Lietuvas pašvaldību vēlēšanās vadībā izvirzās sociāldemokrāti

TVNET/LETA/LRT
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: 15min.lt

Lietuvā svētdien notikušajās pašvaldību vēlēšanās visvairāk balsu ieguvusi parlamenta opozīcijā esošā Sociāldemokrātu partija, liecina provizoriskie rezultāti pēc 85% balsu saskaitīšanas.

Atbilstoši šiem rezultātiem sociāldemokrāti ieguvuši 20,4% balsu.

Otrajā vietā ir parlamenta valdošās koalīcijas lielākā partnere - konservatīvā partija "Tēvzemes savienība-Lietuvas kristīgie demokrāti", kas saņēmusi 13,8% balsu.

Pašvaldībās izveidotie politiskie spēki - vēlēšanu komitejas - kopā saņēmušas 13,3% balsu.

Tālāk seko parlamenta opozīcijā esošās Zemnieku un zaļo savienība ar 10,7% balsu un Demokrātiskā savienība "Lietuvas vārdā" ar 7,3% balsu.

Valdošajā koalīcijā ietilpstošā Liberāļu kustība ieguvusi 7% balsu, bet opozīcijā esošā "Lietuvas poļu vēlēšanu akcija-Kristīgo ģimeņu savienība" - 5,3% balsu.

Svētdien Lietuvā notikušajās pašvaldību vēlēšanās piedalījās gandrīz 49% balsstiesīgo.

Viļņā un Klaipēdā mēru izraudzīsies otrajā kārtā; Kauņā pārvēlēts līdzšinējais mērs

Viļņā un Klaipēdā gaidāma mēra vēlēšanu otrā kārta, savukārt Kauņā pārvēlēts līdzšinējais pilsētas galva Visvalds Matijošaitis, liecina svētdien notikušo Lietuvas pašvaldību vēlēšanu provizoriskie rezultāti.

Svētdien tika vēlētas 60 pašvaldības un to vadītāji, un 26 no pašvaldībām mērs ievēlēts pirmajā kārtā, savukārt 34 pašvaldībās neviens no kandidātiem neieguva vairāk nekā puses vēlētāju atbalsta un divi visvairāk balsu ieguvušie kandidāti par mēra krēslu sacentīsies otrajā kārtā 18.martā.

Galvaspilsētā Viļņā visvairāk balsu ieguvis līdzšinējais vicemērs Valds Benkunsks no konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti", tomēr atbalsts viņam nav bijis pietiekams, lai uzvarētu pirmajā kārtā, un otrajā vēlēšanu kārtā viņam būs jāsacenšas ar bijušo Viļņas mēru Artūru Zuoku no Brīvības un taisnīguma partijas. Līdzšinējais Viļņas mērs Remiģijus Šimašus jau pērn paziņoja, ka nekandidēs uz trešo amata termiņu, bet viņa pārstāvētā liberālā Brīvības partija ir ieguvusi deviņus no 51 deputātu mandātiem Viļņas pašvaldībā.

Savukārt otrajā lielākajā pilsētā Kauņā jau pirmajā kārtā ar 60% vēlētāju atbalstu uzvarējis līdzšinējais mērs Matijošaitis, kura politiskā komiteja "Vienotā Kauņa" ieguvusi 26 no 41 pašvaldības deputātu mandātiem. Lietuvas otras lielākās pilsētas mēra amatā Matijošaitis ir kopš 2015.gada, tikmēr viņa ģimenes pārvaldītais koncerns "Vičiūnu grupe", kas ir viens no Lietuvas lielākajiem pārtikas ražotājiem, iesaistīts vairākos skandālos, piemēram, par neaiziešanu no Krievijas tirgus pēc Maskavas atkārtotā iebrukuma Ukrainā un par iespējamu Eiropas Savienības atbalsta izkrāpšanu. Neilgi pirms vēlēšanām uz žurnālistu jautājumu, kam pieder Krievijas anektētā Ukrainas Krimas pussala, Matijošaitis atbildēja: "Man noteikti nē."

Arī trešajā lielākajā pilsētā Klaipēdā mēru ievēlēs otrajā kārtā, kur sacentīsies politiskās komitejas "Uzticīgi Klaipēdai" kandidāts Arvīds Vaitkus, kurš no 2013.līdz 2019.gadam bija Klaipēdas ostas vadītājs, bet pēc tam bija Klaipēdas domes deputāts, un Seima deputāts no partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" Audrjus Petrošus. Līdzšinējais Klaipēdas mērs Vītauts Grubļausks no Sociāldemokrātu partijas netika pārvēlēts uz ceturto amata termiņu, paliekot piektajā vietā.

Šauļos un Panevēžā ar pārliecinošu atbalstu mēra amatā pārvēlēti attiecīgi Artūrs Visocks un Rītis Mīkols Račkausks, kuri savos amatos ir kopš 2015.gada.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu