Pavasara detokss matiem: kā “atdzīvināt” ziemā cietušo galvasrotu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Parilov/Shutterstock

Pavasarī ir ierasts atbrīvoties no visa liekā. Parasti to īstenojam, veicot mājokļa ģenerālo tīrīšanu un mainot ēdienkarti, bet reti kurš iedomājas pārskatīt arī savus matu kopšanas paradumus. Un žēl, ka tā, jo skaists un ziedošs koptēls nav iespējams, ja to bojā nespodrs, neveselīgs matu ērkulis. Lai tu varētu “atdzīvināt” ziemā cietušo galvasrotu, piedāvājam rīcības plānu matu detoksam un četras mājas apstākļos vienkārši īstenojamas receptes.

Dzer pietiekami daudz ūdens

Mēs visi zinām, ka ūdens sekmē veselīgu un mirdzošu izskatu. Kad ķermenis ir atūdeņojies, var ievērot, cik sausa un nespodra kļūst āda, kā arī pamanīt citus simptomus, piemēram, nogurumu un savārgumu, taču

nereti palaižam garām, ka ūdens trūkums ikdienā sausina arī galvas ādu.

Pavasarī, kad atvadāmies no galvassegām, galvas āda papildus cieš arī no tā, ka tiešā veidā tiek pakļauta saules iedarbībai un netiek pareizi kopta (netiek mitrināta, tādēļ nesaņem vajadzīgo daudzumu ūdens). Visi šie faktori veicina ādas sausumu un niezi un nopietnākajos gadījumos arī blaugznas. Lai uzturētu optimālu mitruma līmeni, speciālisti iesaka ik dienu izdzert vismaz sešas līdz astoņas glāzes ūdens, taču šis daudzums var atšķirties atkarībā no klimata un cilvēka dzīvesveida.

Attīri galvas ādu

Speciālistu ieskatā nav nepieciešams mazgāt matus katru dienu. Bet ko iesākt, ja mati ļoti ātri kļūst taukaini? Jāsaprot, ka, gluži tāpat kā ādas poras, arī matu folikuli uz galvas var aizsērēt ar netīrumiem un sebumu. Ja tauku sekrēta ir par daudz, var veidoties taukainā tipa blaugznas.

Lai tavas cirtas neciestu no pārlieku biežas mazgāšanas un veidošanas, pievērs uzmanību galvas ādu attīrošiem šampūniem, kas satur sulfīdus, salicilskābi vai cinku.

Mazgājot matus, vispirms ieputo šampūnu pakauša daļā (kur mati ir biezāki, kas nozīmē, ka tur uzkrājas vairāk tauku) un virzies uz augšu sejas virzienā.

Neberzē un neķemmē slapjus matus! Tā vietā, lai berzētu un bužinātu matus ar dvieli, viegli tos saspied, atbrīvojoties no liekā ūdens. Apsien dvieli ap galvu, lai tas uzsūc maksimāli daudz mitruma, un tad ļauj matiem izžūt pašiem. Centies tos neķemmēt slapjus, bet, ja tomēr ir nepieciešamība atpiņķerēt šķipsnas, izmanto ķemmi ar retiem zariem.

Mitrini un “pabaro” matus

Ja galvas āda neizdala pietiekami daudz dabiskā sebuma, mati izskatās nespodri, savukārt galvas āda kļūst niezoša, plēkšņaina, parādās blaugznas. Apgādājot galvas ādu ar barības vielām, ir iespējams to nekavējoties nomierināt un novērst tās sausumu un niezi. Galvas ādas mitrināšana spēj sniegt ādai barības vielas, tādēļ tādas problēmas kā nieze vai kairinājums kļūst par retu parādību.

Svarīgi izvēlēties masku, kas ir atbilstoša tavam matu tipam. Lai noskaidrotu savu matu tipu, aizpildi šo testu.

Kvalitatīva galvas ādas mitrināšanas procedūra jāveic vismaz 20 minūtes, lai maska pilnībā iesūktos galvas ādā. Pēc procedūras izskalo matus vēsā ūdenī, lai palīdzētu noslēgties matu folikuliem, saglabājot maksimālu mitruma līmeni. Lai gūtu labākus rezultātus, ieteicams matu kondicionēšanas procedūras veikt mājas apstākļos vismaz reizi nedēļā.

Ļauj matiem atpūsties

Krāsojot matus, jo īpaši mājas apstākļos, to struktūru krietni vien pabojā amonjaks vai ūdeņraža peroksīds, ko satur lielākajā daļa matu krāsu. Speciālisti uzskata, ka

matiem īpaši nedraudzīga ir matu krāsas strauja maiņa no tumšas uz gaišu, kas var padarīt tavas cirtas pat par 60% vājākas.

Lai atgūtos no šādas "vardarbības", vidēja garuma matiem ir nepieciešams aptuveni gads. Tādēļ, ja iespējams, labāk izvairies no šādām krasām pārmaiņam vai vismaz pāris mēnešus ļauj matiem atpūsties, nepieciešamības gadījumā saudzīgi piekrāsojot vien matu saknes.

Izvairies no karstuma

Karstums traumē matus pat vairāk nekā krāsošana, izraisot to sausumu un trauslumu.

Izmantot matu taisnotāju vai lokšķēres svaigi balinātiem matiem ir kā gulēt saulē ar jau apdegušu ādu

– šajā brīdī tu pakļauj savus jau tā sausos un trauslos matus vēl lielākiem bojājumiem. Tas, protams, nenozīmē, ka tev tūlīt ir jāizmet mēslainē fēns, lokšķēres vai taisnotājs, bet labāk centies šos matu “moku rīkus” izmantot tikai galējas nepieciešamības gadījumā. Ļaujot matiem izžūt bez palīglīdzekļiem, uzreiz jutīsi, ka tie ir krietni mīkstāki un zīdaināki.

Foto: Nina Buday/Shutterstock

Gadījumā, ja tomēr nevari izvairīties no matu apstrādes ar karstajiem rīkiem, noteikti lieto aizsarglīdzekli.

Ķemmē matus ar balzamu

Vai zināji, ka mati sastāv no aptuveni 80% keratīna? Keratīns ir šķiedrveida olbaltumviela, kas matiem piešķir izturību un struktūru. Dziļi kopjošie balzami ir paredzēti matu kutikulas jeb zvīņu nogludināšanai un matu savstarpējās berzes novēršanai. Regulāri lietoti, tie palīdz matiem vienmērīgi atstarot gaismu un nodrošina zīdainu un mirdzošu izskatu.

Matu balzams ir jāuzklāj matiem uzreiz pēc mazgāšanas, ieķemmējot visā matu garumā aptuveni reizi nedēļā. Balzamam ļauj iedarboties 10-30 minūtes, atkarībā no līdzekļa intensitātes un matu garuma.

Un tagad no vispārējiem matu kopšanas ieteikumiem ķersimies pie vienkāršām, mājas apstākļos īstenojamām matu detoksa programmas receptēm

Četras vienkāršas receptes matu detoksam mājas apstākļos

Pārtikas soda. Visbiežāk dzeramo sodu jeb nātrija bikarbonātu izmantojam mīklas irdināšanai vai kā tīrīšanas līdzekli, bet izrādās, tas noder arī efektīvai galvas ādas un matu attīrīšanai. Vienkārši pievieno tējkaroti sodas ēdamkarotei šampūna, iemasē maisījumu pie matu saknēm un pēc brīža kārtīgi izskalo.

Olīveļļa. Kvalitatīva auksta spieduma olīveļļa satur taukskābes, kas pārklāj matus, mitrinot tos un aizsargājot pret bojājumiem. Uzsildi pārsis ēdamkarotes eļļas, uzklāj sausiem matiem un uzvelc dušas cepurīti. Ļauj olīveļļai iedarboties 20 minūtes un tad izmazgā matus ar siltu ūdeni un šampūnu kā parasti.

Olas. Olas ir bagātas ar olbaltumvielām un aminoskābēm, kas palīdz atjaunot matu spēku, spīdumu un apjomu, vienlaikus novēršot matu galu šķelšanos. Sajauc vienu jēlu olu ar dažiem pilieniem šampūna, ieklāj matos un atstāj uz piecām minūtēm, pēc tam rūpīgi izskalo.

Ābolu etiķis. Etiķskābe efektīvi attīra matus, piešķirot tiem izteiktu spīdumu. Sajauc divas ēdamkarotes ābolu etiķa ar tasi ūdens un pēc mazgāšanas ar šampūnu izskalo matus ar etiķūdeni. Ļauj matiem to uzsūkt aptuveni minūti, pēc tam noskalojot.

Raksts tapis sadarbībā ar Nizoral.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu