Cihanouskai Baltkrievijā vēlas piespriest 19 gadu cietumsodu (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Baltkrievijā notiekošajā tiesas prāvā, kurā aizmuguriski tiek tiesāti Baltkrievijas opozīcijas līderi, apsūdzība Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas kustības līderei Svjatlanai Cihanouskai pieprasījusi 19 gadu cietumsodu, ziņo Baltkrievijas propagandas aģentūra “Belta”.

19 gadu cietumsodu apsūdzība pieprasījusi arī citam opozīcijas līderim - kādreizējam Baltkrievijas kultūras ministram Pēvelam Latuško.

Trīs citiem lietā tiesājamajiem - Marijai Morozai, Olgai Kovaļkovai un Sergejam Diļevskim apsūdzība pieprasījusi 12 gadu cietumsodu.

Prokurors pieprasījis atzīt visus apsūdzētos par vainīgiem sazvērestībā ar mērķi sagrābt varu, ekstrēmiska grupējuma izveidošanā un vadīšanā, kā arī publiskos aicinājumos uz pastāvošās varas gāšanu, sociālā naida kurināšanā un Baltkrievijas nacionālās drošības apdraudēšanā.

Cihanousku un Latuško prokurors pieprasījis atzīt par vainīgiem arī patvaļīgā amatpersonas titula un pilnvaru izmantošanā.

Cihanouska šo tiesas prāvu jau iepriekš nodēvēja par farsu.

Kopš masu protestiem 2020.gadā un to nežēlīgās apspiešanas Lukašenko režīms ir ieslodzījis daudzus žurnālistus, aktīvistus un opozīcijas pārstāvjus.

Daudzi opozīcijas aktīvisti, tostarp Cihanouska, ir devušies trimdā.

Cihanouska bija prezidenta amata kandidāte un Baltkrievijas diktatora Aleksandra Lukašenko galvenā sāncense 2020.gada 9.augusta vēlēšanās, kuru rezultātus Baltkrievijas varas iestādes viltoja par labu Lukašenko, tādējādi izraisot masveida iedzīvotāju protestus.

Šos protestus varas iestādes brutāli apspieda.

2021.gadā Cihanouskas vīram Sergejam piesprieda 18 gadu cietumsodu. Šajā pašā gadā 11 gadu ieslodzījumu piesprieda arī Cihanouskas līdzgaitniecei Marijai Koļesņikovai.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu