Moldova izraida divus ārzemniekus par mēģinājumu destabilizēt valsti (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Moldova ir izraidījusi divus ārzemniekus, kas ir atmaskoti graujošā darbībā ar mērķi destabilizēt valsti, pirmdien paziņoja Moldovas izlūkdienests.

Abiem ārvalstu pilsoņiem, kas uzdevās par tūristiem, pēc izraidīšanas ir aizliegts atgriezties Moldovā tuvāko 10 gadu laikā.

Izlūkošanas un drošības dienesta (SIS) paziņojumā teikts, ka šie ārzemnieki bija apmācīti vākt datus un informāciju, "lai realizētu plānu iekšējās situācijas destabilizācijai valstī" un izprovocētu "vardarbīgas izmaiņas" Moldovas konstitucionālajā iekārtā.

SIS nenorādīja, kad un no kādām valstīm šie ārzemnieki ieradušies Moldovā un kā labā strādājuši.

Izlūkdienests paziņoja, ka abi ārzemnieki veica graujošas darbības, kuru ietvaros tika pētītas "dažādas vietas blakus valdības iestādēm un kritiskajai infrastruktūrai", un ka tās koordinēja "personu grupa, ar sazvērestības tīklu saistīti ārzemju eksperti politisko tehnoloģiju un sociālās inženierijas lietās".

SIS piebilda, ka ārvalstu pilsoņi aktīvi seko un dokumentē sociālos un politiskos procesus Moldovā, tostarp protestus, kurus "galvaspilsētā organizējuši noteikti politiskie spēki".

Pagājušajā svētdienā vairāki tūkstoši pret valdību noskaņotu demonstrantu sapulcējās Kišiņevā, lai pieprasītu jaunajai valdībai pilnībā segt elektrības rēķinus dzīves dārdzības krīzes apstākļos. Viņi arī pieprasīja prorietumnieciskās prezidentes Maijas Sandu demisiju.

Protesta akciju organizēja nesen izvedota grupa "Kustība par tautu" ar Krievijai draudzīgās partijas "Šor" biedru atbalstu. Šai partijai pieder seši no 101 deputātu mandāta Moldovas parlamentā.

Sandu 13.februārī paziņoja, ka Krievija plāno sarīkot valsts apvērsumu Moldovā. Krievija plāno ar opozīcijas protestiem, kā arī, iesaistot militāri sagatavotus cilvēkus un Krievijas, Baltkrievijas, Serbijas un Melnkalnes pilsoņus, uzbrukt valdības iestādēm un nomainīt varu valstī, sacīja prezidente.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu