Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā pērnā gada februārī spriedze arvien vairāk pieaug arī pie Ukrainas dienvidrietumu robežas esošajā Moldovā. Neskatoties uz to, ka pēdējo nedēļu laikā jau vairākkārt ir ticis runāts par Krievijas militārās agresijas iespējamību Moldovā, pastāv arī citas iespējas, kā Krievija var ietekmēt Moldovas attiecības gan ar Rietumiem, gan Krieviju.

Iedzīvotāju dzīves apstākļu pasliktināšanās, ko īpaši saasinājusi enerģētikas krīze, ir svarīgs Moldovas nestabilitātes elements. Inflācija 2022. gada nogalē sasniedza 30 procentu atzīmi. Neskatoties uz to, ka tā ir saistīta arī ar elektroenerģijas un gāzes tarifu kāpumu, iedzīvotājiem šobrīd par patērēto elektrību un gāzi ir jāmaksā attiecīgi piecas un septiņas reizes reizes vairāk. Šos satricinājumus Moldovas iedzīvotāji uztvēra atšķirīgi. Tas saistāms gan ar politiskajiem uzskatiem, gan informāciju, ko patērē Moldovas iedzīvotāji.

Valdībai lojālie moldovieši pacietīgi samierinājās ar valsts sociālekonomisko lejupslīdi, taču citas sabiedrības daļas nepieņēma ģeopolitiskos iemeslus kā skaidrojumu savai nabadzībai. Ar īpašu neticību iedzīvotāji izturas pret Moldovas valdošās elites apgalvojumiem, ka sociālekonomiskās situācijas pasliktināšanās galvenais iemesls ir Krievijas destruktīvās darbības. Nepalīdz arī Moldovas Centrālās bankas optimistiskās prognozes par to, ka inflācija šogad stabilizēsies zem 20 procentu robežas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X