KM lūgusi Muzeju padomei sagatavot un iesniegt ministrijā grozījumus Muzeju likumā (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ogres vēstures un mākslas muzejs
Ogres vēstures un mākslas muzejs Foto: Paula Čurkste/LETA

Kultūras ministrija (KM) ir lūgusi Muzeju padomei, cik vien ātri iespējams, sagatavot un iesniegt ministrijā grozījumus Muzeju likumā, norādīja KM Sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Vizule.

Jau vēstīts, ka šā gada 2. janvārī tika sākta Ogres novada muzeju reorganizācija, ko paredz domes pagājušā gada 22. decembra lēmums.

Paši muzeja darbinieki uzskata, ka pret viņiem tiek vērstas represijas, jo viņi iebilduši pret Ogres mēra Egila Helmaņa (NA) ieceri muzejā sarīkot sankcijām pakļautā Pjotra Avena porcelāna izstādi no viņa privātkolekcijas.

Pēc Vizules paustā, iesniegtos grozījumus Muzeju likumā KM virzīs tālāk izskatīšanai un apstiprināšanai Saeimā. Viņa skaidroja, ka ar grozījumiem plānots stiprināt muzeju autonomiju to pamatdarbības - pētniecības, krājuma veidošanas un komunikācijas ar sabiedrību - jautājumos, kā arī noteikt lielākas pilnvaras Muzeju padomei.

Muzeju padomes priekšsēdētājas vietnieks, Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktora vietnieks zinātniskajā darbā Toms Ķikuts akcentēja, ka Muzeju padome patlaban padome ir iezīmējusi tikai virzienu, sasniedzamo mērķi - Muzeju likumā skaidri regulēt, ka muzeju pamatfunkciju jomā ir jāievēro muzeja autonomija un skaidrāk jānosaka muzeja dibinātāja loma pamatdarbības jautājumos.

Ķikuts uzsvēra, ka tam zināms virziens jau patlaban ir gan Muzeju likumā, gan arī Starptautiskās Muzeju padomes Ētikas kodeksā, taču tas ir jākonkretizē.

Muzeju padomes priekšsēdētājas vietnieks norādīja, ka grozījumu priekšlikumu redakcija nāks no nevalstiskās organizācijas - Latvijas Muzeju biedrības, kas šajā jautājumā ir uzņēmusies iniciatīvu.

Kā rakstīts, Helmanis pagājušā gada 28. decembrī esot informējis Ogres Vēstures un mākslas muzeju, ka tam no 1. februāra līdz 23. februārim būs jānodrošina sankcijām pakļautā Krievijas oligarha Avena porcelāna izstāde no viņa privātkolekcijas.

Pēc muzeja iebildumiem un sabiedrības nosodījuma par sankcijām pakļautas personas privātkolekcijas izrādīšanu kara apstākļos, Helmanis bija spiests atteikties no porcelāna izstādes.

Taču kā novada vadītājs un kultūras komisijas priekšsēdētājs viņš līdz šim nav saskaņojis šā gada izstāžu plānu Ogres Vēstures un mākslas muzejā, arī iepriekš plānotais atalgojuma paaugstinājums muzeja darbiniekiem ir aizturēts, kā arī liegta jebkāda publiska komunikācija par pērn akreditētā muzeja darbību, kā arī pārcelti iepriekš plānotie pasākumi no muzeja telpām uz citām vietām.

Savukārt, runājot par muzeja reorganizāciju, Ogres pašvaldība iepriekš klāstīja, ka administratīvi teritoriālās reformas rezultātā jaunajā Ogres novadā ir vairāki pašvaldības muzeji - Ogres Vēstures un mākslas muzejs, Andreja Pumpura Lielvārdes muzejs un pašvaldības iestādes, kas īsteno muzeja funkcijas, proti, Birzgales muzejs "Rūķi", Ķeguma novada muzejs un Kultūras mantojuma centrs "Tīnūžu muiža".

Domes pagājušā gada decembra sēdē izpilddirektora vietniece Dana Bārbale informēja, ka ne visi muzeji ir akreditēti, bet Muzeja likuma 9. panta pirmajā daļā noteikts, ka pašvaldības muzejam ir pienākums akreditēties ne agrāk kā triju un ne vēlāk kā piecu gadu laikā pēc tā dibināšanas.

Bārbale norādīja, ka Ogres novada pašvaldībā ir lietderīgi sākt pašvaldības muzeju un pašvaldības iestāžu, kas īsteno muzeja funkcijas, reorganizāciju, lai jaunajā novadā izveidotu vienotu muzeja funkciju administrēšanas, akreditēšanas un pārvaldīšanas sistēmu un nodrošinātu resursu efektīvu izmantošanu.

Reorganizācijas mērķis esot sekmēt Ogres novadā esošo muzeju darbības pilnveidošanu un koordinēt to attīstību neatkarīgi no to statusa, sekmēt muzeju krājumu saglabāšanu un paplašināšanu, veicināt muzeju personāla izglītošanu, apkopot un popularizēt muzejos uzkrātā kultūrvēsturiskā mantojuma apriti sabiedrībā.

Ziņojums par Ogres muzeju reorganizāciju ir jāsagatavo līdz 2023. gada 1. jūnijam, savukārt priekšlikumi par reorganizāciju jāiesniedz Ogres novada domei izskatīšanai 2023. gada jūnija sēdē.

Ogres novada domes priekšsēdētājs Helmanis, aicinot kolēģus atbalstīt sagatavoto lēmumprojektu, norādīja, ka Ogres novada muzeju reorganizācija, sakārtojot to struktūru, veicinās arī novada pagastos esošo muzeju istabu un izstāžu pieejamību, nepārtraucot to darbu, ja vadītājs atrodas atvaļinājumā vai citu iemeslu dēļ nepieciešams viņu aizstāt, uzlabos arī vadītāju kompetenci.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu