiedroto Krieviju.

"Manuprāt, tas kopumā ir ļoti labs fakts, ka Ķīna sākusi runāt par Ukrainu un raidīt dažus signālus," sacīja Zelenskis.

"Mēs izdarīsim secinājumus pēc tam, kad redzēsim viņu piedāvājuma detaļas (..). Mēs vēlētos tikties ar Ķīnu," paziņoja Ukrainas prezidents, kurš šodien Kijivā uzņēma vizītē Spānijas premjerministru Pedro Sančesu.

Minhenes drošības konferencē sestdien Ķīnas ārlietu ministrs Vans Ji paziņoja, ka Pekina drīzumā prezentēs miera iniciatīvu, lai izbeigtu karu Ukrainā.

Trešdien Vans tikās ar Krievijas ārlietu ministru Sergeju Šoigu un prezidentu Vladimiru Putinu. Pēc Vana vizītes Maskava paziņoja, ka Pekina prezentējusi savus uzskatus par Ukrainas krīzes cēloņiem un pieeju politiskam noregulējumam Ukrainas konfliktam. Taču Maskava apgalvoja, ka atsevišķs miera plāns nav apspriests.

Ukraina ir publicējusi pati savu desmit punktu miera plānu, pieprasot pilnīgu Krievijas karaspēka izvešanu no Ukrainas teritorijas un starptautisku tribunālu, kas sauktu pie atbildības Maskavu par tās agresiju.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu