Moldovā atkal notiek pret valdību vērsti protesti (6)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Otrdien Kišiņevas ielās atkal izgājuši vairāki tūkstoši demonstrantu, kas pieprasa valdībai pilnībā subsidēt pilsoņu ziemas enerģijas patēriņu, kā arī "neieraut valsti karā".

Protestu rīko organizācija, kas sevi dēvē par Tautas kustību, un tos atbalsta prokrieviskā partija SOR, kam parlamentā ir seši deputāti.

Demonstranti pieprasīja proeiropeiskās prezidentes Maijas Sandu atkāpšanos un skandēja: "Nost ar diktatūru!"

Demonstranti no visas valsts galvaspilsētā tika savesti ar autobusiem, kas uz neilgu laiku izraisīja satiksmes sastrēgumus.

Kārtības uzturēšanā iesaistīti simtiem policistu, kas kontrolēja Kišiņevā iebraucošos automobiļus.

SOR līderis - trimdā dzīvojošais oligarhs Ilans Šors - apsūdzējis policiju centienos izjaukt "miermīlīgo mītiņu".

Šors ir iekļauts ASV sankciju sarakstā par darbību Krievijas interesēs.

Tā jau ir otrā pret valdību vērstā demonstrācija, kas sarīkota pēdējo divu nedēļu laikā, pieaugot bažām par Maskavas centieniem destabilizēt situāciju Moldovā.

13.februārī Sandu paziņoja, ka Maskava plāno gāzt Moldovas valdību, lai pakļautu valsti Krievijai un novērstu to no mērķa pievienoties Eiropas Savienībai (ES).

Savu mērķu sasniegšanai krievi cer izmantot dažādus Moldovas iekšējos spēkus, "īpaši tādus noziedzīgus grupējumus kā Šora veidojums un tā atvasinājumi," norādījusi Sandu.

Šora partija rīkoja pret valdību vērstos protestus, kas valsti satricināja rudenī, kad Moldova centās pārvarēt enerģētisko krīzi, kuru izraisīja Maskavas lēmums krasi samazināt dabasgāzes piegādi.

Ap to laiku Moldovas valdība lūdza Konstitucionālo tiesu atzīt SOR par nelikumīgu organizāciju, jo prokuratūra uzskatīja, ka partiju daļēji finansē Krievija.

Dienu iepriekš Moldovas izlūkdienests SIS paziņoja, ka no valsts izraidīti divi ārvalstnieki, kuri veikuši graujošas darbības, lai destabilizētu situāciju.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu