Vairāk kā 60% sieviešu pēc 40 gadiem ir vesela bērniņa ieņemšanas problēmas (7)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Jau daudzus gadus Latvijā katastrofāli pasliktinās dzimstības rādītāji. Sievietes izvēlas dzemdēt arvien lielākā vecumā, atliekot bērniņa ieņemšanas jautājumu pat līdz 40 un vairāk gadiem. Diemžēl brīdī, kad tiek lemts par labu ģimenes papildinājumam, vairāk kā 60% sieviešu saskaras ar vesela embrija ieņemšanas problēmām, 10% gadījumu bērniņa ieņemšanas iespējas izslēdzot vispār.

No gada uz gada jaundzimušā mātes vidējais vecums palielinās. 2021.gadā Latvijā vidējais sievietes vecums, kas pirmo reizi pasaulē laidusi bērniņu, sasniedza 28 gadu vecumu. Bērniņa atlikšana saistīta gan ar vēlmi sākotnēji veidot karjeru, gan ar drošības sajūtu, ko sniedz īstais partneris. Tomēr nereti brīdī, kad sievietes lemj par labu bērniņam, fiziskā ķermeņa novecošanās rada problēmas iegūt veselu embriju un pat medicīniskā apaugļošana nav risinājums, tā kā sievietes olšūnu kvalitāte vecumā no 35 līdz 40 gadiem būtiski krītas, pēc 43 gadu sasniegšanas grūtniecībai iestājoties vien retos gadījumos.

Viena no atzītākajām reproduktoloģēm, dzemdību speciālistēm Latvijā, klīnikas iVF Riga vadītāja Violeta Fodina uzsver - bezcerīgu gadījumu nav. Tomēr labāk, ja sievietes, atliekot grūtniecību, iesaldētu savu ģenētisko materiālu, lai nākotnē vārds "neauglība" nebūtu jāklasificē kā personīgā pieredze.

"Jau divdesmit gadus dienu dienā mēs ārstējam sieviešu neauglību. Tiek izmantotas visas iespējamās inovatīvās tehnoloģijas pasaulē, lai palielinātu grūtniecības iestāšanās iespējamību. Šo gadu laikā mums ir izdevies palīdzēt nākt pasaulē vairāk kā 3000 bērniem. Tomēr katru reizi pirmreizējās vizītes pie ārsta laikā, saskaroties ar sievietes izmisīgo vēlmi kļūt par mammu pēc 40 gadu sliekšņa, kura neko nav dzirdējusi par sava ģenētiskā materiāla sasaldēšanu, gribas izmisīgi klauvēt pie visām durvīm mainot esošo situāciju. Ģenētiskā materiāla sasaldēšana ir vitāli svarīga ne tikai veselām sievietēm, kuras neplāno grūtniecību līdz 35 gadu vecumam, bet arī sievietēm pirms nopietnu saslimšanu, piemēram, onkoloģijas, ārstēšanas, kā arī vīriešiem. Tai skaitā augsta riska profesiju pārstāvjiem - militārpersonām, ugunsdzēsējiem un policistiem."

Lai risinātu demogrāfijas problēmas un palīdzētu ģimenēm izvairīties no neauglības diagnozes, kas nereti kļūst par traģēdiju, līdz jūnija mēnesim norisināsies sociāla kampaņa "Bērnam būt", kuras laikā tiks padziļināti runāts ne tikai par sievietes, bet arī vīrieša reproduktīvo veselību.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu