Reformu partija vēlas jauno Igaunijas valdības koalīciju izveidot pēc iespējas drīz, uzsver Kallasa

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Kaja Kallasa
Kaja Kallasa Foto: AP/Scanpix

Igaunijas parlamenta vēlēšanās uzvarējušās Reformu partijas valde sanāksmē pirmdien nav pieņēmusi konkrētus lēmumus par valdības koalīcijas sarunām, bet partijas līdere un pašreizējā premjerministre Kaja Kallasa pauda apņēmību valdību izveidot pēc iespējas drīz.

Kallasa žurnālistiem teica, ka partijas valde izvērtējusi visu kombināciju plusus un mīnusus, konstatējot, ka esot vismaz četras iespējas.

Viņa atzina, ka Reformu partijas valde par vairākiem jautājumiem lēmumu nav pieņēmusi, jo tie esot jāapspriež ar citu partiju līderiem, "pirms varam izteikt konkrētu ierosinājumu".

Ja Reformu partija sāks koalīcijas sarunas, tās nolūks būs sarunas pabeigt, uzsvēra Kallasa.

"Šoreiz sarunas būs par vienošanos uz četriem gadiem. Tas nozīmē, ka jāpārrunā daudz jautājumu," viņa piebilda.

Dažu nākamo dienu laikā Reformu partija plāno izstrādāt konkrētus ierosinājumus, sacīja Kallasa, piebilstot, ka, izraugoties ministru amatu kandidātus, jāņem vērā vēlētāju vēlmes un partiju iegūtais mandātu skaits.

"Mēs vēlamies valdību izveidot ātri, un mēs nekavēsimies," uzsvēra Kallasa, atzīstot, ka valdības koalīcijas izveides temps ir atkarīgs arī no konkrētiem koalīcijas partneriem.

Kallasa, kura kopš 2021.gada janvāra ir vadījusi divas Igaunijas valdības pēc kārtas, stāstīja, ka jau ir izpētījusi pārējo partiju programmas un noskaidrojusi jautājumus, kur pušu viedokļi sakrīt.

Jau vēstīts, ka svētdien Igaunijā notika parlamenta vēlēšanas. Iepriekšējā balsošana sākās pirmdien, un līdz sestdienas vakaram varēja nobalsot arī tiešsaistē. Pēc centrālās vēlēšanu komisijas datiem, vēlēšanās piedalījās 63,7% balsstiesīgo pilsoņu. Nedaudz vairāk nekā puse no viņiem nobalsoja internetā.

Provizoriskie rezultāti pēc visu balsu saskaitīšanas liecina, ka Kallasas vadītā liberālā Reformu partija saņēmusi 31,2% balsu, aiz sevis atstājot opozīcijā esošo nacionālpopulistisko Konservatīvo tautas partiju (EKRE) ar 16,1% balsu.

Trešajā vietā ar 15,3% balsu ierindojusies opozīcijā esošā centriski kreisā Centra partija, kam seko līdz šim parlamentā nepārstāvētā liberālā partija "Igaunija 200" ar 13,3% balsu un abas Reformu partijas vadītās koalīcijas mazākuma partneres - Sociāldemokrātiskā partija, kas saņēmusi 9,3% balsu, un nacionālkonservatīvā partija "Tēvzeme", kas ieguvusi 8,2% balsu.

Pārējās partijas nav pārvarējušas 5% barjeru iekļūšanai parlamentā.

Saskaņā ar šiem rezultātiem Reformu partijai būs 37 deputātu mandāti, EKRE - 17 mandāti, Centra partijai - 16 mandāti, partijai "Igaunija 200" - 14 mandāti, Sociāldemokrātiskajai partijai - deviņi mandāti, partijai "Tēvzeme" - astoņi mandāti.

Igaunijas parlamentā Rīgikogu jeb Valsts sapulcē ir 101 deputāts, kas tiek ievēlēts uz četru gadu termiņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu