Kallasa: Jauno Igaunijas valdību vadīs Reformu partija

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa
Igaunijas premjerministre Kaja Kallasa Foto: AP/Scanpix

Igaunijas parlamenta vēlēšanās uzvarējusī valdošā liberālā Reformu partija vadīs nākamo valdību, un partijas valde apspriedīs visus variantus, savā uzvaras runā paziņoja Reformu partijas līdere un pašreizējā premjerministre Kaja Kallasa.

"Izskatās, ka vēlētāji ir izteikušies. Ja tas, ko redzēju uz ekrāna, bija pareizi, tad mums viss ir izveidojies ļoti labi," sacīja Kallasa.

"Es gribu pateikties visiem vēlētājiem. Es pateicos viņiem par uzticību, es pateicos viņiem par to, ka mēs varējām vadīt valdību divus gadus, un es tiešām pateicos viņiem par viņu balsīm. Mēs esam ļoti pateicīgi, ka jūs tā novērtējāt mūsu darbu. Visi mūsu kandidāti, kas paveikuši teicamu darbu, kas tiešām atnesa visas šīs balsis (..) Tas ir komandas darbs, neviens no nedara vienatnē," teica Kallasa.

Viņa atzīmēja, ka vēlēšanu rezultāti nozīmē to, ka Reformu partija vadīs nākamo valdību.

"Spriežot pēc šīs ainas, vēlētāji gaida, ka Reformu partija uzņemsies vadošo lomu valdībā, to var teikt ar pilnu pārliecību. Visu pārējo mums vajadzēs apspriest savā starpā. Rīt mēs sapulcināsim [partijas] valdi un apspriedīsim visus iespējamos variantus," sacīja Kallasa telekanālā ETV.

"Mēs jau kontaktējāmies ar visām politiskajām partijām pirms vēlēšanām un iztaustījām kopīgās pozīcijas. Tagad, pēc šīs [parlamentārās] matemātikas, mums vajag vispirms visu apspriest savā starpā, bet pēc tam virzīties tālāk. Bet mēs noteikti kontaktēsimies ar visiem šonakt," piebilda Kallasa.

Intervijā radiostacijai "Vikerraadio" Reformu partijas līdere sacīja, ka pozitīvās un negatīvās puses ir gan divu, gan trīs partiju koalīcijai.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem Reformu partija varētu izveidot koalīciju ar centriski kreiso Centra partiju, koalīciju ar liberālo partiju "Igaunija 200", vai koalīciju ar "Igaunija 200" un Sociāldemokrātisko partiju. Šādām koalīcijām būtu attiecīgi 53, 51 un 60 deputātu mandāti parlamentā.

Tā kā Reformu partija ir guvusi tik labu rezultātu, ministru amati būs jāsadala proporcionāli parlamenta mandātu skaitam, nevis vienlīdzīgi starp partijām kā pēdējās valdībās, sacīja Kallasa.

Jau ziņots, ka saskaņā ar provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem Reformu partijai būs 37 deputātu mandāti, nacionālpopulistiskajai Konservatīvajai tautas partijai (EKRE) - 17 mandāti, Centra partijai - 16 mandāti, liberālajai partijai "Igaunija 200" - 14 mandāti, Sociāldemokrātiskajai partijai - deviņi mandāti, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - astoņi mandāti.

Salīdzinājumā ar līdzšinējo parlamenta sastāvu Reformu partija palielinājusi savu mandātu skaitu par trim, bet EKRE zaudējusi divus mandātus, Centra partija - 10 mandātus, Sociāldemokrātiskā partija - vienu mandātu, un partija "Tēvzeme" - četrus mandātus.

Ratass: Centra partijas rezultāts Igaunijas parlamenta vēlēšanās ir slikts

Igaunijas centriski kreisās Centra partijas līderis Jiri Ratass pirmdienas rītā atzina, ka partijas rezultāts Igaunijas parlamenta vēlēšanās ir slikts, bet nevēlējās apspriest savu potenciālo atkāpšanos.

Saskaņā ar provizoriskajiem rezultātiem pēc 97,5% balsu saskaitīšanas Centra partijai būs 16 deputātu mandāti - par 10 mandātiem mazāk nekā līdzšinējā parlamenta sastāvā.

"Partija guva sliktu rezultātu. Kurp doties tālāk, ir apspriežams [partijas] valdē," Ratass paziņoja raidsabiedrībai ERR.

Atbildot uz jautājumu, vai Centra partija plāno vadības maiņu, Ratass sacīja, ka tas ir partijas kongresa ziņā.

Viņš sacīja, ka Centra partijas neveiksmei ir vairāki iemesli.

"Sabiedrība ir mainījusies kopš [2022.gada] 24.februāra. No otras puses, partija arī bija grūtā situācijā un nevarēja atļauties plašu kampaņu," atzina Ratass.

Centra partijas priekšsēdētāja vietnieks Jānuss Karilaids sacīja, ka partijas rezultāts radījis vilšanos, bet Ratasam nevajadzētu būt vienīgajam atbildīgajam par to.

"Visa valde atzīs, ka ir grūti turpināt [kā līdz šim]. Mēs sanāksim kopā, un tiks noteikta atbildība," sacīja Karilaids.

Viņš sacīja, ka nākamais svarīgais jautājums ir par to, vai Centra partija pievienosies valdībai. Karilaids tomēr pieļāva iespēju, ka valdību veidos valdošā liberālā Reformu partija kopā ar parlamentā jauniekļuvušo liberālo partiju "Igaunija 200" un valdošās koalīcijas mazākuma partneri Sociāldemokrātisko partiju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu