Lietuvā notiek pašvaldību vēlēšanas

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Schutterstock.com

Lietuvā svētdien notiek pašvaldību vēlēšanas, kurās tiek izraudzīti pašvaldību padomju deputāti un mēri.

Vairāk nekā 13 000 politiķi šajās vēlēšanās sacenšas par 1498 mandātiem pašvaldību padomēs, bet pāri par 400 kandidātiem pretendē uz 60 mēru amatiem.

60 pašvaldībās 2,4 miljonu balsstiesīgo Lietuvas iedzīvotāju izvēlei tiek piedāvāti 467 kandidātu saraksti.

Pašvaldību padomju locekļi tiek ievēlēti uz četriem gadiem. Saskaņā ar likumu savus kandidātus varēja izvirzīt partijas vai sabiedriskās vēlēšanu komitejas, bet pilsoņi varēja izvirzīt savu kandidatūru paši, ja atbilstoši likumam ir reģistrēti kā politiskās kampaņas dalībnieki.

Pašvaldību mēri Lietuvā trešo reizi kopš neatkarības atjaunošanas tiek ievēlēti tiešā balsojumā. Līdz tam viņus ievēlēja pašvaldību padomju locekļi.

Viļņā uz mēra amatu ir 16 kandidāti. Aptaujas liecina, ka reālākie pretendenti uz iekļūšanu vēlēšanu otrajā kārtā pēc divām nedēļām ir bijušais mērs Artūrs Zuoks no populistiskās partijas "Brīvība un taisnīgums", pašreizējais vicemērs Valds Benkunsks no konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti" un neatkarīgais parlamenta deputāts Mīkols Majausks. Pašreizējais mērs Remiģijs Šimašus no liberālās Brīvības partijas uz pārvēlēšanu nekandidē.

No 12 kandidātiem Kauņā populārākais ir pašreizējais mērs, politiskās komitejas "Vienotā Kauņa" priekšsēdētājs Visvalds Matijošaitis, kurš ir arī pārtikas ražošanas koncerna "Vičiūnu grupe" līdzīpašnieks. Viņa tuvākais sāncensis ir bijušais veselības ministrs Aurēlijs Verīga no Zemnieku un zaļo savienības.

Klaipēdā no 11 kandidātiem aptauju līderis ir bijušais Klaipēdas ostas vadītājs Arvīds Vaitkus no politiskās komitejas "Uzticīgi Klaipēdai". Gaidāms, ka viņš pārspēs ilggadējo mēru Vītautu Grubļausku, kurš nesen atstāja Liberāļu kustību un iestājās Sociāldemokrātu partijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu