Kaitinošās blaugznas: rīcības plāns problēmas novēršanai (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Andrey_Popov/shutterstock

Pavasarī, kad atvadāmies no cepurēm, daudzi sūdzas par "sniegu" uz pleciem. Kāpēc tā? Jāsaprot, ka blaugznas ir ne tikai estētiska problēma, bet var liecināt arī par veselības problēmām. Skaidrosim, kāpēc rodas blaugznas un kā novērst šo nepatīkamo problēmu.

Pie vainas var būt sausa galvas āda un nepareiza matu kopšana

Veseli mati sākas no veselas galvas ādas. Ziemā to slikti ietekmē sausais centrālapkures gaiss telpās, paradums nenēsāt cepuri, matu ķemmēšana ar asu ķemmi, kas skrāpē un rada galvas ādai stresu, regulāra matu žāvēšana, veidošana ar fēnu, arī bieža, agresīva matu krāsošana un balināšana, kas kairina un sausina galvas ādu. Dažkārt var parādīties sausi apsārtušas ādas laukumiņi, radot iespaidu, ka sākušās blaugznas.

Pēc garās ziemas blaugznošanās iemesls var būt vienkārši jutīga, pārsausināta galvas āda, kas tādā veidā signalizē par diskomfortu.

Šādā gadījumā vispirms galvas āda ir jānomierina. Tam vislabāk der speciālās matu kopšanas līnijas, kas paredzētas tieši jutīgas galvas ādas kopšanai. To līdzekļos ir iekļauti vērtīgu sastāvdaļu kompleksi, kas vienlaikus veic vairākus svarīgus uzdevumus. Pirmkārt, nomierina, kas ir svarīgi, kad galvas āda jau ir sakairināta, jutīga, apsārtusi, niez un rada velkošu sajūtu. Otrkārt, mitrina, atjaunojot galvas ādas dabiskā mitruma līdzsvaru. Treškārt, aizsargā ādu, pārklājot to ar mikroslānīti, lai viss labums, ko devušas aktīvās sastāvdaļas, paliek galvas ādā un turpina savu iedarbību.

Blaugznām līdzīgas, bet pārejošas pārmaiņas, var izraisīt arī nepareiza matu kopšana, lietojot sausiem matiem šampūnu, kas paredzēts taukainiem, notiek sauso matu attaukošana, un pretēji.

Arī nepareizi matu mazgāšanai izvēlēta ūdens temperatūra veicina ādas sausumu un blaugznu veidošanos. Svarīgi ņemt vērā, ka galvas ādas kopšanai paredzētie līdzekļi ir paredzēti galvas ādai, nevis matiem - tos klāj tieši uz galvas ādas. Savukārt, lietojot matu maskas, situācija ir gluži pretēja - sievietes bieži vien pārcenšas, uzklājot matu masku arī uz galvas ādas, kaut tā ir paredzēta tikai matu kopšanai! Rezultātā galvas āda var kļūt pārlieku taukaina, un pieaug risks iedzīvoties blaugznās.

Ja blaugznas parādās pēkšņi, vispirms vajadzētu pārskatīt matu kopšanas līdzekļu arsenālu. Iespējams, tā ir ādas reakcija uz jaunu šampūnu, kondicionieri vai matu masku.

Šādā gadījumā problēmu iespējams novērst, izslēdzot no matu “ēdienkartes” problēmas vaininieku un lietojot saudzīgus matu kopšanas līdzekļus bez smaržvielām un krāsvielām

Izplatītākie faktori, kas var provocēt blaugznu rašanos, ir:

  • Sezonālās pārmaiņas;
  • Stress;
  • Nepareizs uzturs, drastiskas diētas;
  • Alkohols;
  • Ādas kairinātāji (mazgāšanas līdzekļi, ziepes).

Kas ir blaugznas un kādi ir biežākie to rašanās iemesli?

Ādas epidermas bazālā slānī šūnas dalās un pakāpeniski virzās uz ādas virsmu. Veselā ādā šis ceļš ilgst 28—30 dienas, ja āda ir slima, šis laiks samazinās līdz 4—5 dienām. Tik strauja un intensīva šūnu nobriešana tām traucē nolobīties nemanāmi, un tās uzkrājas. Rodas ādas lobīšanās, nieze un plēksnēšanās. Sīkās pārragotās ādas daļiņas (zvīņas) atdalās no ādas virsmas un kļūst redzamas uz matiem.

Mēs visi zinām, ka sīkās, bāli sudrabotās galvas ādas zvīņas, kuras redz gan matos, gan uz drēbēm, sauc par blaugznām. Bet to, ka lobīšanos, zvīņošanos un galvas niezi, kas bieži ir pavadslimība blaugznu parādīšanās laikā, nereti izraisa sēnīte – ‘Pitvrosporum ovale’ - zina tikai retais.

Arī ārsti pasaulē to atklāja vien astoņdesmitajos gados. Tā 1984. gadā izdevumā “British Journal of Dermatology” pirmo reizi tika publicēts raksts, kurā teikts, ka blaugznas var izraisīt šī sēnīte. Plašāk par to tika runāts 1987. gada Pasaules dermatologu kongresā Berlīnē. Ar to brīdi sākās arī zinātniski pamatota blaugznu ārstēšana.

Blaugznas nereti ir seborejiskā dermatīta pavadones.

“Seboreja” burtiskā tulkojumā no latīņu valodas nozīmē “tauku tecēšana”. Šīs slimības pamatā ir tauku dziedzeru sekrēcijas traucējumi, tās izcelsmi veicina fiziska un garīga pārpūle, emocionāla spriedze, nervu sistēmas un citas slimības. Pastiprinātu ādas tauku izdalīšanu veicina ogļhidrātiem, dzīvnieku valsts taukiem pārbagāts, kā arī sāļš uzturs. Tādēļ arī dermatologi un kosmetologi iesaka cilvēkiem, kas slimo ar seborejisko dermatītu, vitamīniem bagātu, racionālu uzturu un diētu. Ir grūti nosaukt konkrētu produktu grupu, kas uzlabo vai pastiprina blaugznu veidošanos, taču nereti cilvēki paši ievēro, kuri produkti provocē problēmas paasināšanos

Izšķir taukaino, sauso un jaukta tipa seboreju, taču visos gadījumos tā norit ar blaugznu veidošanos. Taukainās seborejas gadījumā blaugznas salīp un cieši turas pie ādas, mati taukojas un salīp šķipsnās. Slimojot ar sauso seboreju, mati ir nespodri, sausi, lūstoši. Galvas āda pār klāta ar sīkām zvīņām, kas, matus sukājot, birst un kaisās.

Blaugznām līdzīgu stāvokli var izraisīt arī citas galvas matu slimības, piemēram, psoriāze.

Ir diezgan daudz zvīņēdes pacientu, kuriem slimība skar tieši galvas ādu, tādēļ sūdzības par blaugznu parādīšanos būtu jāvērtē kontekstā ar citiem simptomiem. Tāpat jāizslēdz arī retāk sastopamās ādas slimības, neiroloģiskas saslimšanas, vairogdziedzera funkciju traucējumi, kuņģa zarnu trakta slimības, dzelzs deficīts, kā arī alerģijas, novājināta imunitāte vai pat kāda lipīgā sēnīšu infekcija, kas sākotnēji izpaužas ar ādas zvīņošanos. Tāpēc pirms ārstēšanās jākonsultējas ar savu dermatologu. Ārsts noteiks blaugznu rašanās cēloni un palīdzēs no tām atbrīvoties, jo cīnīties pret blaugznām vispirms nozīmē cīnīties pret slimību, kas šo parādību izraisa. Viena universāla blaugznu ārstnieciskā līdzekļa nav, katram jāatrod tas, kurš palīdz vislabāk

Raksts tapis sadarbībā ar Nizoral.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu