Miljoniem dolāru vērts pāris: kā bijusī Ukrainas TV zvaigzne finansēja agresoru (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Kamēr par Krievijas diktatora Vladimira Putina “kūmu” dēvētais politiķis Viktors Medvedčuks darbojās Ukrainas parlamentā, viņa sieva Oksana Marčenko finansēja Krievijas nacionālo gvardi, kā arī regulāri saņēma naudu no Krievijas, lai krieviem iebrukums Ukrainā būtu maksimāli komfortabls. Kā bijusī Ukrainas TV šovu zvaigzne kļuva par vienu no galvenajām Ukrainas ienaidniecēm?

Pašlaik Ukrainā pret Marčenko ir izvirzītas vairākas apsūdzības, un viņa atrodas Krievijas okupētajā Krimas pussalā, tikmēr Medvedčuks atrodas Maskavā, kur ik pa brīdim nonāk starmešu gaismās, uzstājoties Krievijas televīzijā.

Medvedčuks raksta arī publikācijas Krievijas propagandas presei. Piemēram, nesen viņš publicējis rakstu, kurā aicinājis Eiropu “ievērot Krievijas intereses, pretējā gadījumā ar karu būšot jārēķinās arī citās Eiropas valstīs”.

“Ukrainska pravda” pētīja, kas pašlaik notiek ar slaveno laulāto pāri, kā arī ar viņu vairākus miljonus dolāru vērtajiem aktīviem, kas izmantoti Ukrainas graušanai.

Krimas īpašums kā vārti

Kijivas centrā, vienā no neuzkrītošiem pagalmiem, ēkā bez izkārtnēm un citām identifikācijas zīmēm reģistrēta kompānija, kas vairāk nekā desmit gadus faktiski apzagusi Ukrainas iedzīvotājus, bet no 2014. gada veiksmīgi finansējusi karu Ukrainā.

Šis uzņēmums ir “Ukrkapital”. Tā direktors ir Oleksandrs Jakovlevs. Atšķirībā no pārējiem labuma guvējiem Jakovlevs jau ir apcietināts un gaida tiesas spriedumu. Sākotnēji kompānijas īpašnieks bija pats Medvedčuks, taču vēlāk par “Ukrkapital” īpašnieci kļuva politiķa sieva Marčenko.

Pats Medvedčuks lielāko daļu aktīvu sāka saņemt Leonīda Kučmas otrā prezidentūras termiņa laikā. Lai slēptu savus patiesos īpašumu apmērus, Medvedčuka ģimene reģistrēja savus nekustamos īpašumus kā vairāku uzņēmumu īpašumu. Viens no šādiem uzņēmumiem bija arī “Ukrkapital”, kam formāli pieder 62 dažādi īpašumi.

Veicot izmeklēšanu, atklājies, ka viens no Medvedčuku ģimenes īpašumiem atrodas Kijivas apkaimē Puščā-Vodicjā. Tāpat viņu īpašumā ir vairāki dzīvokļi elitārā daudzstāvu ēkā netālu no Maidana laukuma, kā arī dzīvokļi dzīvojamajā kompleksā “Diamant” Kijivā – katrs no dzīvokļiem izīrēts par 5-6 tūkstošiem dolāru mēnesī.

Medvedčuku īpašumu sarakstā ir vairāki atpūtas centri, sporta kompleksi, kā arī bēdīgi slavens īpašums Krimā, kurā politiķis atpūtās arī pēc Krievijas īstenotās okupācijas, tajā pašā laikā esot Ukrainas parlamenta deputāts.

Var ironizēt, ka Medvedčuks Krimas okupāciju sāka ātrāk – savu īpašumu Krimā Medvedčuks apjoza ar lielu žogu, kas slēdza daļu pludmales, un 2012. gadā šeit viņš tikās ar Putinu.

Pēc Krimas okupācijas Medvedčuka sieva sāka organizēt un īstenot Krievijas drošības spēku finansēšanas shēmu, izmantojot nekustamos īpašumus Ukrainā. Pēc Ukrainas Drošības dienesta izmeklētāju teiktā, Marčenko regulāri pārskaitījusi miljoniem dolāru vērtas summas Krievijas nacionālajai gvardei, kā arī Krievijas Iekšlietu ministrijai piederošajiem kontiem. Kā mērķis norādīts ģimenes Krimas īpašuma aizsardzība.

No 2014. gada līdz 2022. gada jūnijam Marčenko Krievijas varasiestādēm pārskaitījusi vairāk nekā 50 miljonus hrivnu (ap 1,28 miljonu eiro) lielu naudas summu.

Lai īstenotu vairākas shēmas, Marčenko Krimā reģistrējusi jaunu uzņēmumu - “Tavriya Invest”. Šis uzņēmums slēdzis vairākus “drošības līgumus” ar dažādām Krievijas nacionālās gvardes struktūrvienībām, kā arī ar Krievijas Iekšlietu ministriju. Pēc izmeklēšanas datiem, šie līgumi ir palikuši spēkā arī pēc 2022. gada 24. februāra, kad Ukrainā sākās Krievijas iebrukums.

Arī pēc tā Marčenko turpinājusi finansēt Krievijas budžetu. Izmeklētāji uzskata, ka ar šiem līdzekļiem sponsorētas bruņotas grupas, kas darbojās ar mērķi kaitēt Ukrainas drošībai, kā arī atvieglot uzbrukuma operācijas. Tieši tādēļ bijusī Ukrainas TV dīva Marčenko kļuva par vienu no aizdomās turētajiem.

Atpūtas centri kā aizsegs

Paralēli kriminālprocesam par Krievijas iekšlietu struktūru finansēšanu Ukrainas drošības dienests veic vēl vienu izmeklēšanu saistībā ar Medvedčuka ģimenes īpašumu – atpūtas centru Karpatos.

Tiek norādīts, ka arī šajā gadījumā Krievija saņēmusi naudu no “Ukrkapital” kontiem, kas pārskaitīta no atpūtas kompleksa “Beskid”. Nav pārsteigums, ka Aizkarpatu apgabalā esošais atpūtas centrs ir “Ukrkapital” īpašums, un tieši caur šo atpūtas centru “Ukrkapital” saņēmis miljoniem hrivnu lielus noguldījumus.

Uzņēmums šo naudu saņēmis par it kā atpūtas centra sniegtajiem pakalpojumiem. Izmeklētāji uzskata, ka “Beskid” īpašnieki saņēmuši naudu, kas vēlāk izmantota dažādu diversiju veikšanai Ukrainā.

Kāda bijusi shēma? 2021. gada 31. martā (tātad – nepilnus 11 mēnešus pirms Krievijas iebrukuma) tika reģistrēts uzņēmums “Ketineo Management”. Tas tika reģistrēts vienā no Kijivā esošajām “hruščovkām”. Par “Ketineo Management” patieso labuma guvēju kļuva Krievijas un Kipras pilsonis Jevgeņijs Čolaks. Pēc Ukrainas Drošības dienesta izmeklētāju teiktā, uzņēmumu pārvaldīja grāmatvede, kas pildīja Krievijas kompānijas “Ketineo Finance” pārstāvju norādījumus.

Pēc tam “Ketineo Management” parakstīja fiktīvus nomas līgumus ar “Ukrkapital”, fiktīvi iznomājot atpūtas kompleksu “Beskid”. Katru mēnesi Krievijas uzņēmums “Ketineo Finance” maksāja “Ukrkapital” 500 000 hrivnu (12750 eiro).

Izmeklēšana noskaidrojusi, ka ar šiem līdzekļiem bija paredzēts atbalstīt Krievijas bruņotos spēkus.

Tajā pašā kriminālprocesā aprakstīta identiska shēma, kurā aprakstīts, kā Marčenko, izmantojot savu uzņēmumu “Sport Tour”, veikusi līdzīgas mahinācijas ar atpūtas kompleksu “Vedmeža Dibrova” (kas arī atrodas Aizkarpatu apgabalā Ukrainas rietumos).

Tiek norādīts, ka tiesa apķīlājusi Marčenko īpašumu 5,6 miljardu hrivnu (142,8 miljonu eiro) vērtībā. Tomēr gadu pēc Krievijas iebrukuma sākuma ne visi Medvedčuku īpašumi nonākuši Ukrainas valsts kontrolē. Ņemot vērā jaunākos datus, tikai pieci ar Medvedčuku ģimeni saistītie īpašumi nodoti Ukrainas valsts aģentūrai ARMA, kas pārvalda atsavinātos īpašumus.

“Ukrainska pravda” norāda, ka Ukrainas likumsargi un amatpersonas pārāk kūtri īsteno darbības attiecībā uz aizdomās turēto un valsts nodevēju īpašumu atsavināšanu. Pastāv risks, ka Marčenko un Medvedčuka aktīvi var tikt pārrakstīti vai pārdoti, kā tas jau bijis citos gadījumos.

Kas ir Medvedčuks un Marčenko?

Medvedčuks daudzus gadus bijis ietekmīgs politiķis Ukrainā, un viņš ir tuvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina sabiedrotais.

Medvedčukam iepriekš izvirzītas apsūdzības valsts nodevībā un kara likumu un paražu pārkāpumā, tāpēc viņam tika noteikts mājas arests.

Īsi pēc Krievijas pilna apjoma iebrukuma Ukrainas Drošības dienests aizturēja Medvedčuku, kad viņš mēģināja aizbēgt no valsts, un tiesa viņam noteica drošības līdzekli apcietinājumu.

Septembrī kļuva zināms, ka Medvedčuks ir apmainīts pret 200 Ukrainas karavīriem, tostarp “Azovstaļ” aizstāvjiem.

Medvedčuks tiek dēvēts par "Putina kūmu", jo Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir Medvedčuka meitas krusttēvs.

Marčenko Ukrainā ir bijusi populāra televīzijas raidījumu vadītāja. Savu karjeru televīzijā viņa sāka deviņdesmito gadu sākumā, vadot vairākus televīzijas raidījumus kanālos UTAR un UT-1.

1999. gada pavasarī Marčenko iepazinās ar Viktoru Medvedčuku, bet gadu vēlāk dibināja televīzijas kompāniju “Omega TV”. 2003. gadā salaulājās ar Medvedčuku, bet gadu vēlāk viņiem piedzima meita Darja.

No 2009. līdz 2016. gadam Marčenko vadīja divus Ukrainā ļoti populārus šovus - “Ukrainai ir talants” (britu šova “Britain’s Got Talent” ukraiņu adaptācija) un “X-Factor”.

Viņas televīzijas karjera beidzās 2021. gadā, kad pret viņu un vīru tika noteiktas sankcijas saistībā ar terorisma finansēšanu. Tad viņa paziņoja, ka vēlas iestāties Ukrainas opozīcijas partijā “Opozīcijas platforma – Par dzīvi” (kas pēc kara sākuma Ukrainā ir aizliegta, jo politiskais spēks ir atklāti prokrievisks). Pēc kara sākuma uzturas Krievijā, kā arī Krievijas okupētajā Krimas pussalā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu