Turcija tiksies ar Zviedriju un Somiju, lai apspriestu to iestāšanos NATO (5)

TVNET/LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Turcija plāno 9.martā Briselē turpināt sarunas ar Zviedriju un Somiju par to pievienošanos NATO, pirmdien paziņojis Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušoglu.

Tikšanās sākotnēji bija plānota februārī, bet pēdējā brīdī tika atcelta saistībā ar Stokholmā notikušo labējo demonstrāciju, kurā tika sadedzināts Korāns.

Turcijas un Zviedrijas attiecību pasliktināšanās raisīja jautājumus, vai Somija nenolems iestāties NATO pirms Zviedrijas.

Zviedrija un Somija gadu desmitiem bija atteikušās iestāties NATO, bet mainīja domas pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā 24.februārī.

2022.gada maija vidū abas valstis lūdza tās uzņemt NATO, un 30 NATO dalībvalstu vēstnieki jūlijā Briselē parakstīja Zviedrijas un Somijas iestāšanās protokolus, bet visām NATO dalībvalstīm ir jāratificē šie protokoli atbilstoši katras valsts likumiem.

Turcija un Ungārija ir vienīgās NATO dalībvalstis, kuras joprojām nav ratificējušas Somijas un Zviedrijas lūgumus pievienoties.

Ungārija jautājumu par Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO šonedēļ apspriedīs parlamentā, kur abu valstu pieteikumi, visticamāk, drīzumā tiks apstiprināti.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ir akceptējis Somijas pieteikumu, bet bloķē Zviedrijas iestāšanos NATO, apgalvojot, ka Zviedrija pārāk iecietīgi izturas pret cilvēkiem, kurus Ankara uzskata par teroristiem.

Zviedrijas premjerministrs Ulfs Kristersons izteicies, ka valdība 9.martā pieņems lēmumu par jauno pretterorisma likumu.

Tas būtu būtisks solis ceļā un Zviedrijas, Somijas un Turcijas noslēgtās vienošanās izpildi.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu